Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τρεις μεγάλες αλήθειες

Γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Κυριακή οι πολίτες θα κληθούν να δώσουν τέλος στο λαϊκισμό που έχει υπονομεύσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πορεία της χώρας τα τελευταία σαράντα χρόνια.  Ένας λαϊκισμός που εκφράστηκε από πολιτικούς κάθε ιδεολογικής απόχρωσης και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, σε μνημόνια και μια σειρά ποσοτικών δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές μας, που δεν μπορούσαν και, φυσικά, δεν έφεραν
αποτελέσματα ανάλογα των θυσιών του ελληνικού λαού.
Όσο αφήνουμε την Ελλάδα να μην λειτουργεί ως κανονική χώρα και ελεύθερη οικονομία, υποκύπτοντας στον εκβιασμό συντεχνιών και συνδικαλιστών, υπονομεύουμε όλο και περισσότερο τη δυνατότητα ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, κάθε προσπάθεια αναπτυξιακής προόδου και την ταχεία μείωση της ανεργίας.
Πρέπει πρώτα όμως να είμαστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τη γειτονιά και τους συμπολίτες μας, πριν απευθυνθούμε στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Να αρθρώσουμε δυναμικά και απερίφραστα τρεις ουσιαστικές αλήθειες.
* Αλήθεια πρώτη: Η Ελλάδα παίζει και πάντα θα παίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού. Είμαστε μια χώρα άρρηκτα δεμένη με το Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είμαστε εξωστρεφείς. Διαμορφώνουμε από κοινού με τους εταίρους μας το μέλλον της Ευρώπης και του ενιαίου μας νομίσματος. Τηρούμε το λόγο μας.  Τιμούμε την υπογραφή μας και κανείς πια δεν πρέπει να αμφισβητεί το αυτονόητο για το κράτος και τις επιχειρήσεις της χώρας μας.
* Αλήθεια δεύτερη: Το χρέος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ώστε να μη μιλάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  Σε μόλις δύο χρόνια η οικονομία μας παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το ιστορικό αυτό επίτευγμα δημοσιονομικής προσαρμογής ανήκει στα Ελληνικά νοικοκυριά που μάτωσαν.  Τηρήσαμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας που κάναμε με την ΕΕ το Νοέμβριο του 2011 και αφού κλείσει η τελευταία αξιολόγηση, πρέπει να ρυθμιστεί επιτέλους το χρέος, να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας για τα επόμενα έτη και να μετακινηθούμε στην συζήτηση για την ανάπτυξη.
* Αλήθεια τρίτη: Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν ζητά πλέον, αλλά απαιτεί να αλλάξουμε τη χώρα. Να αφήσουμε πίσω μας για πάντα τις τριτοκοσμικές πρακτικές του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα κράτος κανονικό και λειτουργικό, που δεν καταστρατηγεί τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και δεν αφαιρεί από τους πολίτες το δικαίωμα στην αξιοσύνη και στην αξιοκρατία.
Είναι καιρός λοιπόν να χαράξουμε τη γραμμή που μας χωρίζει από το χθες με το να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο. Δικές μας μεταρρυθμίσεις πλήρως απεγκλωβισμένες από εξωτερικές δεσμεύσεις. Ποιοτικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαμε προωθήσει δεκαετίες πριν, αλλά υποκύψαμε στους λαϊκιστές που ακόμα και σήμερα θέλουν μια Ελλάδα Βαλκανική για να συνεχίσουν να βολεύονται οι λίγοι έναντι των πολλών.
Μπορούμε να το κάνουμε;  Η απάντηση είναι ναι!
Τους τελευταίους 18 μήνες στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείξαμε ότι ακόμα κι αυτό το άκαμπτο, τεράστιο, δαπανηρό και άκρως δυσλειτουργικό κράτος μπορεί να αλλάξει. Εφαρμόσαμε ένα σχέδιο λειτουργικής ανασυγκρότησης θεσμών, δομών και συνειδήσεων: Μικρύναμε το κράτος σχεδιάζοντας νέες, πιο απλές δομές και κλείνοντας περιττούς οργανισμούς. Ενισχύσαμε τα ΚΕΠ και μειώσαμε τη γραφειοκρατία.  Επιμείναμε στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία.  Ξεσκεπάσαμε αμαρτίες του παρελθόντος.
Τώρα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την Ελλάδα με την ενεργή συμμετοχή και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.  Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

* Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποψήφιος στην Β΄Αθηνών με τη ΝΔ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου