Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Στην… εντατική οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας


Γράφει
η Μαρία Ζάκκα*

Με περισσότερα από 100 κρεβάτια κλειστά –σε σύνολο 500 - στις ΜΕΘ όλης της χώρας, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων, είναι φανερό ότι η υγεία στην Ελλάδα του 2016 νοσεί βαρύτατα!
Οι απαιτήσεις σε προσωπικό για να επαναλειτουργήσουν αυτά τα κρεβάτια ανέρχονται σε 600 νοσηλευτές και περισσότερους από 100 ιατρούς. 
Ενδεικτικά στις ΜΕΘ του
νοσοκομείου Σωτηρία και του Ναυτικού νοσοκομείου, είναι κλειστά τα μισά κρεβάτια από την συνολική δύναμη τους!
Μετά από έναν χρόνο διαβεβαιώσεων η κυβέρνηση προχώρησε σε διαγωνισμό , όχι για πρόσληψη μονίμου προσωπικού αλλά επικουρικού, 100 ιατρών και 400 νοσηλευτών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου ( 2 χρόνια) μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ , θριαμβολογώντας μάλιστα ότι αυτές οι κρίσεις θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ και συμμετοχή στην επιτροπή αξιολόγησης εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας άρα εντελώς αξιοκρατικά!
Ξαφνικά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πολάκης ζήτησε και πήρε τους φακέλους των υποψηφίων ιατρών και νοσηλευτών , όπως και τις λίστες των επιτυχόντων που είχε καταργήσει η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ , πριν αυτή ολοκληρώσει το έργο της και υπογράψει τις προσλήψεις καταργώντας κάθε νόμιμο και ηθικό!
Μετά από δημοσιοποίηση αυτής της πρωτοφανούς και παράνομης ενέργειας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας η διαδικασία , έστω και αυτών των πενιχρών προσλήψεων, έχει σταματήσει και είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί και πότε η αν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός.
Με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας ακέφαλα, χωρίς διοικητές, από τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς προσωπικό μόνιμο η έστω επικουρικό , με τους ιατρούς και νοσηλευτές απλήρωτους για μήνες ( εφημερίες και υπερωρίες ) , με απλήρωτους προμηθευτές και ελλείψεις πολλών φαρμάκων και αντιδραστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες σκληρά φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν αβοήθητοι αναζητώντας ένα κρεβάτι Εντατικής για πολύ καιρό ακόμα…
Δυστυχώς!



·         Η Μαρία είναι Ζάκκα είναι: 
Εντατικολόγος- Αναισθησιολόγος
 
Διευθύντρια ΜΕΘ νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ
 
Μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ
 
Ειδ. Γραμματέας ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου