Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ο ταλαντούχος κ. Τσίπρας

Γράφει
ο Νότης Παπαδόπουλος

Τελικά ο κ.Τσίπρας μπορεί να πει την πιο απίθανη ιστορία με την πιο καταπληκτική φυσικότητα ακόμη και μπροστά στις κάμερες. Χωρίς ένα σαρδάμ, ένα κόμπιασμα, έναν μορφασμό που θα μπορούσε να τον προδώσει - να δώσει την εντύπωση ότι ίσως δεν είναι και τόσο σίγουρος για όσα λέει. Αν δεν ήταν Πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι κατάσκοπος την εποχή του ψυχρού πολέμου - να κοροϊδεύει ακόμη και τους ανιχνευτές ψεύδους.

Στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ - την οποία έδωσε για να περάσει το μήνυμα ότι νιώθει ασφαλής με τους 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι ότι
όλα βαίνουν καλώς στην διαπραγμάτευση με την τρόικα - κατάφερε με την επικοινωνιακή του δεινότητα, την άνεσή του και το ήρεμο χαμόγελό του να κρύψει στο μέσο τηλεθεατή αυτό για το οποίο βοά στο Μαξίμου, αυτό που όπως λένε συνεργάτες του, υπουργοί κι άλλοι παράγοντες της χώρας ότι τον απασχολεί νυχθημερόν: για το πόσο θα μπορέσει αντέξει πραγματικά η κυβέρνησή μετά τον Γολγοθά μέτρων που θα πρέπει να περάσει,όταν μάλιστα η κοινωνία βρίσκεται ήδη στα κάγκελα.

Γι αυτό και το πρωθυπουργικό γραφείο αντέδρασε με τέτοια οργή στο δημοσίευμα της Die Welt - μία από τις σημαντικότερες και εγκυρότερες εφημερίδες της Γερμανίας που εκφράζει το γερμανικό κατεστημένο - η οποία επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη χώρα, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθυστερούν σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιαγράμματα και ότι η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Oκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού!

Πάντως η πρώτη ανακρίβεια του Πρωθυπουργού στην συνέντευξη ήταν ότι η γερμανική πρεσβεία διέψευσε το δημοσίευμα - μόνον αυτό δεν έκανε η ανακοίνωση της πρεσβείας - για να προσθέσει μία ακόμη μεγαλύτερη: ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει κλείσει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Για τις ίδιες τράπεζες ίσως. Όχι,όμως, με επιτυχία του κράτους και των μετόχων των τραπεζών για τον οποίο υποτίθεται ότι κόπτεται ο κ.Τσίπρας.

Θυμίζω ότι προεκλογική δέσμευση και πάγιο αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν οι τράπεζες της χώρας να είναι ελεγχόμενες σε μεγάλο βαθμό από το κράτος το οποίο να έχει στα χέρια του έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα μέσω του οποίου θα να κατευθύνει την ανάπτυξη της χώρας.

Ε λοιπόν, πριν από την "επιτυχημένη " - κατά Τσίπρα - ανακεφαλαιοποίηση το κράτος κατείχε γύρω στο 58,5%του τραπεζικού συστήματος ενώ τώρα ελέγχει λιγότερο από το 26,5%.Το κράτος είχε δώσει για τις τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών 31 δις ευρώ (χρήματα του ελληνικού λαού) και σήμερα οι τράπεζες, μετά την τελευταία «επιτυχημένη» ανακεφαλαιοποίηση έχουν αξία λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής ύψους 30 δις ευρώ κι όχι για επιτυχία!

Αλλά δεν ήταν η μόνος εξωραϊσμός της πραγματικότητας που επιχείρησε χτες ο γελαστός και άνετος πάντα κ.Τσίπρας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την αύξηση των ορίων και την κατάργηση κάποιων πρόωρων συντάξεων έχει ήδη εξασφαλίσει 0,6% από το 1% του ΑΕΠ (1,7 δισ εύρω) που απαιτούνται σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο να κόψει από την δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος. Κι ότι τα υπόλοιπα θα βρεθούν όχι από νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις – τις οποίες δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει - αλλά από αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία ύψους 1%.Μόνο που ο κ.Τσίπρας έχει ήδη κόψει τις συντάξεις από 15 έως 30 ευρώ μέσω της εισφοράς υπέρ του ΕOΠΥΥ ενώ είναι βέβαιο ότι οι τροϊκανοί δεν θα δεχθούν την αύξηση στις εισφορές των εργοδοτών γιατί αυτό θα αυξήσει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία ενώ θα αποτελέσει αντικίνητρο επενδύσεων.

Το χειρότερο ψέμα ωστόσο που είπε χτες - χωρίς να κοκκινίσει καν - ο κ.Τσίπρας, είναι ότι εκείνος και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία άλλη κουλτούρα συνεννόησης και διαλόγου που θέλουν να την περάσουν στο πολιτικό σύστημα. Είναι,λέει, υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων σε μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία,κι ότι πρόκειται να επιδιώξει τέτοιους είδους συναινέσεις με διαδικασίες συντεταγμένου διαλόγου που θα φέρουν αποτελέσματα!
Με άλλα λόγια ο άνθρωπος που δεν ψήφισε ποτέ στα πέντε χρόνια ούτε ένα νομοσχέδιο των κυβερνήσεων συνεργασίας, ο άνθρωπος ο οποίος κατηγορούσε με κάθε ευκαιρία τις κυβερνήσεις των μνημονίων ως γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένους, μερκελιστές και προδότες, ο άνθρωπος που δεν δέχτηκε ποτέ να μετάσχει σε οποιαδήποτε επιτροπή διαπραγμάτευσης με την τρόικα ούτε καν για να ανταλλάξει ιδέες, ο άνθρωπος που εκβίασε εκλογές πέρσι τον Νοέμβριο μην δεχόμενος να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο άνθρωπος που ζήτησε την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης τον Ιούλιο για να περάσει το τρίτο μνημόνιο υποσχόμενος ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές,τις οποίες όμως έκανε σχηματίζοντας και πάλι κυβέρνηση με τους ψεκασμένους του κ.Καμμένου, ο άνθρωπος που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την κατάργηση της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου στην παιδεία που είχε ψηφισθεί από 255 βουλευτές, θέλει να μας πείσει ότι είναι υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών και συναινέσεων για το καλό του τόπου. Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο.

Πως να μην του φταίνε τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ακόμη και η Die Welt. Oποιοσδήποτε δεν τρώει αμάσητες την αλήθειες του κ.Τσίπρα είναι εχθρός του.  
Περαστικά!

Πηγή: Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου