Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Στο Καλντερίμι (Νο 145)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με πολιτικά –παραπολιτικά θέματα, τις Τυπολογίες και το Αθλητικό Καλντερίμι, δια χειρός Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου


1η ενότητα
Πολιτικά –Παραπολιτικά σχόλια

@ Καλημέρες, καλημέρες…

@ Θα ξεκινήσουμε σήμερα μ’ ένα θέμα το οποίο θα δείτε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας τις προσεχείς ημέρες.
Αφορά ένα σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για να τονωθεί η αγορά μέσω έκδοσης ηλεκτρονικών αξιογράφων.
Με μικρή διάρκεια και στόχο να διευθετηθούν οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες αλλά και των ιδιωτών προς δικούς τους πιστωτές που χρωστούν στο δημόσιο.

@ Στο υπουργείο Οικονομικών που ήδη δουλεύουν το σχέδιο, ισχυρίζονται ότι τα
ηλεκτρονικά αξιόγραφα δεν θα έχουν σχέση με τα IOU που ήθελε να εκδώσει ο Μπαρούφ με τα παράλληλα νομίσματα.
Εκδότης θα είναι το ίδιο το Κράτος και θα κατευθυνθούν σ’ εκείνους που αυτό οφείλει περισσότερα από 7 δις ευρώ.

@ Πώς, λένε, ότι θα γίνει αυτό;
Λογιστικά, το Κράτος θα μεταβιβάζει τα ηλεκτρονικά αξιόγραφα σ’ όσους χρωστά κι εν συνεχεία θα εμφανίζει ότι τους έχει εξοφλήσει.
Εκείνοι που θα τα λαμβάνουν, θα έχουν το δικαίωμα να τα μεταβιβάζουν σε δικούς τους προμηθευτές ή συνεργάτες που με τη σειρά τους χρωστούν στο δημόσιο.
Δηλαδή, ο τελικός αποδέκτης θα είναι πάλι το Κράτος.
Αλλά, ο τελικός κομιστής θα μπορεί να τα δώσει σε εφορίες η ασφαλιστικά ταμεία για να διαγράψει υποχρεώσεις ή οφειλές του.

@ Η διαδρομή «Κράτος –προμηθευτής – Κράτος» δεν θα μπορεί να σπάσει, αφού το αξιόγραφο δεν θα είναι ρευστοποιήσιμο.
Κι αυτή θα είναι η βασική του διαφορά, λένε, με όσα ετοίμαζε ο Μπαρούφ.
Ουσιαστικά, αν εφαρμοστεί, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από έναν εκτεταμένο συμψηφισμό οφειλών και πέραν όσων συνέβαιναν μέχρι τώρα.

@ Τι οφέλη θα έχει αυτή η λογιστική προσέγγιση;
Μου λένε ότι τρεις είναι οι βασικοί άξονες αυτών:
  1. Το κράτος θα μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς προμηθευτές του, που θα υπερβούν στο τέλος του 2015 τα 7 δις ευρώ.
Ταυτοχρόνως, θα εμφανίζεται λογιστικά ότι εισπράττει μέρος των ληξιπρόθεσμων προς αυτό οφειλών, τα οποία υπερβαίνουν τα 80 δις.
  1. Οι προμηθευτές του δημοσίου (μόνο οι τρύπες του ΕΟΠΠΥ αγγίζουν τα 2 δις) θα μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε δικούς τους προμηθευτές και θα αποφύγουν τις αφόρητες πιέσεις για κάλυψη επιταγών κλπ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έτσι πολλές επιχειρήσεις «θ’ αναπνεύσουν», ειδικά μετά το πλήγμα από τα capital control.
  1. Όσοι οφείλουν στο δημόσιο (δεδομένου ότι σ’ αυτούς θα φτάσουν οι τίτλοι για να επιστραφούν στον εκδότη – Κράτος), θ’ αντιμετωπίσουν τα χρέη τους προς αυτό, είτε στην εφορία είτε σε ασφαλιστικά ταμεία.

@ Πάμε παρακάτω.
Είπαμε στο προηγούμενο «Καλντερίμι» μας για τις φοβίες του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το μέλλον της κυβέρνησης του.
Μπορεί την Παρασκευή να πέρασαν από τη Βουλή, σχεδόν αναίμακτα, οι πρώτοι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου – με μόνη διαφοροποίηση αυτή του Νικολόπουλου- αλλά η εναρμόνιση της ιδεολογικής και κυρίως της κυβερνητικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, απασχολούν μονίμως τον πρωθυπουργό.

@ Ήδη, έστειλε τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Μπαλτά και στην Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να ελέγχει και να ισορροπεί τάσεις και λογής λογής προτάσεις…
Οι τρεις, αποτελούν –θεωρητικά- μια ασπίδα του προέδρου Αλέξη στο κομματικό όργανο κι ιδίως εν όψει συνεδρίου.
Στόχος τους είναι να ελεγχθούν οι όποιες φυγόκεντρες δυνάμεις και ν’ αποφευχθούν τα «ατυχήματα».

@ Ποιους φοβάται ο Τσίπρας;
1.      Τους καμμένους.
Θεωρεί αμφίβολο αν όλοι θα στηρίξουν μέχρι τέλους τις επιλογές της κυβέρνησής του, ενώ στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι μόνο με καρέκλες θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όμως, αν δοθούν κι άλλες καρέκλες στους καμμένους, οι μουρμούρες που σήμερα ακούγονται από την Κουμουνδούρου θα γίνουν κραυγές.
2.      Τους περίεργους εθνικιστές που ενσωματώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από την κίνηση «Πράττω».  Αναφέρομαι στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα.
Ήδη, ο πρώτος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο διπλωματικό σώμα, με ηχηρές παραιτήσεις διπλωματών, ενώ ουδείς εκ των δυο δέχεται ανάμιξη άλλων προσώπων στη στρατηγική τους.
Σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν του … Μεγάρου Μαξίμου!
3.      Τους …αδέσποτους!
Αυτούς, δηλαδή, που δεν είναι ενταγμένοι σε μηχανισμούς κι εξακολουθούν να οραματίζονται επαναστάσεις και λαϊκά κινήματα.
Όσοι γνωρίζουν, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν 5-6 αδέσποτοι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

@ Εξ αιτίας αυτών και πολλών άλλων, σας αποκαλύπτω ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό του επιτελείο έχουν αρχίσει να παίζουν άλλου είδους μπάλα.
Ο πρόεδρος Αλέξης, είναι πέραν από βέβαιο ότι αναζητά συμμάχους σε κύκλους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι όχι μόνο επειδή δεν αισθάνεται σίγουρος για τον κυβερνητικό του εταίρο ή επειδή δεν θέλει ξαφνικά να βρεθεί όμηρος κάποιων δυνάμεων πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή ο ίδιος και τα στελέχη του αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι στερούνται κυβερνητικής τεχνογνωσίας.

@ Πού αναζητά συμμάχους ο Αλέξης Τσίπρας;
Παντού.
Κυρίως όμως σε τρία πρόσωπα.
Κρατηθείτε:
1.      Κώστας Καραμανλής
2.      Κώστας Σημίτης
3.      Γιώργος Παπανδρέου.

@ Ας δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Διαρροές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αλέξης συναντά έντονη αντίδραση από τον Κώστα Καραμανλή εξ αιτίας των παλινωδιών του στην κυβερνητική πολιτική.
Κι ότι η περίοδος μέλιτος, μάλλον έχει τελειώσει.
Οι ίδιες διαρροές αναφέρουν ότι η ίσως η πιο εύκολη περίπτωση είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του να παίξει πάλι ρόλο στα πολιτικά πράγματα και να αποκαταστήσει το όνομα «Παπανδρέου» στην κοινωνία.
Μάλιστα, ο μοιραίος πρωθυπουργός φρόντισε κι εκείνος –ομού μετά της Γιάννας Αγγελοπούλου- να «στρωθούν κόκκινα χαλιά στον Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Ανεξαρτήτως αν ο τελευταίος τα έκανε μούσκεμα στην περιβόητη συνέντευξη με τον Κλίντον.

@ Αναφορικά με τον Κώστα Σημίτη, οι ίδιες διαρροές αναφέρουν ότι ήδη έχουν σταλεί από το Μαξίμου «μηνύματα φιλίας», με δεδομένο –όπως λένε- τις παραδοσιακές στενές σχέσεις του με τη Γερμανία.
Κι εκτός των «μηνυμάτων», εργάζονται για την όποια προσέγγιση πολιτικοί φίλοι του Κ. Σημίτη, από την περίφημη ομάδα των καθηγητών.
Ποιοι είναι αυτοί;
Χριστοδουλάκης, Α. Λιάκος ( ο άνθρωπος που ήταν ουσιαστικά το think tank της εκσυγχρονιστικής τάσης του ΠαΣοΚ), Κ. Τσουκαλάς και Γ. Βέλτσος.

@ Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Τσουκαλάς ήταν βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γ. Βέλτσος –μέσω του Μπαλτά- ήταν κι είναι σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Σημίτη.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βέλτσος είχε τοποθετήσει τον γιο του Στάθη, σύμβουλο του Μπαλτά όσο εκείνος ήταν υπουργός Παιδείας.

@ Ερώτηση:
Αληθεύει, ναι ή όχι, ότι και η Βάσω Παπανδρέου δίνει τα φώτα της στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υλοποίηση του μνημονίου;

@ Ερώτηση:
Είναι σίγουροι στο Μαξίμου ότι η Ζωή κι ο Μπαρούφ έδωσαν στη δημοσιότητα το θέμα των πόθεν έσχες του παππού και του Σταθάκη;
Γιατί, ένα πουλάκι λέει ότι ΚΑΙ από εσωκομματικά βέλη στήθηκαν στον τοίχο οι προαναφερόμενοι…

@ Πάμε παρακάτω.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει τις τάσεις του κόμματός του, αλλά και να παράξει το έργο που έχει υπογράψει (μνημόνιο), αναζητά και τις φωνές εκείνες που τάσσονται υπέρ των ρεαλιστικών κι όχι των ουτοπικών λύσεων.
Έτσι, στη «μάχη» επιρροών που διεξάγεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η «Πλατφόρμα 2010», έχει πάρει κεφάλι.
Μπορεί οι άλλοι να χαρακτηρίζουν «Δεξιούς» τους Παπαδημούλη, Μπαλάφα, Δούρου που ηγούνται της πλατφόρμας, αλλά ο Τσίπρας τους αναγνωρίζει μεταρρυθμιστικό πρόσημο κι αυτονόμηση από ιδεοληψίες κι Αριστερές εμμονές.

@ Εξ ου κι η προώθηση του Κώστα Ζαχαριάδη –βασικού μέλους της πλατφόρμας- στη θέση του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξέρετε τι πρόσημο του αποδόθηκε για να κερδίσει τη συγκεκριμένη θέση;
Ότι ήταν ο μοναδικός Συριζαίος, που όλο το καλοκαίρι είχε στασίδι στα τηλεοπτικά κανάλια, υπερασπιζόμενος το…. τρίτο μνημόνιο!
Και τη ρήξη με τους λαφαζάνηδες…

@ Για να ξέρετε:
Το ότι ο Μπαλτάς δεν εξωπετάχτηκε από την κυβέρνηση μετά το μπάχαλο που επέφερε στην Παιδεία, το οφείλει  στη συζυγό του.
Και στη σχέση της με την Περιστέρα….
Θα τ’ ακούσετε κι αυτό οσονούπω…
Μαζί με άλλες πληροφορίες.

@ Πάμε και στη Νέα Δημοκρατία.
Η αίσθησή μου -αν όχι πεποίθηση- είναι ότι το κόμμα έχει κλείσει τον βιολογικό του κύκλο.
Κι ότι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του, καταδεικνύει απολύτως τις χρόνιες παθογένειές του.
Δεν διστάζω να πω ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε μια πορεία διάσπασης.
Κι αυτό ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών.

@ Η έντονη αμφισβήτηση της ΚΕΦΕ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη –και δη δημοσίως με παλαιοκαραμανλικά …γαλλικά- αποτελεί κατά την άποψή μου ένα ουσιαστικό επιχείρημα να αμφισβητηθεί το όποιο αποτέλεσμα από όποιον θα έχει το συμφέρον να το πράξει.

@ Δεν θα σταματήσω να ισχυρίζομαι ότι οι άναρχες διαδικασίες, η μπαχαλοποίηση κι οι… περαστικοί που θα ψηφίσουν έναντι 3 ευρώ, ευνοεί μόνο το σύστημα Σαμαρά κι όχι τη Νέα Δημοκρατία.
Μόνο αν διασπαστεί ή πολυδιασπαστεί το κόμμα θα μπορεί ο Σαμαράς να παραμένει πολιτικά ενεργός.

@ Ο Δένδιας έχει ήδη αρχίσει να διατυπώνει την ίδια άποψη δημοσίως…

@ Κι είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, τεράστιο λάθος η προσφυγή σε κάλπες ανάδειξης νέου προέδρου, χωρίς την προηγούμενη διεξαγωγή ενός συνεδρίου.
Είτε επανιδρυτικού, είτε επαπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος και δη στις νέες απαιτήσεις των καιρών.
Και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί βουλευτές, σχεδόν το απαιτούν ακόμη και τώρα από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

@ Κι όποιοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει συνέδριο, έχω ν’ απαντήσω ότι ούτως ή άλλως αυτό είναι προγραμματισμένο για την άνοιξη.
Γιατί τότε κι όχι τώρα;
Γιατί να μη ξεκαθαρίσουν τώρα πολλά πράγματα;
Και σε τελική ανάλυση αν δεν γίνει συνέδριο σε έκτακτες εσωκομματικές περιστάσεις, όπως τώρα, πότε θα γίνει;
Πότε θα μπουν τα δάκτυλα επί των τύπων των ήλων;
Όταν ήδη έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος και πάει στο συνέδριο της άνοιξης εν μέσω εσωστρέφειας και πιθανής αμφισβήτησης;
Και τι θα γίνει εκεί με τους έχοντες διαφορετικές απόψεις για την πολιτική που θα θέλει να εφαρμόσει;

@ Ενώ αν όλα είχαν μπει στη θέση τους, αν όλα είχαν συζητηθεί, αν όλα είχαν αναλυθεί σ’ ένα έκτακτο συνέδριο, τότε τόσο η κομματική βάση όσο κι η ίδια η κοινωνία θα ήξερε τι αναζητά και ποιον μπορεί να εμπιστευθεί.

@ Εκτιμώ λοιπόν, ότι υπάρχει χρόνος και κυρίως ουσία στην αναβολή των εκλογών και στην απόφαση για συντόμευση του συνεδρίου της άνοιξης.
Και για έναν ακόμη λόγο.
Ιδιαιτέρως σημαντικό.
Για ν’ αλλάξει εκεί η θλιβερή απόφαση της ΚΕΦΕ του 2009, να ψηφίζουν κι οι περαστικοί.
Οι περαστικοί, που ετοιμάζονται σήμερα να επιλέξουν ποιον θα ηγηθεί μια ολόκληρης παράταξης.

@ Και μη πείτε ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Ας συμφωνήσουν, λοιπόν, οι τέσσερις υποψήφιοι.
Σε τελική ανάλυση, αφού ένας εκ των υποψηφίων διαφωνεί με τις διαδικασίες που έχει επιλέξει η περιβόητη ΚΕΦΕ, δεν μπορεί κανένας άλλος να δώσει διέξοδο, παρά το συνέδριο.
Κι όπως λένε πολλοί βουλευτές, μόνο εκεί θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις και το αποτέλεσμα θα είναι αδιάβλητο.

@ Ξέρω, ξέρω, διαφωνούν τα σαμάρια…
Που έχουν μάθει να ζουν στα σκοτεινά τους υπόγεια και στα παρασκήνια.

@ Κι εγώ θα πάω και σ’ άλλο θέμα που μπορεί να γίνει αφορμή νέας εσωστρέφειας κι ανάγκης διεξαγωγής συνεδρίου ΤΩΡΑ.
Το θέμα του ντιμπέιτ.
Λένε ότι τελικά δεν θα γίνει.
Και πώς θα μάθει η κομματική βάση ή η κοινωνία τις θέσεις και τις προτάσεις κάθε υποψηφίου;
Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι κρύβονται και περιμένουν να εμφανιστούν στο τέλος της διαδρομής με κάποια πυροτεχνήματα για επικοινωνιακούς λόγους;

@ Θα τολμήσω να πω και κάτι ακόμη.
Το ενωτικό κλίμα που εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, είναι ….παραμύθι φούρναρης , κατά πως λέει κι ο λαός μας.
Εκείνοι το ξέρουν καλύτερα.
Κι εμείς θα επανέλθουμε επί τούτου.
Αν δεν μας προλάβουν κάποια… απρόοπτα.

@ Επί τη ευκαιρία:
Αφού οργανώθηκε αυτή η περιβόητη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να πέσουν οι τόνοι που είχαν οξυνθεί λόγω της παρέμβασης του Βαγγέλα στην ΚΕΦΕ, δεν θα έπρεπε κάποιος ν’ αναλάβει να τους ενημερώσει;
Όχι τίποτα άλλο, αλλά ένας έμαθε γι αυτή τη συνάντηση… τυχαία.
Εντελώς τυχαία.
Ευρισκόμενος σ’ ένα ταξί.

@ Ποιος;
Είπαμε θα επανέλθουμε…

@ Να πω και κάτι ακόμη.
Η Νέα Δημοκρατία, η σημερινή Νέα Δημοκρατία, έχει χάσει τις 6 από τις 7 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Σε όλες –πλην των γραφικών καμμένων- ήταν ενωμένη σε επίπεδο στελεχών και μεγάλης μερίδας της βάσης της.
Κι όμως έχανε.
Και δη με δυο διαφορετικούς αρχηγούς.

@ Άρα, δεν είναι θέμα ούτε αρχηγού ούτε άλλων παραμέτρων.
Απλά έχει καταντήσει ίδρυμα κι αδυνατεί να «μιλήσει» στην κοινωνία.
Αδυνατεί να ελκύσει.
Κι αναρωτιέμαι για ποιον λόγο είναι αυτοσκοπός η ενότητα;

@ Δεν βλέπουν ότι ο Τσίπρας έχασε τον γνήσιο ΣΥΡΙΖΑ, άρα και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ κι όμως νίκησε πάλι τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν βλέπουν ότι οι συναισθηματικές αναφορές (όρα επιστροφή –συγκέντρωση στη Ρηγίλλης) αφορά μόνο τους κομματικούς της κι ουδέναν άλλο αφορούν;
Δεν βλέπουν ότι με τις παλιές φράξιες κι υποψηφίους σαν τον Τζίτζι που αντιτίθεται … σε ιδιωτικοποιήσεις (Σκουριές, ΟΛΘ. Βιομηχανία ζάχαρης κλπ), το μόνο που κάνουν είναι απλώς να επιβιώνουν σ’ ένα μουχλιασμένο δωμάτιο;

@ Δεν βλέπουν ότι χωρίς μεγάλες ρήξεις με το παρελθόν και σύγχρονες παρεμβάσεις προς την κοινωνία, δεν μπορούν να ονειρεύονται τίποτα περισσότερο απ’ ότι μικρομεσαίες ομάδες στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου;
Δηλαδή να μη πέσουν στη Β’ εθνική;

@ Πάμε παρακάτω.
Για να σχολιάσουμε αυτό το «τέρας» συνέπειας, τον Σίμο Κεδίκογλου, που έκανε άλλο ένα από τα γνωστά άλματά του πέριξ εκείνων που οσμίζεται ότι έχουν ή θα έχουν δύναμη.
Ο Σίμος, λοιπόν, εντάχθηκε στο πλευρό του Τζίτζι κι είναι στα μέσα και στα έξω.
Πούλησε τον Καραμανλή κι έτρεξε στον Σαμαρά.
Πούλησε τον Σαμαρά κι έτρεξε στον Βαγγέλα.
Πούλησε και τον Βαγγέλα κι έτρεξε στον Τζίτζι…
Το… νέο έρχεται…
Έλεος ρε χαμαιλέοντες.
Έλεος!

@ Ακόμη κι οι τοπικές έριδες παίζουν ρόλο στο ποιον στηρίζουν μερικοί βουλευτές.
Όπως στην Αιτωλοακαρνανία.
Όπου, επειδή ο Σαλμάς στηρίζει –μάλλον- τον Βαγγέλα, ο ανταγωνιστής του Καραγκούνης στηρίζει Τζίτζι…
Έλεος ρε τύποι...
Έλεος!

@ Στα Τρίκαλα, ο Σκρέκας στηρίζει Τζίτζι και μάλιστα με ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο.
Έτσι, ο αντίπαλός του, ο Βλαχογιάννης, τάχθηκε υπέρ του Βαγγέλα.
Ο δε Ταμήλος, που αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του Τζίζι, άρχισε να ψάχνεται και προσανατολίζεται στον Άδωνι (;)….
Έλεος ρε τύποι!

@ Ερώτηση:
Τι μέτρησε κι «έσπασε» η στήριξη του πρώην βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη στον Άδωνι κι η μεταπήδησή του στο στρατόπεδο του Τζίτζι;

@ Μόνο την πάρτη τους…

@ Τσιμάρας, λέει.
Γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Κάποιοι μιλούν για εκείνον με θετικό πρόσημο, κάποιοι άλλοι με αρνητικό.
Υποστηρικτής, μέχρι προσφάτως, του Βαγγέλα.
Τι τον έκανε ν’ αλλάξει θέση;
Ότι ο Βαγγέλας ήθελε να τον απολύσει.
Να σας πω με ποιον τρόπο.
Ο Τσιμάρας είναι αποσπασμένος στη Νέα Δημοκρατία από τον οργανισμό του τραμ.
Εκεί, όμως, η θέση του έχει καταργηθεί.
Έτσι όταν ο Βαγγέλας εξέφρασε την πρόθεσή του να επιστρέψουν οι αποσπασμένοι στη Νέα Δημοκρατία, στην οργανική τους θέση, εκείνος θα έμενε άνεργος…

@ Στην ΟΝΝΕΔ και δη στη ΔΑΠ, γίνεται ένας μικρός χαμός αναφορικά με τις στηρίξεις υποψηφίων προέδρων.
Κι η κατάσταση ξεφεύγει.
Οι πιο πολλοί Οννεδίτες δείχνουν να τάσσονται με τον Μεϊμαράκη.
Ιωαννίδης, Μητσόπουλος και Πολύζος δείχνουν να έχουν κάνει καλή δουλειά για τον Βαγγέλα, αν και στο στενό του περιβάλλον του διατηρούν επιφυλάξεις για τον πρώτο.

@ Όμως, σχεδόν όλες οι σχολές της Θεσσαλονίκης, έχουν ταχθεί υπέρ του Τζίτζι.
Εκεί, φαίνεται να έχει κάνει καλή δουλειά ο Παπαμιμίκος.
Το ίδιο συμβαίνει, μου λένε, και με πολλά ΤΕΙ της Βορείου Ελλάδος.
Εκεί, παίζει μπάλα ο Ανδρέας Τσώκος.

@ Κι ο Κυριάκος, πάντως, έχει ερείσματα σε αμιγώς φιλελεύθερα κομμάτια της γαλάζιας νεολαίας.

@ Τον οποίο, μάλλον θα στηρίξει κι ένας πρώην υπουργός, που κάποιοι εμφανίζουν υπέρμαχο του Βαγγέλα…

@ Να σας πω και για τα… στοιχηματικά.
Οι εταιρείες στοιχημάτων και συγκεκριμένα οι  sportingbet και stoiximan, προβλέπουν ως καθαρό νικητή τον Τζίτζι.
Εξ ου και οι αποδόσεις υπέρ του, πέφτουν συνεχώς.

@Αλλάζουμε θέμα.
 Όλοι ψάχνουν ισοδύναμα για να μειωθεί ή καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να μη μπει ΦΠΑ23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και δη σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας για τις εισαγωγικές του Πανεπιστημίου.
Κολοκύθια δηλαδή.
Αν ήθελαν θα έβρισκαν.
Ιδού:
  1. 1,5 δις από τον κρατικό κορβανά σε συνταξιούχους του δημοσίου κάτω των 50 ετών.
  2. 600 εκ. από τον κρατικό κορβανά στο ταμείο συνταξιούχων της ΔΕΗ.
  3. 530 εκ. από τον κρατικό κορβανά στο ταμείο συνταξιούχων του ΟΤΕ.
  4. 150 εκ. από τον κρατικό κορβανά στο ταμείο συνταξιούχων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Όσο ένας ΕΝΦΙΑ…
Αλλά, σιγά μη σπάσουν ωά…

@ Πάμε και σε σκόρπια ζητήματα που απασχολούν ή θ’ απασχολήσουν την καθημερινότητά μας τις επόμενες ημέρες.

@ Κατ’ αρχάς μη ξεχάσω να σας πω ότι στο υπουργείο Παιδείας βοά ο τόπος ότι ο Φίλης έκανε κολεγιά με συνδικάλες του ΠαΣοΚ από τον χώρο της εκπαίδευσης…
Κι ότι οι δικοί του τον μπινελικώνουν.

@ Ο Χαϊκάλης, μάλλον ξεμπερδεύει με την ιστορία της εταιρείας στην Κύπρο.
Αλλά θα εξακολουθήσει να είναι μπλεγμένος, αφού δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το φορολογικό καθεστώς της εταιρείας στην Κύπρο.
Μέσω της οποίας οι αμοιβές του «πλήρωναν» λιγότερη εφορία.
Είναι κι άλλο.
Δεν έχει κλείσει η ιστορία  των 5 χιλιάδων ευρώ που «έπαιξε» σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, την περίοδο που ήταν βουλευτής.
Κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο για τους βουλευτές.

@ Θα κλείσουμε την ενότητα με τα πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια με θέμα από την πόλη μου, τον Πειραιά.
Θυμόσαστε που στο προηγούμενο «Καλντερίμι» αναφερθήκαμε στο «κόλπο» που μπορεί να μπλοκάρει την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, με τη μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας που κάποιοι φρόντισαν να μην υπάρχει… λόγω χρεών;
Εμείς μεν κατηγορηθήκαμε ως… συκοφάντες αλλά εκείνοι που έστειλαν παρόμοια διαπιστευτήρια δεν γνωρίζω αν έκαναν το ίδιο στα διάφορα Κανάλια κι εφημερίδες που πρόβαλλαν το θέμα μισοβδόμαδα…

@ Θα παραμείνω στον ΟΛΠ, αφού κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό.
Θα σας πω ότι πάλι θα γίνει –προσεχώς- χαμός αναφορικά με τον πολύπαθο πειραιώτικο οργανισμό.
Σας λέω λοιπόν, ότι στη δημοσιότητα θα σκάσουν βόμβες.
Βόμβες που αφορούν παράτυπες προσλήψεις, εκτός ΑΣΕΠ…
Κι επ’ αυτού ξέρει περισσότερα ο Λέανδρος Ρακιντζής.
Βόμβες που αφορούν ακόμη και μεγάλη χρήση πλαστών πτυχίων εργαζομένων!
Ήδη, λέγεται, ότι δυο τέτοιες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία.
Κι ότι περισσότερο από το 10% (!!!!) του συνόλου των εργαζομένων στον ΟΛΠ έχουν καταθέσει πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά!
Που λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές κλπ κλπ κλπ

@ Να σας πω και κάτι ακόμη.
Σχεδόν το 60% των λειτουργικών αναγκών του ΟΛΠ καλύπτουν οι αμοιβές του προσωπικού.
Τι λέτε;
Σε ποια υγιή επιχείρηση θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό;

@ - Θόδωρε κάνεις μαλακία…. Τι τη θες αυτή τη νέα Αρχή που φτιάχνεις; Την Αρχή των Λιμένων;
-          Πρόεδρε ξέρω τι κάνω… Εδώ είναι Πειραιάς…
-          Μα θα καθυστερήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ…
-          Πρόεδρε ξέρω τι κάνω…
-          Μα αφού υπάρχει η Γενική Γραμματεία Λιμένων. Γιατί δεν σου κάνει αυτή; Γιατί πρέπει να φτιάξεις νέο φορέα και να μεταφέρεις σε αυτόν τις αρμοδιότητες της ΓΓΛ;
-          Πρόεδρε ξέρω τι κάνω… Μη ανακατεύεσαι στα πειραιώτικα...
-           Ρε Θόδωρε ξανασκέψου το, υπάρχει και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Δεν σου κάνει ούτε αυτή;
-          Πρόεδρε εγώ είμαι Πειραιώτης και γαύρος… Ας μη ανακατεύονται τα βαζέλια στις δουλειές μας…
-          Μα ρε Θόδωρε τι σημασία έχει αυτό;
-          Πρόεδρε σταμάτα και μη το πας φυρί φυρί… Κι αν δεν σου αρέσει μη ξεχνάς ότι είμαι και μέλος των «53» και με καλύπτει ο Ευκλείδης…
-          Καλά Θόδωρε με έπεισες… Κάνε ότι νομίζεις…

@ Ο διάλογος είναι φανταστικός (δανεικός εν πολλοίς από τον φίλο Γιώργο Μπιλίνη), αλλά ουδόλως απέχει από την πραγματικότητα…

@ Α, κι ένα τελευταίο…. Για τον Άνθιμο.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σχολιάζαμε την δήλωσή του ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι… παράνομοι…
Το κουκούλωμα του βιασμού ενός επτάχρονου παιδιού σε ίδρυμα που προεδρεύει τι στα κομμάτια είναι;
Θέλημα θεού;

@ Τρέξτε νούμερα… τρέξτε να του φιλήσετε το χέρι και να πάρετε… ευχή…
Λίγη τσίπα βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!


2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι το παράδειγμα του ΑΝΤ1 με τις κουτσουρεμένες ειδήσεις και τον μικρότερο χρόνο διάρκειας του βραδινού δελτίου ειδήσεων, θ’ ακολουθήσει και το Mega.

@ Παρεμπιπτόντως, ο ΑΝΤ1 έχασε τα δικαιώματα του «The Voice», αλλά κράτησε με νύχια και με δόντια τους «Ράδιο Αρβύλα», οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 2 Νοεμβρίου.

@ Για να ξέρετε:
Λέγεται, ότι μόλις χάθηκε το «The Voice» από τον ΑΝΤ1, αμέσως ενδιαφέρθηκαν γι αυτό ο Alpha και το ΕTV.

@ Όλο και πιο φερέγγυο κι ελκυστικό γίνεται το πολιτικό πρόγραμμα του Action 24.
Τόσο το απογευματινό briefing (18.00), όσο κι η βραδινή (21.30)καθημερινή εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά, με Καιρίδη, Παπαγιαννίδη, Κοραή.

@ @ Επανέρχεται από τη νέα εβδομάδα η «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega.
Όχι κάθε Δευτέρα που μεταδιδόταν επί χρόνια, αλλά κάθε Τρίτη βράδυ.

@ Να πούμε και για την ιστορία στο Mega με το συναινετικό διαζύγιο με τον Ευαγγελάτο.
Λέγεται, ότι η κατάσταση είχε αφετηρία μια οξύτατη διένεξη του με την Τρέμη, σ’ ένα από τα τελευταία ON LINE και δη κατά τη διάρκεια ενός διαφημιστικού διαλείμματος.
Η Τρέμη θεώρησε ότι την πρόσβαλλε και δη δημοσίως, μπροστά σε καλεσμένους και κοινό.
Παρ’ ότι ο Ευαγγελάτος ζήτησε συγγνώμη, οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

@ Όταν ξεκίνησε η νέα τηλεοπτική περίοδος, οι σχέσεις τους ήταν απολύτως τυπικές αν όχι παντελώς «παγωμένες».
Φαινόταν άλλωστε στα δελτία ειδήσεων, όταν έβγαινε ο Ευαγγελάτος να κάνει το σχόλιό του.

@ Όταν έφτασε η ώρα για να ξεκινήσει το νέο ON LINE, οι δυο δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να συνυπάρξουν και ζήτησαν να κάνουν ξεχωριστές εκπομπές.
Οι ιθύνοντες του MEGΑ αρνήθηκαν.
Ο Ευαγγελάτος κατέθεσε νέα πρόταση.
Να κάνουν μαζί με την Τρέμη το ON LINE δυο φορές τον μήνα και από μια Τετάρτη να κάνουν εναλλάξ από μια δική τους εκπομπή.
Πρόταση που δεν έγινε δεκτή κι ο Ευαγγελάτος ζήτησε συναινετικό διαζύγιο.
Επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσε ποτέ να «κολλήσει» στον σταθμό της Μεσογείων.  


3η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Κάπου πήρε τ’ αυτί μου ότι στην θλιβερή αυτή επιχείρηση να πάει η εθνική ποδοσφαίρου στο  Euro της Γαλλίας, έλαβαν μέρος 36 ποδοσφαιριστές!
Χώρια οι προπονητές που παρέλασαν από τον εθνικό πάγκο.
Κι είναι κατάντια.
Όχι μόνο επειδή διαλύθηκε ένα υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου μας από την ΕΠΟ κι εκείνους που τη στηρίζουν, αλλά κι επειδή ξαναγυρίσαμε σε εποχές … Αρχοντίδη.
Τότε που κάθε πιτσιρικάς του κάθε χωριού, με τα διαπιστευτήρια των κλαδικών χρηζόταν … διεθνής!

@ Τώρα, κάθε παικτάκι που κάνει μια ντρίμπλα ή βάζει ένα γκολ ή κάνει ένα τάκλιν… τσουπ στην εθνική!
Ανανέωση, λέει.
Και προγραμματισμός.
Πέη μπλε, λένε όσοι γνωρίζουν….

@ Για τον Εσιέν δεν θα πω το παραμικρό.
Η στήλη τα έγραφε όταν ακόμη ο παίκτης ήταν στα …υπόψη της Πανάθας.
Οι μόνιμοι αναγνώστες θυμούνται σε πόσα «Καλντερίμια» διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας.
Τώρα, τρέχουν ο Τάκης κι ο Λεωνίδας.
Ακόμη τον περιμένουν να κάνει προπόνηση…

@ «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Χάουαρντ Κένταλ.
Θεωρήθηκε και δικαίως ο πιο παραγωγικός προπονητής της Έβερτον, αφού κατέκτησε μαζί της δυο πρωταθλήματα Αγγλίας (1985 και 1987), ένα κύπελλο (1984) και το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, το 1985.
Έτσι, μ’ αυτή τη φήμη και αίγλη, τον θυμάμαι που είχε έρθει στην Ελλάδα και δη στον Πειραιά, μερικά χρόνια μετά.
Και δη την περίοδο 1998 -99, στον Εθνικό.
Που είχε πρόεδρο τότε, κάποιον Τσιαμάκη.
Ο Κένταλ, που ουσιαστικά είχε παρατήσει την προπονητική, έμεινε λίγο στον Πειραιά.
Είχε φέρει μαζί του ένα τσούρμο μπεκρήδες Άγγλους που έκαναν τους ποδοσφαιριστές, αλλά τιμούσαν κάθε βράδυ τα μπαράκια της πόλης, μετά από γαριδοκατανύξεις στο Μικρολίμανο…

@ Για τα εσωτερικά της Κούλας δεν γνωρίζω πολλά πράγματα.
Άρα θα μιλήσω με βάση τα όσα βλέπω.
Εκείνο όμως που είναι ηλίου φαεινότερο είναι ότι με πορδές δεν βάφονται αυγά.
Κάποιοι παραμυθιάζουν κάποιους.

@ Κι έχω την αίσθηση ότι όλα θα φορτωθούν στον Δέλλα για να παραμείνει αλώβητος ο γέρο – Ντούσαν.
Όμως, αυτό είναι το υλικό που του έδωσαν μ’ αυτό πορεύεται.
Αποδείχτηκε και χθες και στην Τούμπα και στην Ξάνθη πως όταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο της ομάδας είναι μικρότερο αυτού που έχει ο Μαυροκεφαλίδης στο μπάσκετ, δεν μπορείς να ονειρεύεσαι…
Μ’ αυτό το υλικό η Κούλα, δεν πάει πουθενά.

@ Μπορεί η διαιτησία να ήταν ύπουλα αισχρή, αλλά με αυτή την ομάδα που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι.
Ειδικά όταν παίζεις με δυο σέντερ μπακ που έπαιζαν στους μικρούς του γαύρου και τους άφησαν να φύγουν…
Κι ακόμη πιο ειδικά όταν κάποιοι λένε ότι η Κούλα πάει για πρωτάθλημα, την ώρα που δεν έχει  κανονικό τερματοφύλακα, δεν έχει σέντερ μπακ, δεν έχει κανονικό φορ και πολλά άλλα….

@ Καλά αυτός ο Μπουονανότε είναι ακόμη κανονικός ποδοσφαιριστής;
Που κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να ξεκινά η ενδεκάδα απ’ αυτόν;
Κι αυτός ο Τζανετόπουλος είναι ο παίκτης από τον οποίο νομίζουν ότι θα βγάλουν λεφτά αν τον πουλήσουν;
Πάρτε το αλλιώς παλικάρια….

@ Να σου έχουν πάρει τα σώβρακα οι γαύροι και να βγαίνει αυτός ο Μπουανότε ή καληνυχτάκιας και να δηλώνει ότι… «δεν υπάρχει διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δυο ομάδων», μόνο στην Κούλα θα μπορούσε να συμβεί…

@ Έχω πολλά να πω για το μπασκετάκι και δη για την ήττα της Πανάθας στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και την αγχωτική νίκη του γαύρου.
Η Πανάθα στο μακρινό Κράζνονταρ της Ρωσίας, έχασε από τη Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα.
Κι η είδηση δεν είναι η ήττα αλλά η νίκη του Μπαρτζώκα (προπονητή της Λόκο) επί της Πανάθας.
Κάτι που είχε ξεχάσει ως προπονητής κι οπαδός του γαύρου.

@ Θέλω να σταθώ σ’ αυτό το παιγνίδι.
Όλοι λένε ότι χάθηκε από την έλλειψη ενέργειας εξ αιτίας των συνεχόμενων ταξιδιών της ομάδας σε Κίνα, Ρωσία, Θεσσαλονίκη και πάλι Ρωσία και μάλιστα στο μακρινό Κράζνονταρ, στο οποίο η ομάδα έκανε 10 ώρες να φτάσει!
Μπορεί να είναι έτσι.

@ Όμως, δεν θέλω να σταθώ σ’ αυτό δεδομένου ότι το θεωρώ λίγο δικαιολογητικό.
Όντως ήταν φανερή η έλλειψη ενέργειας μετά το δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά ήταν ολοφάνερα κι άλλα πράγματα.
Τα οποία είναι σκόπιμο να τα πούμε από τώρα για να μη γίνουμε μετά χριστό προφήτες.
Λοιπόν, εγώ λέω ότι κάτι δεν μου πάει καλά στον μεταγραφικό σχεδιασμό της Πανάθας.
Μακάρι να κάνω λάθος και να είναι εντύπωσή μου, σε συνδυασμό με την αρχή της περιόδου και το γεγονός ότι η ομάδα έχει κάνει όλη μαζί επτά (7) όλες κι όλες προπονήσεις.

@ Όμως, κάτι δεν μου πάει καλά με τους ψηλούς και δη μ’ αυτό το όρθιο αγγούρι, τον Κούζμιτς.
Συνηθισμένος ίσως από ψηλούς σαν τον Λάσμε, δεν μου γεμίζει το μάτι.
Αφενός επειδή δεν μπορεί με τίποτα να βάλει καλαθάκι, ούτε καν με βολές, αλλά κι επειδή όταν παίζει αυτός είναι σαν να παίζει η ομάδα με τέσσερις.
Pick end roll δεν μπορεί να παίξει, ούτε να σπρώξει, ούτε να κάνει την άλλη άμυνα να τον αισθανθεί.
Πώς θα βγει η χρονιά μ’ αυτόν;

@ Κάτι δεν μου πάει καλά και με τον Πάβλοβιτς.
Πιο πολύ μου φέρνει σε βετεράνο ή και προπονητή παρά σε παίκτη.
Συνεχή και πολλά τα λάθη του (κατά σειρά με γαύρο, Άρη και Λόκο), μηδενική έκρηξη, μη αξιόπιστος –ακόμη- σουτέρ.
Ξέρω, θα πείτε ότι πας να βγάλεις άχρηστο έναν παικταρά με τόσα χρόνια θητεία στο NBA;
Όχι, δεν πρόκειται περί τούτου.
Αλλά, όταν ένας τέτοιος παίκτης δεν κάνει τη διαφορά, τότε μοιραία έρχονται οι προβληματισμοί.
Κι ίσως, όλα να λυθούν όταν γυρίσει ο Νίκος Παππάς.
Μέχρι τότε όμως;
Τι θα συμβεί αν ο Πάβλοβιτς παραμείνει στη μετριότητα;

@ Κεφάλαιο Φελντέιν.
Γκαρντ που μπορεί να παίξει με τη μπάλα στα χέρια, να δημιουργήσει, να παίξει άριστα το pick and roll ή να βάλει τη μπάλα στο καλάθι.
Σαφώς καλύτερη περίπτωση από τον περυσινό που είχε η Πανάθα, τον Σλότερ.
Όμως, είναι συστηματικά επιρρεπής στο λάθος και κρυμμένος όταν η μπάλα «καίει»…
Έτσι μου φάνηκε μέχρι τώρα…

@ Και λίγοι προβληματισμοί για τον Τζόρτζεβιτς.
Μπορεί να έχει όλες τις δικαιολογίες με το μέρος του, ειδικά αφού άργησε να ενσωματωθεί στην ομάδα λόγω των υποχρεώσεών του με την εθνική Σερβίας.
Όμως, δεν μπορώ να καταλάβω τον συστηματικό παραγκωνισμό των Χαραλαμπόπουλου και Παπαγιάννη.
Ο πρώτος δεν έπαιξε καθόλου στο Φάληρο και στη Ρωσία, ενώ έπαιξε κάποια δευτερόλεπτα με τον Άρη.
Ο δεύτερος δεν έχει ακουμπήσει ακόμη παρκέ, όταν όλοι επενδύουν επάνω του.
Για ποιον λόγο; Για να παίζει ο Κούζμιτς;
Μη τρελαθούμε;

@ Κι ένα τελευταίο.
Ποιος είναι ο κλασικός σουτέρ αυτής της ομάδας;
Ποιος θα βάλει το «εύκολο» τρίποντο ή θα πάρει το μακρινό σουτ που θ’ απεγκλωβίσει την ομάδα από τις σκληρές άμυνες πέριξ του Ραντούλιτσα;

@ Πάμε και στον γαύρο.
Που νίκησε κάποια Τσεντεβίτα με αγχωτικό τρόπο και κυρίως με πλασματική εικόνα διαφοράς στο σκορ.
Σχεδόν για τρία δεκάλεπτα, ο γαύρος δεν μπορούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας μέτριας ομάδας.
Και μόνο μετά από υπερβάσεις των Μάντζαρη και Λοτζέσκι στο τέλος, κατάφερε να τελειώσει το παιγνίδι χωρίς τον φόβο του απρόοπτου.

@ Για να λέμε τα πράγματα με τα’ όνομά τους, η νέα ομάδα του γαύρου χρειάζεται πίστωση χρόνου.
Όπως άλλωστε κι η νέα ομάδα της Πανάθας.
Όμως, μπορεί να κτιστεί μια ομάδα που έχει δημιουργηθεί μ’ επίκεντρο –πάλι- τον Σπανούλη, όταν αυτός είναι συστηματικά μακριά ακόμη κι από τον στοιχειωδώς μέτριο Σπανούλη;
Ούτε με την εθνική ήταν Σπανούλης, ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τους Κροάτες, με τους οποίους είχε 1/10 σουτ και 5 πόντους!

@ Επιπλέον, στον γαύρο εντοπίζεται κάτι ακόμη.
Τόσο στα παιγνίδια με την Πανάθα, όσο και σ’ εκείνο με την Τσεντεβίτα, η αδυναμία του από την περιφέρεια ήταν ορατή ακόμη και σε όσους δεν ασχολούνται με τη μπάλα που έχει σπυριά.
Θα λυθεί αυτό; Και πώς;
Πολύ περισσότερο ότι στο σύγχρονο μπάσκετ το περιφερειακό σουτ είναι πιο απαραίτητο ακόμη και από την ύπαρξη προπονητή;
Να πω και κάτι ακόμη;
Φοβάμαι ότι η απόδοση του Σπανούλη θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα σουτάρουν οι συμπαίκτες του.
Αν αυτοί σπάνε σίδερα, όλες οι άμυνες θα προσαρμόζονται σ’ εκείνον και τότε χαιρέτα μου τον πλάτανο…

@ Φυσικά, οφείλουμε να το τονίσουμε και κάτι ακόμη.
Ότι στο παιγνίδι με τους Κροάτες έπαιξε χωρίς δυο σέντερ (Χάντερ και Μιλουτίνοφ), αλλά αυτό δεν φάνηκε στο συγκεκριμένο παιγνίδι.

@ Από εκεί και πέρα, προσωπικά θα συνεχίσω να λέω και να γράφω για τα καλοκαιρινό «έγκλημα».
Τότε που άφησαν να φύγει ο Σλούκας, επειδή ο Σφαιρόπουλος δεν μπορούσε να του βρει ρόλο μέσα στην ομάδα.
Άφησαν να φύγει ένα 25χρονο ελληνόπουλο από εκείνα που δεν μπορούσαν ν’ αντικατασταθούν για να έχει πάλι το κουμάντο ο Σπανούλης και κανένας άλλος.
Κι έφεραν να τον αντικαταστήσει ένα …φραουλίτσα που σπάει τα καλάθια και τον εξακολουθητικά διστακτικό Χάκετ, που δεν θυμίζει σε τίποτα από τον καλό παίκτη του παρελθόντος.

@ Για να είμαστε απολύτως σωστοί, με τον «έλεγχο διαγωγής» των μέχρι τώρα πεπραγμένων του γαύρου και δη των νέων του παικτών, οφείλουμε να τονίσουμε ότι αυτός ο πιτσιρικάς, ο Γιανγκ, αποτελεί μια τεράστια δύναμη μέσα στη ρακέτα.
Φυσικά έχει πολλά να μάθει (τη βελτίωση της ισορροπίας του ή την υποδοχή της μπάλας μετά από ασίστ ή βελτίωση στις βολές ή και το pick end roll), αλλά είναι θηρίο.

@ Όσο για τους Αγραβάνη και Παπαπέτρου;
Ομολογώ ότι περίμενα μεγαλύτερη βελτίωση.

@ Όπως και νάναι, αυτές είναι διαπιστώσεις που εξάγονται μετά από τρία παιγνίδια της Πανάθας και δυο (υπάρχει κι αυτό με τον Κολοσσό, αλλά ήταν προπόνηση)του γαύρου.
Σε μια περίοδο που οι ομάδες δεν είναι έτοιμες κι ακόμη ψάχνουν τα πατήματά τους.
Εξ αυτών είναι άδικο και για εμάς –φιλάθλους κι οπαδούς- που ήδη συναντήθηκαν νωρίς στο κύπελλο κι αύριο θα ξαναβρεθούν σε παιγνίδι που ίσως καθορίσει την πρωτιά της περιόδου από τώρα…
Αυτά τα παιγνίδια είναι χορταστικά όταν οι ομάδες είναι έτοιμες…

------------------------------------------------------------------

@ Πάμε για το τέλος, με τις δικές μας ανάσες χαλάρωσης….

@ Το μάθατε;
Προσλήφτηκαν, λέει, 178 νέοι παππάδες.
Προφανώς με τα νοσοκομεία να μην έχουν ούτε καν γάζες, φροντίζουν να μη πάμε αδιάβαστοι…

@ Μου το έστειλε φίλος της στήλης:
Μια συμβιβαστική, λέει, λύση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα, μπορεί να είναι ο Μητσικώστας…

@ - Τι έφαγες  το βράδυ;
-          Ένα γιαουρτάκι…
-          Και τώρα;
-          Πεινάω…

@ Φονιάδες των χοντρών διαιτολόγοι!

@ Το άλλο σας το είπα;
Σηκώθηκα τη νύχτα να πιω ένα ποτήρι νερό.
Ανοίγω το ψυγείο, πέφτω επάνω στη Μερέντα, ανοίγει το καπάκι και χύνεται αυτή επάνω σε τρεις φέτες κέικ…
Τι να κάνω; Να τις αφήσω παραπονεμένες;

@ Χαρίζονται 15 παραπανίσια κιλά…

@ Κορίτσια να ξέρετε ότι μ’ αρέσουν πολύ οι εκπλήξεις, αλλά πού και πού ανάβετε το φλας όταν στρίβετε…

@ Τώρα που το σκέφτομαι αρχίζω και τρέμω μήπως ο Τσίπρας κι η παρέα του βάλουν ΕΝΦΙΑ και στα σπίτια της Μπάρμπι…
Καμιά δεκαριά έχει η κόρη μου.

@ Και τ’ ανεκδοτάκι μας:
-          Μπαμπά, από πού προερχόμαστε;
-          Από τον Αδάμ και την Εύα…
-          Μα η μαμά λέει ότι προερχόμαστε από τους πιθήκους…
-          Άλλο το σόι της μαμάς κι άλλο το δικό μας…

@ Αυτά και για σήμερα.
Ευχαριστώ για την παρεούλα.
Πάλι μαζί με νέο Καλντερίμι την επόμενη Κυριακή το πρωί.

@ Μη ξεχνάτε την αρθρογραφία της εβδομάδος στο grpost.
Τη Δευτέρα με την Αλεξάνδρα Γρηγορίου, την Παρασκευή με τα ΕΥΑερα της Εύας Τσαροπούλου, το Σάββατο με το χρονογράφημα της Πέμυς Γκανά και τις άλλες ημέρες με την ταπεινότητά μου.

@ Να φροντίζετε όσους αγαπάτε και μη ξεχνάτε ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν, λένε πάντα την αλήθεια…

@ Φιλούρες!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου