Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Στο Καλντερίμι (Νο 161)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με τα Πολιτικά – Παραπολιτικά σχόλια, τις Τυπολογίες, το Αθλητικό Καλντερίμι και τις Μουσικές ιστορίες, 
δια χειρός Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου




1η ενότητα
Πολιτικά –Παραπολιτικά σχόλια

@ Καλημέρες, καλημέρες…
Καλώς ήρθατε στην παρέα της Κυριακής.
Η οποία από σήμερα εμπλουτίζεται με μια ακόμη ενότητα, τις Μουσικές ιστορίες.
Μια ενότητα που θα αφορά τον μουσικό μας πολιτισμό και στην οποία θα αναφέρουμε λεπτομέρειες για το πώς γράφηκαν σημαντικά τραγούδια της δισκογραφίας μας.
Τραγούδια που ψιθυρίσαμε και ψιθυρίζουμε.
Ελπίζουμε ν’ αγκαλιάσετε κι αυτήν ενότητα, εδώ στο «Καλντερίμι».

@ Να μπούμε αμέσως στο ψητό μ’ ένα ζήτημα που θα συζητηθεί επί μακρόν και είναι βέβαιο ότι θα
προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.
Στις 7 Φεβρουαρίου, στο «Καλντερίμι Νο 159», γράφαμε επί λέξει:
« Να σας πούμε και για τον εκλογικό νόμο:
Έχουν βάλει τον Κουρουμπλή να φτιάξει έναν που να είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του...δεύτερου κόμματος.
Το οποίο ίσως να λαμβάνει ... μεγαλύτερο μπόνους από το πρώτο!
Μη γελάτε και μη ξενίζεστε.
Θα το ακούσετε οσονούπω.
Όπως θα ακούσετε κι ότι το πλαφόν για είσοδο στη Βουλή θα πέσει στο 2 ή 2,5%»….

@ Φαντάζομαι να είδατε τα δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας που αναφέρουν τα ίδια.
Μπορείτε για μια ακόμη φορά να ισχυρίζεστε ότι το ξέρατε 2-3 εβδομάδες πριν…
Επί της ουσίας τώρα.
Συμφώνως με όσα διαρρέονται, στελέχη του Μαξίμου επεξεργάζονται νέο εκλογικό νόμο στη βάση του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ηγετικός παράγοντας στις κυβερνητικές εξελίξεις, ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές.

@ Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι καταργείται το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα κι αυτό θα περιοριστεί στις 20.
Όμως – κι εδώ είναι το τέχνασμα που επεξεργάζονται οι παππακουρουμπλήδες- οι υπόλοιπες 30 έδρες του μπόνους θα πηγαίνουν στο… δεύτερο κόμμα ή σε στον συνασπισμό κομμάτων που θα δημιουργηθούν για να καρπωθούν την εξουσία….
Δηλαδή, για να το πούμε απλά, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα αλλά να μη διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ (αν είναι δεύτερος) θα μπορεί να κυβερνά με συνασπισμό με τον Καμμένο, με τον ΓΑΠ, με τον Λεβέντη ή άλλα λιμά…

@ Διαρρέονται κι άλλα.
Ότι το όριο εισόδου στη Βουλή θα είναι 2,5%, αρκετό για να υπάρχουν ψεκασμένοι και διάφοροι παραλίες.
Και για όσους ανησυχούν ότι με αυτό το όριο θα παίξουν μπάλα οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη, οι παππακουρουμπλήδες λέγεται ότι θα φροντίσουν να μη γίνει αυτό.
Πώς;
Θα βάλουν ως προϋπόθεση, ότι αυτό το 2.5% πρέπει να επιτυγχάνεται σε δέκα τουλάχιστον περιφέρειες…

@ Αν αυτός ο νόμος έκτρωμα που διασφαλίζει τα δικά του συμφέροντα φτάσει στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα υπερψηφιστεί ΚΑΙ από ΠαΣοΚ, Ποτάμι, Λεβέντη…
Για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί και σε κάτι ακόμη.
Στη δημιουργία αποσυσπειρωτικών τάσεων στη Νέα Δημοκρατία, με πιθανές διασπάσεις στα Δεξιά της…

@ Ν’ αλλάξουμε θέμα.
Μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και πέραν από το «άρωμα» εκλογών που πλανάται, υπάρχουν και διάφορα σενάρια ανασχηματισμού.
Χλωμό το βλέπουμε, δεδομένου ότι ο Τσίπρας προτιμά να προχωρήσει σ’ αυτόν μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

@ Πιο πιθανό πάντως είναι να ζητηθεί στη Βουλή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πριν από την συζήτηση για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να «δεθούν» βουλευτές της πλειοψηφίας που διαμηνύουν τις αντιρρήσεις τους.
Γιατί, αν υπερψηφίσουν την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης, πώς θα την καταψηφίσουν λίγες ημέρες μετά στο ασφαλιστικό;

@ Σας έχουμε νέα και από το μέτωπο της Ζωής.
Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον της αναφέρουν ότι στις 8 Μαρτίου –ανήμερα της ημέρας της γυναίκας- θα ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός της.
Με πολλούς …λαφαζάνηδες στο πλευρό της, αφού όλο και περισσότεροι από αυτούς συνειδητοποιούν ότι η λάμψη του αυθεντικού έχει ξεθωριάσει σημαντικά.
Άγνωστο πάντως παραμένει αν θα συνεργαστεί με τον Μπαρούφ, ο οποίος δεν δείχνει πια τόσο ενδιαφέρον για τα μικρά και ταπεινά ελληνικά δρώμενα, αλλά ενδιαφέρεται πως θα σώσει την Ευρώπη…

@ Πάμε και στη Νέα Δημοκρατία.
Ή μάλλον στα Δεξιά της, όπου όλο και πιο πολλά αποκρουστικά πρόσωπα επαναδραστηριοποιούνται…
Από τον Μπαλτάκο και τον στρατόκαυλο Φράγκο, μέχρι τον Καρατζαφέρη, τον Νικολόπουλο και τον Πολύδωρα…

@ Εσχάτως, ο λόρδος Πολύδωρας, έδωσε εντολή να ανάψουν πάλι οι μηχανές του κόμματος –σφραγίδα που είχε φτιάξει και το είχε βαφτίσει «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό»…
Λέει δεξιά κι αριστερά ότι με τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση, θα είναι …ευκολάκι να μπει στη Βουλή και να παίξει πάλι ρόλο.
Τι ρόλο;
Δεν ξέρω.
Μπορεί να έχει κι άλλους συγγενείς να διορίσει πλην των θυγατέρων του.

@ Πάντως, ο γραφικός και ξεπεσμένος λόρδος έχει εσχάτως αρχίσει να πλευρίζει αγρότες, να μιλάει με κάποιους εξ αυτών, να τους χαϊδεύει στα ώτα και στις πλάτες και να ετοιμάζει περιπάτους σε Γιάννινα, Τρίκαλα και Αργολίδα…

@ Από την άλλη πλευρά, ο έτερος πολιτικός και πνευματικός ογκόλιθος της σκληρής Δεξιάς, ο Νικολόπουλος, στην προσπάθειά του για προσωπική επιβίωση, τρέχει σε μνημόσυνα, κηδείες, μοναστήρια και μιλάει για την αναγκαιότητα δημιουργίας «πατριωτικής συμμαχίας»…
Με τον Καρατζαφέρη βεβαίως βεβαίως αλλά δεν λέει «όχι» και στο Πολύδωρα.
Ούτε στον Μπαλτάκο.
Με τον οποίο τον συνδέει και κάτι ακόμη.
Οι σχέσεις που έχουν με διάφορους εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους και με κάποιους ρασοφόρους στο Άγιο Όρος.

@ Υπενθύμιση:
Εδώ κι ένα μήνα σας έχουμε γράψει ότι ο Μπαλτάκος θεωρεί ιδανικό για ηγετικό ρόλο σε ένα σκληρό Δεξιό κόμμα τον Στυλιανίδη.
Προσοχή: Όχι τον στρατόκαυλο Φράγκο, αλλά τον Στυλιανίδη.
Και πολλά θα κριθούν από τον εκλογικό νόμο που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αν αυτός ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

@ Να πάμε και στα ενδότερα της Συγγρού.
Όπου μπορεί ο Κυριάκος να φαίνεται παντοδύναμος εξ αιτίας της πρόσφατης επικράτησής του στην εσωκομματική διαδικασία, αλλά οι γνωστές φράξιες κι η κόπρος του Αυγείου δεν λένε να βάλουν μυαλό.
Οι ομαδοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι με πρώτη και καλύτερη την ομάδα πέριξ του Ιωαννίδη της ΟΝΝΕΔ που διαφώνησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου, εν όψει συνεδρίου.
Η ομάδα αυτή που είχε στηρίξει τον Βαγγέλα, αναζητά ρόλο και δεν διστάζει γι αυτό να δημιουργεί φράξια και να πλήττει την εικόνα τόσο της ΟΝΝΕΔ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

@ Κινητικότητα εμφανίζεται και στην καραμανλική πτέρυγα, παρά τα γενναία ανοίγματα του Κυριάκου, που τοποθέτησε εκπρόσωπο Τύπου τον Κουμουτσάκο, Τομεάρχη τον Κώστα Καραμανλή τον Γ΄ και γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου τον Γιώργο Βλάχο.
Οι περισσότεροι πνέουν μένεα εναντίον του Καραμανλή επειδή στήριξε Μεϊμαράκη κι όχι Δένδια ή άλλο προβεβλημένο στέλεχος και διαπνέονται από έντονη ανασφάλεια για το προσωπικό τους μέλλον…

@ Στο σημείο αυτό να κάνουμε μια πρόβλεψη.
Η ανθρωπογεωγραφία του 10ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου στο Ελληνικό, θα απέχει πολύ από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια.
Δηλαδή, δεν θα είναι κατανομή δυνάμεων ανάμεσα σε δυο ή τρία στρατόπεδα, αλλά ένα παζλ σύνθεσης δυνάμεων.
Αυτό επιδιώκει ο Κυριάκος κι είναι σαφές από την απρόσμενη κίνησή του να οριστεί επικεφαλής της επιτροπής συνεδρίου ο σκληρός καραμανλικός Γιώργος Βλάχος.

@ Το πιο ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό του περιορισμού μελών της Πολιτικής Επιτροπής, που σήμερα αποτελείται από… 550 μέλη, αιρετά και ex officio.
Δηλαδή, ένα σώμα που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, που είχε αξία μόνο για την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών.
Μαθαίνουμε ότι στο τραπέζι υπάρχουν δυο προτάσεις:
1.      Να δημιουργηθεί Πολιτική επιτροπή εκ 100 -150 μελών, με όλα –ακόμη και οι βουλευτές- να είναι αιρετά.
2.      Να δημιουργηθεί Πολιτική επιτροπή εκ 70- 80 αιρετών μελών, συν τους βουλευτές που θα μετέχουν ex officio.
Τι θα επικρατήσει;
Ίδωμεν.

@ Για να ξέρετε:
Νιαουρίζει μιξοκλαίγοντας δεξιά κι αριστερά ο Συτλιανίδης, επειδή έγινε ο Βλάχος πρόεδρος της Επιτροπής Συνεδρίου κι όχι εκείνος…

@ Για να ξέρετε:
Αυτή τη στιγμή μια φράξια –από αυτές που αναφέραμε προηγουμένως- έχει συσπειρωθεί με αφορμή τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ονομαστικά:
Παυλόπουλος, Καραμανλής, Μεϊμαράκης, Κακλαμάνης.
Οι τρεις απουσίασαν και από την συζήτηση στη Βουλή.
Μαζί τους συντάσσονται κι οι Ρουσσόπουλος, Σπηλιωτόπουλος και λόρδος Βύρων.

@ Κι αν αυτό αποτελεί πιθανόν μια συνεπή στάση σε συνδυασμό με τον αποτυχημένο νόμο, το 2005,  Παυλόπουλου για τον βασικό μέτοχο, δεν δικαιολογείται για δυο και μόνο λόγους:
Ο ένας είναι ότι οι τωρινές ρυθμίσεις έχουν σαφή στόχο τον περιορισμό της ενημέρωσης και μεγεθύνουν τις πιθανότητες διαπλοκής.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 2005, όλα γίνονταν στη βάση της αναλογικής τηλεόρασης κι όχι της ψηφιακής που υπάρχει σήμερα και δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης 16 πανελλαδικών σταθμών.

@ Τα παθήματα μάλλον δεν έγιναν μαθήματα…

@ Επιπλέον, είναι κι οι… δήμαρχοι.
Που στήνουν τη δική τους ομάδα, με μένεα εναντίον του Κυριάκου επειδή θέλει να μειώσει τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.
Ναι αυτής με τα …550 μέλη.

@ Ερώτηση:
Ο κυριούλης με τ’ άσπρα μαλλιά που ακούει όταν τον αποκαλούν πρόεδρο, αλλά ακούει κι όταν τον φωνάζουν Πάκη, θα στείλει πίσω στην κυβέρνηση τον αντισυνταγματικό νόμο για τα ΜΜΕ ή θ’ αφήσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια να βγάλουν το φίδι από την τρύπα;

@ Πάμε τώρα και στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ και τα παρασκήνιά τους.
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε και έφερε νευρική κρίση στο Μαξίμου, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε μεγάλο βαθμό έργο του Τόσκα.
Κι αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι δεν μπορείς να παίρνεις έναν κλασικό στρατόκαυλο και να του αναθέτεις πολιτικό ρόλο.

@ Το «φάγωμα» του Σφακιανάκη που ξεσήκωσε σάλο, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αποτέλεσμα μιας ενδοκυβερνητικής κόντρας Τόσκα και Κουρουμπλή.
Παλαιοπασόκοι κι οι δυο.
Ο Κουρουμπλής, ξέροντας ότι ο Τόσκας δεν είναι ικανός να ξεχωρίσει ένα μακαρόνι από μια πιατέλα ρύζι, έκανε διάφορες κινήσεις, που όπως λέει το περιβάλλον του διευκόλυναν την κυβέρνηση.
Κι ο Τόσκας θεώρησε ότι μπαίνει στα πόδια του και τον «κάρφωσε» αλλάζοντας τον υποστράτηγο που λατρεύει ο Κουρουμπλής.
Τόσο απλά και τόσο ξεδιάντροπα.

@ Να σας τα πούμε και με λεπτομέρειες.
Ο υπερυπουργός Κουρουμπλής, είναι λάτρης του Σφακιανάκη και μάλιστα έφτασε προσφάτως στο σημείο να πάει στη Θεσσαλονίκη και να παρακολουθήσει διάλεξή του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.
Μια διάλεξη στην οποία έγινε χαμός από τη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων.
Ο Τόσκας έσκασε, λένε, από το κακό του.
Κι αυτό επειδή εν μέσω του κακού χαμού με τους αγρότες ο υπερυπουργός του σηκώθηκε κι έφυγε για ν’ ακούσει… Σφακιανάκη!

@ Όμως, το παρασκήνιο έχει και συνέχεια.
Ο Τόσκας, θεώρησε ότι τον καπελώνει ο Κουρουμπλής και σε άλλο θέμα.
Αυτό της συνεννόησης με τους αγρότες.
Λέγεται ότι «τρελάθηκε» όταν έμαθε ότι ο Κουρουμπλής εν αγνοία του συνεννοήθηκε με τον αγροτοπατέρα Μπούτα να «παρελάσουν» από το Σύνταγμα καμιά δεκαριά τρακτέρ, όταν ο ίδιος και η ΕΛ. ΑΣ ισχυρίζονταν ότι στο Σύνταγμα δεν θα περάσει ούτε σκούτερ…
Κι εκδικήθηκε με την μετάθεση του Σφακιανάκη.

@ Όμως είναι και άλλα.
Ούτε ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Τσουβάλας, ήθελε τον Σφακιανάκη.
Από φόβο, λένε, ότι αυτός αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο μελλοντικό αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ.

@ Κι ο Καμμένος πάντως, την έφερε στον Καραμανλή.
Ανάμεσα  της αποστρατείας του πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μιχαιρίνα ή του αντιστρατήγου Δ. Σοφιού, τάχθηκε υπέρ του δεύτερου.
Που ούτε αυτόν έσωσε, αφού κι αυτός αποστρατεύθηκε.

@ Ερώτηση:
Πόσους, διάβολε, στρατηγούς κι αντιστρατήγους έχει η ΕΛ.ΑΣ;
Και τι χρειάζονται όλοι αυτοί;

@ Η ίδια ερώτηση ισχύει και για τις Ένοπλες δυνάμεις…

@  Για να ξέρετε:
Τις τελευταίες ημέρες ο Σαμαράς έστειλε απεσταλμένους του στον Βαγγέλα, για να συναντηθούν και να σπάσουν τον «πάγο» μεταξύ τους…
Κάτι γαλλικά που ακούστηκαν θεωρήθηκαν ως απάντησή του.

@ Για να ξέρετε:
Λέγεται ότι ο μοιραίος ΓΑΠ γράφει… απομνημονεύματα!
Για την ακρίβεια τα γράφει η πρώην διευθύντριά του, η Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Στα οποία κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο τρόπος που –κατά τον ίδιο- εκπαραθυρώθηκε από την πρωθυπουργία.

@ Όλο και πιο γίνεται πια αντιληπτό ότι Ποτάμι δεν υπάρχει.
Ή δεν μπορεί να υπάρχει στο μέλλον.
Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν την σαφή πτωτική πορεία.
Κι ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του στρέφονται ευθέως προς τη Νέα Δημοκρατία.

@ Γι αυτό κι ο Σταύρος όλο και καλοβλέπει την κυριούλα που κάνει την πρόεδρο στο ΠαΣοΚ.
Θα συνεργαστούν;
Ας μη κάνουμε προβλέψεις.
Εκτός αν η κυριούλα αποδεχτεί ζητήματα όπως ο διαχωρισμός κράτους –εκκλησίας ή η άρση μονιμότητας στο δημόσιο, στα πλαίσια κάποιας προγραμματικής σύγκλισης.

@ Ερώτηση:
Μπορεί ο Θεοχάρης να δείχνει ότι δεν βιάζεται για την ηγεσία του Ποταμιού, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα;

@ Ερώτηση:
Σκέφτεται κάτι ο Παύλος Ελευθεριάδης, εκ των ιδρυτικών στελεχών του Ποταμιού;

@ Και μια που βρεθήκαμε στο Ποτάμι, να σας πούμε ότι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του, ο Φώτης Σαραντόπουλος, με μια απλή ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.
Έγραψε:
1.      Τόλμησε ο ο Χάρης Θεοχάρης να πει ότι φταίει ο Σταύρος για την πτώση του Ποταμιού ... Τρομερή αμαρτία.
2.      Τόλμησε να πει και ότι δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία στο Συνέδριο. Μεγάλη αμαρτία και αυτό, αφού απογοήτευσε κάποιους.
3.      Τόλμησε να προτείνει στο ΚΟΜΜΑ Ποτάμι να πρωτοστατήσει για τη δημιουργία ενός «Μετώπου του Κέντρου». Τρομερή αμαρτία και αυτό, αφού προκάλεσε τους οπαδούς του «μοναχός σου χόρευε και όσο θέλει πήδα». Ακούς εκεί μέτωπο; Κάλιο να διαλυθούμε σαν την ΔΗΜΑΡ ...
4.      Και τόλμησε να προτείνει στο "Μέτωπο" αυτό, να συνεργαστεί με την Ν.Δ. για ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ.
Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Α πα πα ... Ο σ. Γραμματικάκης κάνει κριτική στο Ποτάμι, ότι δεν στήριξε ως τώρα την Κυβέρνηση.
(Και αντί να γίνεται κριτική στον Γραμματικάκη, γίνεται στον Θεοχάρη!)
5.      Και τόλμησε όλα αυτά να τα πει δημόσια. Ξέχασε ότι το καταστατικό, στο άρθρο ΧΨΖ, ορίζει ότι το Ποτάμι λειτουργεί με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και ότι απαγορεύονται οι δημόσιες προτάσεις.
 Συγχωρείστε με, αλλά δεν έχω λόγο να συμμετέχω στο "Συνέδριο". 
Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προ πολλού, και το μόνο που λείπει είναι μία ωραία παράσταση με χειροκροτητές.
 
Στρατιώτης ναι, χειροκροτητής όχι. Αρκετά.
Λυπάμαι για τα δύο χαμένα χρόνια. 
Από εδώ και στο εξής, μπορείτε να με θεωρείτε ως "
ex-Potamista".
Άλλωστε, "
ex-Potamistas" είναι πλέον και οι περισσότεροι από αυτούς που γνώρισα στο Ποτάμι, πριν 2 χρόνια.

@ Πάμε παρακάτω.
Για να ξέρετε:
Με τα υπάρχοντα αυτή τη στιγμή δεδομένα, μάλλον κατάμαυρο προδιαγράφεται το μέλλον του βουλευτή Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κατσαφάδου…

@ Η κυριούλα που παριστάνει την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, σύρει το κόμμα της στην απόλυτη εξαΰλωση.
Στη Βουλή χθες βράδυ ψήφισε «παρών» στο κατάπτυστο και άκρως λαϊκίστικο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, για ένα πρόγραμμα – σανό!
Που εκτός τούτου, όχι μόνο δεν έχει την έγκριση των δανειστών –άρα τζάμπα κόπος- αλλά κι αν ακόμη την είχε, το έχουν κοστολογήσει ο … Παππάς, ο Τσακαλώτος κι ο Σταθάκης…

@ «Παρών» ή έστω «παρούσα» από την κυριούλα με το όνομα του μπαμπά.
Όπως δίδαξε ο πολιτικός –καρικατούρα Φώτης –Φανούρης Κουβέλης…
Βάζει παρακαταθήκη έτσι για παρόμοια ποσοστά…

@ Να εκφράσουμε και μια πρωτόλεια σκέψη, μετά την εξέλιξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ακόμη δικαίωση της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η Ε. Ε. καθίσταται υπόθεση a la carte.
Κι ίσως απασχολήσει και την Ελλάδα στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.
Με κάποια αλεξίπτωτα που δεν θ’ αφήσουν αδιάφορους τους Αριστερούς της χώρας μας…

@ Και με μια διαφορά.
Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει τεράστιες βιομηχανικές δυνάμεις και άκρως παραγωγική οικονομία εν αντιθέσει με τη δική μας σοβιετικού τύπου.
Θα επανέλθουμε εν ευθέτω χρόνω…

@ Ακούστε και μια ιστορία για να καταλάβετε μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι ιδεοληψίες και πόσο μπορούν να επηρεάσουν την προοπτική για το παρόν και το μέλλον.
Στην Πάτρα, την πόλη που τις απόκριες γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, έβγαλαν κομμουνιστή δήμαρχο.
Ο οποίος, κάνοντας την πόλη «κόκκινη» αποφάσισε μεταξύ άλλων να μην ισχύσει εφέτος η χορηγία της Κόκα – Κόλα για το καρναβάλι.
Τι σημαίνει αυτό, πέραν της στενής ιδεοληψίας –για να μη πούμε τίποτα άλλο- του δημάρχου;

@ Σημαίνει ότι με λιγότερα χρήματα το καρναβάλι θα είναι πιο φτωχό.
Απλά πράγματα.
Κι ήδη, πολλά πρακτορεία τουρισμού, κατευθύνουν την πελατεία τους προς την Ξάνθη και το εκεί καρναβάλι…
Κι ο μινάρας κομμουνιστής που εξέλεξαν μινάρες πολίτες για να μη πέσει η πόλη στον… καπιταλισμό, παίρνει την πόλη στο λαιμό του…

@ Για το τέλος της ενότητας με τα πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια, θα μου επιτρέψετε κάποιες σκέψεις για ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.
Να θυμηθούμε:
-          Στις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων, το 2011, ήταν παρεούλα στο Σύνταγμα.
-          Όταν οι σαμαροβενιζέλοι έφεραν στη Βουλή το ζήτημα διακοπής κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε εναντίον.
-          Τότε έγινε κι η δήλωση Βούτση περί «πολιτικής δίωξης» της Χρυσής Αυγής.
-          Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2014, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων του ήταν να μη ενοχληθεί η Χρυσή Αυγή. Στον δεύτερο γύρο αυτή η πολιτική απέδωσε καρπούς.
-          Στη Βουλή, πάλι το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, όταν δέχεται να προσμετρηθούν οι ψήφοι της, στην πρόταση του για δημοψήφισμα αναφορικά με την πώληση του ΑΔΜΗΕ.
-          Η πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος –τότε- του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ουσιαστικά συνάπτει άτυπη συμμαχία με την Χρυσή Αυγή εντός του Κοινοβουλίου.
-          Ο επίσημος προπαγανδιστής της κυβέρνησης και απόγονος του… Αριστοφάνη Λάκης Λαζόπουλος, κάνει ότι μπορεί σε δεκάδες εκπομπές του για να αθωώνει την Χρυσή Αυγή, ισχυριζόμενος ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν… στημένη για να ενοχοποιηθεί το κόμμα Μιχαλολιάκου.
-          Ένας ένας οι φυλακισμένοι αποφυλακίστηκαν με κορύφωση την αποφυλάκιση του κατά τη δική του δήλωση δολοφόνου Ρουπακιά, στις 18 Μαρτίου.
-          Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων για όσα είχε δηλώσει ο Φίλης περί της μη γενοκτονίας τους, στίφη χρυσαυγιτών σπάνε στο ξύλο τον… Κουμουτσάκο.
Συμπτώσεις άραγε είναι όλα αυτά;
Κι ο κανόνας που λέει ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια, τι γίνεται άραγε;

@ «Ειπώθηκαν τόσα ψέματα
       που ντράπηκαν τα ίδια
       μιας και δεν ντράπηκαν
       τα στόματα που τα λέγαν»
       Μενέλαος Λουντέμης
Αφιερωμένο στον πρωθυπουργό της χώρας…

2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Για να μη ξεχνιόμαστε:
Παρασκευή πρωί πρωί, στο κανάλι του Λαζόπουλου, μιλούσαν για την Τουρκία, τη Συρία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ηλεκτρονικό έγκλημα η Τσιμτσιλή, ο Παπανώτας, ο Πουνέντης κι ο Βερύκιος.
Σχόλιο ουδέν…

@ Πιο φτωχός ο Δυτικός πολιτισμός από τη φυγή του Umberto Eco.
Arrivederci, professore.

@ Ερώτηση:
Η «Αυγή» που πουλάει 1.200 φύλλα –λιγότερα κι από την «Ελεύθερη Ώρα», είναι βιώσιμη;
Κι αν δεν είναι κι όμως υπάρχει, γιατί κόφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι βιώσιμα άλλα μέσα και σ’ αυτή τη βάση θέλουν να τα κλείσουν;

@ Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη» ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα της Πέμυς Γκανά.
Τίτλος του «Ο Κάιρλοφ του Γόμελ».
Κάιρλοφ είναι ένας ιστορικός πύργος στην επαρχία Γόμελ της Λευκωροσίας της οικογένειας των Καρλόφσκι.
Η ιστορία διαδραματίζεται στα 1887.
Ξεκινά από το Μινσκ, όπου ένας άνδρας γυρίζει από τη Μόσχα στην πατρίδα του, μόλις έλαβε την είδηση μιας κληρονομιάς.

@ Μπαίνει στο σπίτι που μεγάλωσε -ρημαγμένο πια- και οι θύμησες τον τυλίγουν. Νοσταλγώντας εξερευνά τα δωμάτια και τυχαία ανακαλύπτει ένα παλιό χειρόγραφο.
Αρχίζει να διαβάζει ...
Μπροστά του ξετυλίγεται η πραγματική ιστορία της παντοδύναμης οικογένειας των Κορλόφσκι και συγκεκριμένα της Αναστασίας Κορλόφσκι.
Όλα ξεκινάνε όταν η Αναστασία Ιβάνοβνα, η Μεγάλη Δούκισσα της Λευκορωσίας με τον σύζυγο της Ίλια Δημητρίεβιτς -έκτο στην σειρά διαδοχής του θρόνου- την νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου του 1827 στην πρωτεύουσα της Ρωσίας και κάτω από άκρα μυστικότητα παραλαμβάνουν από τα χέρια του Γερμανού γιατρού του παλατιού, ένα νεογέννητο αγόρι. Του δίνουν το όνομα Φιοντόρ, «το δώρο του Θεού»  και το μεγαλώνουν με απέραντη αγάπη και στοργή σαν δικό τους παιδί.

@ Ο κόσμος τους εστιάζεται πλέον μόνο σε εκείνον.
Δεκαπέντε χρόνια μετά ο Γερμανός γιατρός αφού έχει προλάβει να ειδοποιήσει τους Δούκες, βρίσκεται δολοφονημένος.
Οι Δούκες λαμβάνουν τότε δυο επιστολές από την πραγματική μητέρα του παιδιού, γραμμένες την ημέρα της γέννησης του Φιοντόρ.
Μια επιστολή δική τους και μια που απευθύνεται στον γιο τους, στις οποίες αποκαλύπτεται πως το παιδί που μεγαλώνουν δεν είναι άλλο από το παράνομο παιδί της Αλεξάνδρας, της κόρης του Τσάρου όπου αποτραβηγμένη σε κάποια μονή πέθανε, έχοντας όμως το χρίσμα της διαδοχής του θρόνου, καθιστώντας έτσι τον Φιοντόρ νόμιμο διεκδικητή του θρόνου...

@ Το παλάτι με την αδελφή της Αναστασίας την Κατιάνα Ιβάνοβνα παντοδύναμη και αδίστακτη Τσαρίνα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στην οικογένεια.
Δολοφονεί τον Ίλια Δημητρίεβιτς και εξορίζει την Αναστασία στον πατρογονικό πύργο τους στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον Κάιρλοφ, κρατώντας τον νεαρό Φιοντόρ Ιλίεβιτς (που δεν γνωρίζει την καταγωγή του) στην Αγία Πετρούπολη.
Με αφορμή την τυχαία επίσκεψη της Αντριάνας Αλεξέγιεβνα, νύφη της Αναστασίας, είκοσι πέντε χρόνια μετά και για πρώτη φορά στον Κάιρλοφ, το παλάτι βρίσκει αφορμή για να ξεκαθαρίσει τους παλιούς του λογαριασμούς με την Δούκισσα και να εξοντώσει τον Φιοντόρ Ιλίεβιτς που εξακολουθεί να αγνοεί την αλήθεια.

@ Έτσι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου όπου κρυφά συστρατεύονται γύρω από την Αναστασία όσοι γνωρίζουν το μυστικό της. Ο γιατρός Βλάντιμιρ Καράσωφ, ο σύμβουλος του Τσάρου Σέργιος Λεμπέσκι και ο πρώην διπλωματικός Αντόν Πετρίτσεφ, η οικογένεια των Ίλιτς, ακόμα και πρόσωπα με πολύ λιγότερη ισχύ, όπως η Όλια, η Μαντάμ Σιλβύ Ντυπόν, ο Κρίστο Γιοβάνοβιτς και ο Μήτια Εφραίμοβιτς γίνονται ασπίδα και προστατεύουν τον οίκο των Κορλόφσκι από την δολοφονική μανία του παλατιού.
Η Αναστασία φυγαδεύεται στο Μπόντβε στην μονή της Αγίας Νίνας και ο Δούκας με την μεγάλη του κόρη μυστηριωδώς χάνονται, όπως χάνεται και η μικρή του κόρη. Μόνο η Αντριάνα Αλεξέγιεβνα εγκλωβισμένη στον Κάιρλοφ δίνει την δική της μάχη για να σώσει τα παιδιά και τον σύζυγο της.

@ Συγκρούεται με τον Υπασπιστή Κορνίλιεφ -τον έμπιστο της ίδιας της Τσαρίνας- και έρχεται αντιμέτωπη με την πίεση του παλατιού. Πολλοί δυστυχώς δολοφονούνται και στο όνομα του Φιοντόρ Ιλίεβιτς όπως ο Στρατηγός Ντιμήτρι Ντιμιτρίεβιτς καθώς και η Πρασκόβια Όλεβνα. Η σύγκρουση κορυφώνεται με απώλειες και στις δυο πλευρές. Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες της ζωής της Δούκισσας και τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας στρατιάς ανθρώπων που ορκισμένοι στον όνομα του Φιοντόρ μάχονται για να αποκαταστήσουν την αλήθεια...
Είναι ο Φιοντόρ Ιλίεβιτς Κορλόφσκι ο μόνος νόμιμος Τσάρος της Ρωσίας;
Ποια ήταν η Αναστασία Κορλόφσκι;
Ποια είναι η πραγματική καταγωγή του Φιοντόρ, ή μήπως τα γέννησε όλα το ταραγμένο μυαλό μιας γυναίκας;
Ο άντρας που διαβάζει το χειρόγραφο αποκρυπτογραφεί τα μυστικά του και μαθαίνει επιτέλους την πραγματική του ιστορία...

@ Σας λέω ότι με το βιβλίο και την Πέμυ Γκανά θ’ ασχοληθεί κόσμος και κοσμάκης…
Και χαιρόμαστε εδώ στην παρέα του grpost, που η Πέμυ αποτελεί αναπόσπαστο κι αγαπημένο μέλος μας…
Περιμένουμε πως και πως την κυκλοφορία του.
Λίγο πριν το Πάσχα.

3η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Οι μεταγραφές των τριών Αμερικανών που έκανε η Πανάθα στο μπασκετάκι καθιστούν υπερπλήρες το ρόστερ της.
Χέινς, Ουίλιαμς και Χάντερ (κατά τη σειρά που αποκτήθηκαν) κλείνουν και με το παραπάνω τις τρύπες που υπήρχαν στο ρόστερ της ομάδας και πλέον το μπαλάκι πέφτει για τα καλά στο γήπεδο του κόουτς Τζόρτζεβιτς.

@ Να τα δούμε αναλυτικά.
Ο Χέινς λοιπόν, είναι μια ιδανική περίπτωση παίκτη που θα δώσει ανάσες σε Καλάθη και Διαμαντίδη.
Κατεβάζει ορθολογικά τη μπάλα, παίζει εξαιρετικά το peak and roll, έχει αξιοπρεπέστατο μακρινό σουτ και  πιέζει τον αντίπαλο πλέϊ μέικερ μέχρι «στραγγαλισμού».
Ο Ουίλιαμς έχει προδιαγραφές για πολύ μεγάλη καριέρα.
Θανάσιμο επιθετικό όπλο, είτε από μακρινή είτε από μέση απόσταση, με απίστευτη άνεση στα drive και… αριστερόχειρας.
Μπορεί να παίξει στις θέσεις «1», «2», «3», είναι εξαιρετικός πασέρ και παίζει για την ομάδα κι όχι για τον εαυτό του.
Ο Χάντερ είναι ένας αθλητικός ψηλός που παίζει στο «4» αλλά και στο «5», έχει γρήγορα πόδια και βγάζει «σκυλίσιες» άμυνες. Η δε Πανάθα δεν είχε στο ρόστερ της –πλην Γκιστ- τέτοιον ψηλό.
Κι όσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι θα γίνει η …χαρά του Διαμαντίδη και του Καλάθη…

@ Από εδώ και στο εξής, ξαναλέμε, ο Τζόρτζεβιτς δεν μπορεί να έχει καμιά δικαιολογία.
Πολύ περισσότερο αφού στο ελληνικό ρόστερ θα έχει και τους Πάβλοβιτς και Κούζμιτς.

@ Να πούμε και κάτι για και τον Παπαγιάννη.
Αυτός ο παίκτης δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί.
Όχι μόνο για την Πανάθα αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ.
Όσο τον βλέπουμε να παίζει όλο και περισσότερο καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι πρόκειται περί ενός ψηλού με γρήγορα πόδια, ειδικά στην επίθεση.
Κι είναι ένα παιδί μόλις 18 ετών.
Ο οποίος έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ο καλύτερος Έλληνας ψηλός όλων των εποχών.
Κι ας μη φεύγει της προσοχής μας, ότι στην ηλικία των 18 ετών, δεν έκαναν όσα κάνει αυτός ούτε ο Φασούλας, ούτε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ούτε κανένας «κοντός» όπως οι Διαμαντίδης, Σπανούλης ή και οι πιο παλιοί Παναγιώτης Γιαννάκης και Παπαλουκάς.

@ Πάμε και στον γαύρο.
Που έχασε στο Βέλγιο, αλλά με αποτέλεσμα που μπορεί να ανατρέψει την Πέμπτη.
Όμως, το ζήτημα είναι ότι οι γαύροι συνέχισαν τις χαμηλές τους πτήσεις στον επιθετικό τομέα, αλλά έκαναν πολλά λάθη και στην άμυνα.
Όπως, δηλαδή και στα παιγνίδια με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

@ Δεν ξέρω τι βλέπετε εσείς, αλλά εγώ βλέπω μια ομάδα που δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στην ανάπτυξή της.
Κι αυτό νομίζω ότι οφείλεται στον τρόπο που κάνει επίθεση.
Με ελάχιστα ρίσκα από τους δυο κεντρικούς μέσους σε πάσες και προώθηση, με συνέπεια επιτρέπουν τα εξαιρετικά πλάγια μπακ που παίζουν overplan να μένουν χωρίς μεγάλες βοήθειες.
Κι αν αυτό συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ, την Καλλονή και τα Γιάννινα, δεν τρέχει τίποτα.
Ο Πογιέτ όμως που ήταν διαβασμένος τους νίκησε.
Στο δε Βέλγιο, ήρθε η δεύτερη συνεχόμενη φάπα.

@ Σ΄ αυτό τη σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι ο γαύρος δεν έχει δεύτερο σχέδιο ανάπτυξης.
Κι όσοι το έχουν «διαβάσει» του βάζουν δύσκολα, σε συνδυασμό με την επιθετική δυστοκία.
Ο Ιντέγε είναι φανερά σε κακή κατάσταση αυτή την περίοδο κι όλοι οι άλλοι επιθετικοί δεν βλέπουν εύκολα δίχτυα.
Εξ ου κι ο Φορτούνης είναι πρώτος σκόρερ με 15 γκολ, εκ των οποίων τα 7 με πέναλτι…

@ Ο Ντουρμάζ είναι μέχρι να κάνει την ασίστ, ο Σεμπά κάθε άλλο παρά Βραζιλιάνος μοιάζει κι από εκεί και πέρα χάος, πολύ περισσότερο αφού έδιωξαν τον Φινμπόγκανσον κι ο Πάρντο είναι στα πιτς. Και να μην ήταν, δηλαδή, ούτε αυτός έχει την καλύτερη σχέση με το γκολ.

@ Κι ο Σίλβα όμως, μάλλον κι αυτός είναι εκτός φόρμας.
Δεν είναι μόνο ότι ο γαύρος δεν διαθέτει  plan B στην ανάπτυξή του, αλλά και το άκρως συντηρητικό του παιγνίδι.
Ακόμη και με τις αλλαγές του, που συνήθως γίνονται καθυστερημένα, δεν ευτυχεί.

@ Μπορεί ο γαύρος να αποκλείσει την Άντερλεχτ;
Κατηγορηματικά λέω ότι μπορεί και μάλιστα με άνεση.
Αρκεί να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα στον τομέα ανάπτυξης της ομάδας για να μπορέσει να ξεμπουκώσει η ομάδα.
Προλαβαίνει να τα κάνει ο Σίλβα;
Ή να εμφανιστούν οι προσωπικές πρωτοβουλίες παικτών.
Πάντως, μέσα στο Φάληρο έχει νικήσει ανώτερες ομάδες από αυτήν την Άντερλεχτ που είδαμε.

@ Κι ένα τελευταίο σχόλιο.
Δεν ξέρω από πού κι ως πού ισχυρίζονται κάποιοι ότι αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη της εικοσαετίας για τον γαύρο.
Αλλά δεν είναι.
Τι σχέση έχει αυτός ο Σεμπά με τον Μιραλάς;
Τι σχέση έχει αυτός Ντα Κόστα με τον Μπέλμπεργκ;
Τι σχέση έχει αυτός ι Ιντέγε με τον Κοβάσεβιτς;
Τι σχέση έχει αυτός ο Πάρντο με τον Γκαλέτι;
Και τόσοι ακόμη;

@ Είπαμε κορυφαίο γεγονός η επικοινωνία κι η προπαγάνδα για μια ομάδα, αλλά έχουμε και ματάκια που βλέπουν…


4η ενότητα
Μουσικές ιστορίες


@ Μια νέα ενότητα ξεκινάμε από σήμερα εδώ στο «Καλντερίμι», στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα ή και δυο ή περισσότερα τραγούδια από αυτά που αγαπήσαμε κι η ιστορία τους.

@ Αρχή με το «Επεμβαίνεις».
Βίκυ Μοσχολιού – Γιώργος Ζαμπέτας.
Μουσική Σταμάτης Κραουνάκης, στίχοι Κώστας Τριπολίτης.
https://www.youtube.com/watch?v=cerzK8p0grA
Από τα 1981.
Θα σας πω και την ιστορία του τραγουδιού, αλλά και του δίσκου «Σκουριασμένα Χείλη» στο οποίο συμπεριλαμβανόταν.

@ Ουσιαστικά αυτός ο δίσκος είναι η πρώτη γνωριμία του Σταμάτη Κραουνάκη με τις ευρύ κοινό.
Είχαν προηγηθεί άλλοι δυο δίσκοι («Το όνειρο του Βασίλη» και «Το σπίτι του Αγαμέμνονα»), τους οποίους είχε ακούσει μόνο ο ίδιος, η αδελφή του η Δέσποινα (καλημέρα Δεσποινούλα) και κάποιοι κολλητοί από τις γειτονιές της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.
Ο παραγωγός της Μοσχολιού, ο Γιώργος Μακράκης, αναζητώντας νέες μουσικές φόρμες για τη μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια (τουλάχιστον από πλευράς ρεπερτορίου), έπεσε επάνω στον πιτσιρικά Κραουνάκη που ήταν ολοφάνερο πως κουβάλαγε και ταλέντο και φρεσκάδα.
Και τι σκέφτηκε;
Να τον «παντρέψει» με τον Κώστα Τριπολίτη, ένα σημαντικό στιχουργό με έντονες αναφορές σε πολιτικοκοινωνικό στίχο, ο οποίος είχε κάνει αίσθηση με το «Δεν λες κουβέντα», σε μουσική του Μούτση, που είχε τραγουδήσει η Σωτηρία Μπέλλου.

@ Πράγματι, ο Κραουνάκης άρχισε να γράφει μουσικές και κάποια στιγμή, αφού τις άκουσε ο Μακράκης, του έσκασε το «παραμύθι»:
-          Θα κάνεις δίσκο με τη Μοσχολιού.
Ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε ότι στο παντελόνι του Κραουνάκη σχηματίστηκαν κηλίδες από υγρό κι έτρεξε αμέσως να αλλάξει.
Τι ίδιο, λέγεται, συνέβη και μετά από λίγες ημέρες, όταν η Μοσχολιού τον επισκέφθηκε σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο, για να ακούσει στο πιάνο τα τραγούδια.

@ Έχει και συνέχεια.
Ο δίσκος έγινε στη LYRA, όπου ο Πατσιφάς ήθελε πάντα να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Σε όλα.
Και στις μουσικές καις τους στίχους καις τις ενορχηστρώσεις και στα εξώφυλλα και στο promotion.
Έτσι, όταν στο studio πια έφτασε η ώρα να ηχογραφηθεί το «Επεμβαίνεις», δημιουργήθηκε ζήτημα αναφορικά με το ποιος θα κάνει ντουέτο με τη Μοσχολιού.
Ο Μακράκης ως παραγωγός πρότεινε να το πει μαζί της ο Κραουνάκης.
Όμως το τραγούδι με Μοσχολιού –Κραουνάκη δεν έβγαινε.
Τότε, έπεσε στην κουβέντα το όνομα του Ζαμπέτα. Από τον Κραουνάκη.
Πώς όμως θα αντιδρούσε ο Πατσιφάς;

@ Η ιδέα ήταν απλή.
Θα έπρεπε να το… σκεφτεί ο … Πατσιφάς.
Ποτέ δεν έγινε γνωστό με ποιον τρόπο το σερβίρισε ο Μακράκης στον ιδιοκτήτη και διευθυντή της LYRA, αλλά ο … Πατσιφάς…αποφάσισε:
-          Φωνάξτε να το πει ο Ζαμπέτας!
Πράγματι, ειδοποιήθηκε ο Ζαμπέτας, ο οποίος απάντησε ότι θα πάει στο studio ν’ ακούσει το τραγούδι.
Μόλις το άκουσε, απάντησε με το κλασικό του ύφος:
-          Μέσα είμαι ρε μάγκες, φτιάξτε καφέ, το μαθαίνω, το λέω, σπατσάραμε….
Κι έτσι έγινε.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε σχεδόν μια κι έξω.
Και μετά από πολλά χρόνια συνυπήρξαν πάλι δυο μύθοι που τα προηγούμενα χρόνια είχαν γράψει και πει αριστουργήματα….

@ Ο δίσκος κυκλοφόρησε, το «Επεμβαίνεις» έγινε τεράστια επιτυχία κι η Μοσχολιού έκανε και πάλι θεϊκές ερμηνείες.
Για την ιστορία να πούμε ότι στον δίσκο υπήρχαν κι άλλα σπουδαία τραγούδια.
Όπως το «Κόκκινο Κουμπί», «Σε θέλω», «Πώς έφυγες», «Συχνότητα».
Να πούμε και κάτι ακόμη.
Στον συγκεκριμένο δίσκο υπήρχε κι ένα τραγούδι, το «Να σου λερώνω το φιλί», τους στίχους του οποίου είχε γράψει ένα κορίτσι με γαλανά μάτια, που φορούσε μαύρα κοκάλινα γυαλιά.
Ήταν η Λίνα Νικολακοπούλου (καλημέρα Λίνα), στην πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση.

@ Για την ιστορία να πούμε και κάτι ακόμη.
Εκείνη τη χρονιά, στις 18 Μαΐου 1981, κυκλοφόρησε το χαρτονόμισμα των 100 δραχμών, στο οποίο απεικονίζονταν ο Αδαμάντιος Κοραής, η Αθηνά κι η Μονή Αρκαδίου.
Λίγους μήνες μετά (18 Οκτωβρίου) ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές κι ο βραβευμένος με Νόμπελ Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Εκατό χρόνια μοναξιάς) έγραψε το μυθιστόρημα «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

-------------------------------------------------------------

@ Τελειώνουμε και σήμερα.

@ Έχετε παρατηρήσει πόσα πράγματα είναι λάθος με τις γυναίκες;
‘Όταν είναι μικρή, τη φωνάζουν γυναικάρα μου.
Όταν γίνει γυναίκα, μωρό μου.
Κι όταν πάει στο ΚΑΠΗ της λένε… πάει βόλτα με τα κορίτσια…

@ Αυτό με τα γυναίκες που βάζουν το λουρί της τσάντας τους χιαστί στο στήθος τους, με κάνει να τις λατρεύω περισσότερο…

@ Είναι μια φορά –επαναλαμβάνω μια φορά- που μπορεί να πω «δεν πάει άλλο»….

@ Και ν’ αφήσω κάτω το πιρούνι…

@ Έχει καταντήσει αηδία πια.
Όλη νύχτα γυρίζω γύρω γύρω στο ψυγείο λες κι είμαι ινδιάνος…

@ Η γιατρέσσα τον χαβά της.
Να τρως φρουτοσαλάτες…
Πιάνεται ως φρουτοσαλάτα αν κτυπήσω 20 ταρτάκια με διαφορετικά φρούτα;

@ Γιε μου που πας;
Μάνα θα πάω για σουβλάκια…

@ Α, κι εσύ κυρά μου να ξέρεις ότι το μπινελίκι δεν είναι μπινελίκι.
Είναι συμπυκνωμένη αποβολή του άγχους μέσω του προφορικού λόγου!

 @ Το άλλο το μάθατε;
Σε μια έρευνα αποκαλύφτηκε ότι η πορνεία αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 500%...
Σιγά τα ωά.
Λες και περιμέναμε την έρευνα για να μάθουμε ότι γίνεται της πουτ&*%^….

@ Αυτά.
Την επόμενη Κυριακή πάλι εδώ με νέο «Καλντερίμι»…
Σας ευχαριστώ για την παρεούλα.

@ Και μη ξεχνάτε το μότο μας:
Οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν λένε πάντα την αλήθεια.
Χαιρετώ σας…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου