Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΔΝ Μαρωνίτης: Ο γέρων με τη νεανική ψυχή



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Φύσει αδέσμευτο μυαλό, εμβληματική φυσιογνωμία της διανόησης που θεωρούσε ιερό το δικαίωμα καθενός να σκέφτεται, να γράφει και να μιλά ελεύθερα, ο Δημήτρης Μαρωνίτης ξεκίνησε τον δρόμο για το μεγάλο του ταξίδι.
Κι όσο κι αν ο θάνατος είναι
αναπόφευκτος στην ανθρώπινη φύση και συνυφασμένος με τη ζωή, μόλις επέλθει αναστατώνει τις ψυχές αυτών που μένουν πίσω, ειδικά αν αφορά ένα πρόσωπο με τόση μεγάλη προσφορά στα γράμματα, όπως ο εκλιπών.
Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, είναι ο κορυφαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος, που με την απελευθερωτική του ιδεολογία στην αντιμετώπιση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, δημιούργησε τη δική του «σχολή» μελετώντας και διδάσκοντας το «λυκόφως», πότε με την υφέρπουσα «ιδιοτέλεια» του πρεσβύτη και πότε με τη κατασταλαγμένη σύνεση του στοχαστή.

Είναι ο πνευματικός άνθρωπος που με τον ανατρεπτικό του λόγο έσπασε τα στεγανά ανάμεσα στην αρχαία και στη νέα ελληνική λογοτεχνία.
Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Ησίοδος, ο Σοφοκλής, η Σαπφώ, συνυπήρξαν γλυκά στη ζωή του με τον Διονύσιο Σολωμό, τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Καβάφη, τον Ελύτη, το Μίλτο Σαχτούρη και τόσους άλλους.
Κι αυτή η ερμηνευτική μα και γλωσσική προσέγγιση του Μαρωνίτη, αποτυπώθηκε μέσω της Φιλότητος που τον χαρακτήριζε σε όλες του τις μεταφράσεις και τα κείμενα που κατέθεσε.

Αναμφιβόλως και όχι ως συνηθισμένο σχήμα λόγου, τα ελληνικά γράμματα πενθούν τον άνθρωπο που τα στιγμάτισε θετικά κι ήταν αγαπητός χωρίς να επιθυμεί να γίνεται αρεστός!
Κι όσοι τον ζούσαν τα τελευταία χρόνια και δη στις περιπέτειες της υγείας του, έχουν να λένε ένα πράγμα:
Ο Μίμης (κατά την οικογένειά του),  ήταν ο γέρων με τη νεανική ψυχή!
Που θα μείνει αθάνατος στα ελληνικά γράμματα και θα μνημονεύεται μέσα από το έργο του για τους επόμενους αιώνες, αφού ο όγκος της πνευματικής του παρουσίας είναι αδιαπραγμάτευτος…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου