Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο φιλελεύθερος –μεταρρυθμιστικός λόγος του Κυριάκου

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κυριάκος στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας πολιτεύθηκε με σαφή πολιτικό λόγο και θέσεις.
Αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες, ακόμη κι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι θα τον ψηφίσει αν ο ίδιος βρισκόταν εκτός του δεύτερου γύρου.
Επιπλέον, τόσο η υπουργική του θητεία και κυρίως οι συγκρούσεις του με το
καρκίνωμα που λέγεται δημόσιο, όσο κι ο φιλελεύθερος –ευρωπαϊκός του λόγος χωρίς αστερίσκους, φαίνεται ότι επιβραβεύθηκαν από σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Κυρίως, από υγιείς, δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις που σηκώθηκαν από τον καναπέ.
Αυτές οι δυνάμεις που επιβράβευσαν την αέναη πάλη του απέναντι στις κραυγές του λαϊκισμού,  ήταν πρωτοπόρες ως οι αυθεντικότερες εκφράσεις στο «Ναι» του δημοψηφίσματος.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και οι συντηρητικές δυνάμεις της ακινησίας, πείθουν όλο και περισσότερο ότι αδυνατούν να κατανοήσουν σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται η λύση του ελληνικού προβλήματος, η φιλελεύθερη - μεταρρυθμιστική λογική του Κυριάκου δημιουργεί ξεκάθαρο όραμα σε μεγάλες δυνάμεις της δημιουργικής κοινωνίας.
Κι επιπλέον δημιουργεί ευθεία επίδραση -αντίδραση στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, τόσο στην πλευρά των εταίρων –δανειστών που βλέπουν ότι συγκροτείται αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ και στις δυνάμεις της ακινησίας, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Κι αυτό επειδή είναι σαφές ότι με τον Κυριάκο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, θα προκληθούν βαθιές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος.
Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα διευρύνει στην εκλογική της βάση προς τον χώρο του Κέντρου, που παραδοσιακά δίνει την εξουσία σε αξιόπιστες δυνάμεις.
Κι έχω την αίσθηση, ότι χωρίς διασπάσεις και διάφορα από τα γνωστά λαϊκοδεξιά τερτίπια που ταλανίζουν επί δεκαετίες τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα με τη στροφή του στο Κέντρο θα γίνει καταλύτης προσέλκυσης ισχυρότατων πολιτικών δυνάμεων.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πλην του ΣΥΡΙΖΑ που θα αισθανθεί την πίεση στην προσπάθειά του για μετακίνηση προς το Κέντρο, θα κλονιστούν συθέμελα τόσο το Ποτάμι όσο κι η Ένωση Κεντρώων, στα οποία βρήκαν διέξοδο πολυάριθμες και κρίσιμες δυνάμεις που ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία.  Πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και με το ΠαΣοΚ.
Οι ψηφοφόροι τους, είναι σαφές ότι θα δουν τον Κυριάκο και τη Νέα Δημοκρατία ως πιο αξιόπιστη λύση, τόσο στην αντιμετώπιση του Τσίπρα, όσο και στις προοπτικές της χώρας.
Ας μη λησμονούμε ότι οι πολίτες είναι και κουρασμένοι κι εξακολουθητικά θυμωμένοι.
Ήδη είναι σαφές ότι εγκαταλείπουν την Αριστερή κουταμάρα κι αναζητούν διεξόδους.
Κι οι κοινωνίες που περνούν κρίσεις, συχνά καταλήγουν σε θεαματικές μεταβολές.
Που θα διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο αν βγουν από τα συρτάρια του ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και τη μείωση του μπόνους του πρώτου κόμματος.
Πού θα κατευθυνθούν;
Σε γραφικούς συνδυασμούς; Στην ακροδεξιά; Στην απόλυτη συντήρηση;
Άρα, μια συνεκτική φιλελεύθερη –μεταρρυθμιστική Νέα Δημοκρατία, είναι σαφές ότι θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.



Γι αυτά και πολλά άλλα, υπάρχουν δυο βασικές προϋποθέσεις:
Αφενός ο Κυριάκος να καταφέρει να επικρατήσει του παραδοσιακού Βαγγέλη Μεϊμαράκη κι αφετέρου να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο των μετρίων και των καρεκλοκένταυρων…
Όπως, είχαν κάνει τόσο ο πατέρας του, όσο κι αργότερα ο Σημίτης.
Που συμβιβάστηκαν με την κομματική μούχλα και χρεώθηκαν εκείνοι την αποτυχία….

Και κάτι τελευταίο.
Ήδη, άρχισαν οι πιστολιές διάφορων ελεύθερων σκοπευτών που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την συντήρηση των κεκτημένων.
Αλλά, οφείλω να ομολογήσω ότι διόλου μ’ ενοχλεί η άποψη που διατύπωσε, επί παραδείγματι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης - που προαλείφεται για Γραμματέας του κόμματος αν επικρατήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης- που βγήκε και μίλησε περί … νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη που μόνο ως …τάση χωράει στη Νέα Δημοκρατία!
Κι αυτό επειδή έχω εξαιρετική αμφιβολία αν γνωρίζει τι εστί φιλελεύθερος ή νεοφιλελεύθερος.
Κι όχι μόνο αυτό.
Αλλά κι επειδή κατανοώ ότι για πολλούς –εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας- ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, αποτελεί αγώνα προσωπικής επιβίωσης…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου