Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Στο Καλντερίμι (Νο 87)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με τα πολιτικά – παραπολιτικά σχόλια, τις Τυπολογίες και το Αθλητικό Καλντερίμι
16 Νοεμβρίου 2014


@ Καλημέρα καλημέρα, καλώς σας βρίσκω.
Την προηγούμενη εβδομάδα είπαμε στο «Καλντερίμι» για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στον Χαρδούβελη και σ’ όλο το Οικονομικό επιτελείο.
Προβλήματα που δεν είχαν να κάνουν μόνο με την ανεπάρκεια του τσάρου, αλλά και με πολλά άλλα ζητήματα. Όπως η αφαίρεση αρμοδιοτήτων στην οποία είχε προχωρήσει από τους συνεργάτες του, τις οποίες είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

@ Η αλήθεια είναι ότι ο Χαρδούβελης αποδείχτηκε ανεπαρκέστατος.
Ελάχιστος!
Στο λίγο διάστημα που είναι τσάρος της Οικονομίας, έκανε τόσες πολλές λανθασμένες επιλογές, όσες ουδείς εκ των προκατόχων του.
Οι περισσότερες μπαλώνονταν εκ των έσω.
Άλλες έτρεχε να τις μαζέψει ο…Στουρνάρας. Άλλες ο Λαζαρίδης κι άλλες ο Παπασταύρος.
Τις περισσότερες ο Μαυραγάνης.

@ Ο τύπος, εκτός του ότι ζει στην κοσμάρα του και μέσα σε συνεχές πνεύμα αφασίας, έκανε  άνω κάτω μια ολόκληρη χώρα, επειδή οι έμπιστοί του δεν είδαν εγκαίρως τις κραυγαλέες κουταμάρες που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ.
Δεν είδε δηλαδή, ότι ένα σπίτι στο χωριό βρέθηκε να επιβαρύνεται με τις αντικειμενικές αξίες της κοντινότερης πόλης! Κι αυτό προκάλεσε μπλακ άουτ σε περισσότερα από 4 χιλιάδες χωριά κι οικισμούς.
Χώρια οι στάνες…Χώρια κάτι μισογκρεμισμένες αποθήκες…

@ Ο τύπος, ενώ η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την ρύθμιση για τις 100 δόσεις κι ο κοσμάκης περίμενε πως και πως, λειτουργούσε με τους δικούς του ρυθμούς και κυρίως χωρίς να εξασφαλίσει ότι η τρόικα δεν θα ξεφτίλιζε την κυβέρνηση, εξαναγκάζοντάς την να την πάρει πίσω μερικώς, αφού δημιουργούσε μαύρη τρύπα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

@ Μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της στήλης για τις τεταμένες σχέσεις του Χαρδούβελη με όποιον μπαίνει στο υπουργείο, ως επιβεβαίωση μας έρχεται η είδηςη ότι βρίσκεται ψαλιδισμένος από αρμοδιότητες.
Κι είναι θέμα χρόνου να πάει σπίτι του ή όπου αλλού.
Προς το παρόν, αν κι εισήλθε στην κυβέρνηση με την αίγλη του καλού γνώστη της μικροοικονομίας,  θα έχει μόνο την υπευθυνότητα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Κι αυτή, κατόπιν συνεννόησης με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος αναλαμβάνει ουσιαστικά όλο το υπουργείο.
Δηλαδή, ο υπουργός θα έχει απολύτως διακοσμητικό ρόλο, κάτι ως άνευ χαρτοφυλακίου.
Όμως, δεν έχει παραιτηθεί ακόμη.

@ Όχι μόνο εξ αιτίας της υποβάθμισής του, αλλά κι όσων συνέβησαν με τον ΕΝΦΙΑ και το ξεφτίλισμα της κυβέρνησης από την τρόικα…
Γράφουν άραγε τα λεξικά περί τσίπας;

@ Με την Σαββαϊδου τι θα γίνει;
Πότε με το καλό θα πάει στο καλό να δίνει αλλαχού τις τεχνοκρατικές γνώσεις της;
Δεν τρέφω φρούδες ελπίδες.
Καλό θα ήταν, αλλά έχει ισχυρές πλάτες.
Του άτυπου νέου τσάρου της Οικονομίας.
Του Μαυραγάνη.

@ Πάμε παρακάτω και κρατήστε αυτό που θα σας πω (γράψω).
Μαθαίνω ότι εκ παραλλήλου με την έρευνα για την υπόθεση Καρατζαφέρη, γίνεται κι άλλος έλεγχος και δη σε ανθρώπους υπεράνω κάθε υποψίας.
Κάποιοι συσχετίζουν ότι:
  1. Έχουν βρεθεί πλαστά τιμολόγια σε γνωστό μοναστήρι, με τα οποία δικαιολογούνται δαπάνες 600 χιλιάδων ευρώ, έναντι υποχρεώσεων του για πρόγραμμα συντήρησης κι αναπαλαίωσης των κτιρίων του.
      Στην υπόθεση εμπλέκεται κι ένας κρατούμενος στη φυλακή Διαβατών στη
      Θεσσαλονίκη.
2.   Έχουν εντοπιστεί λογαριασμοί ανωτάτων κληρικών στο εξωτερικό, ύψους
      εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

@ Οι παπάδες, λένε στο ΣΔΟΕ και σ’ όσους ψάχνουν ό,τι τα χρήματα των λογαριασμών ανήκουν στις μητροπόλεις, αλλά δεν μπορούν ν’ απαντήσουν πειστικά για ποιον λόγο βρίσκονται σε προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Ούτε μπορούν ν’ απαντήσουν πόσοι μεγαλοπαπάδες πέθαναν ή «κοιμήθηκαν» όπως λένε στη γλώσσα τους και τα λεφτά των λογαριασμών κατέληξαν σε συγγενικά τους πρόσωπα…
Η υπόθεση έχει ψωμί, πολύ ψωμί…
Κι είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται…

@ Κάποιους απ’ αυτούς τους είδαν να είναι μεταξύ των πλέον των δυο χιλιάδων (!!!) ανθρώπων, που έσπευσαν στο Κάραβελ προχθές, την Πέμπτη, για ν’ αποθεώσουν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, τον γνωστό Εφραίμ!
Που ως πολιτικός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι δικαιωμένος από την απόφαση της Δικαιοσύνης που τον αθώωσε.

@ Είπα για παπάδες και θυμήθηκα τον Καρατζαφέρη.
Δεν θα σταθώ πολύ στην γνωστή υπόθεση, δεδομένου ότι αν κάνετε ένα «περίπατο» στο grpost. blogspot.com θα δείτε την αρθρογραφία επί τούτου.
Πολύ περισσότερο αφού ο Καρατζαφέρης είτε με την ιστορία των offshore (απαγορεύεται σε πολιτικούς να διαθέτουν) είτε με το ενδεχόμενο μίζας, είναι πλέον πολιτικά τελειωμένος.
Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ο Καρατζαφέρης είναι άγριος στριμωγμένος με τη Δικαιοσύνη.
Στην προκαταρκτική έρευνα που έχουν διενεργήσει οι εισαγγελείς (Πόπη Παπανδρέου κι Αντώνης Ελευθεριάνος) ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στον λογαριασμό του, αποτελούν επιστροφή δανείου που είχε χορηγήσει στον μεσάζοντα Αλ. Τσάτσο.
Συμφώνως όμως με ανακοίνωση που ο ίδιος εξέδωσε όταν η υπόθεση φούντωσε, τον μεσάζοντα Αλ. Τσάτσο δεν τον γνωρίζει.
Δηλαδή, είχε δώσει δανεικά σε κάποιον που δεν γνώριζε;

@ Και γιατί δεν έδωσε και σ’ εμένα ή σ’ εσάς;
Γιατί δεν έδωσε και στον κυρ Σπύρο τον ψιλικατζή που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζάκι του επειδή δεν μπορούσε να πληρώνει φόρους, ΤΕΒΕ κι ένα σωρό άλλες επιβαρύνσεις;
Αστεία πράγματα…

@ Νομίζω όμως ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την ιστορία κι από την πολιτική της διάσταση.
Ξεκινώντας με μια παραδοχή.
Ότι στον συντηρητικό χώρο υπέβοσκε ανέκαθεν ένα σημαντικό κομμάτι αμιγώς ακροδεξιών ψηφοφόρων.
Οι περισσότεροι αδαείς και γραφικοί, στηρίζονταν και στηρίζονται στα εμφυλιοπολεμικά τους σύνδρομα και συμπλέγματα, αλλά και στην εξ αυτών αντίθεσή τους στην Αριστερά.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι αν και δεδηλωμένοι αντικομμουνιστές ή αντιμαρξιστές ή αντιαριστεροί, οι ίδιοι κινούνται πέριξ του Κράτους και των δομών του, με ιδιαίτερη έφεση στα σώματα Ασφαλείας ή και το Δικαστικό σώμα, τα οποία άλλωστε θεωρούν τους βασικούς πυλώνες του Δεξιού Κράτους…

@ Πολλοί από αυτούς, εκδηλώθηκαν μεταπολιτευτικά στηρίζοντας την Εθνική Παράταξη, που ιδρύθηκε το 1977 κι απέσπασε στις εκλογές το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 6,83%.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήθελε να τους βλέπει ενώ εκείνοι δεν ήθελαν ν’ ακούν για τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

@ Όλοι αυτοί, βολεύτηκαν στη συνέχεια εντός της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά από τη στιγμή που την προεδρία της ανέλαβε ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Τότε η Νέα Δημοκρατία άρχισε να κλίνει πολύ Δεξιά κι άρχισαν να μεταλλάσσονται οι ακραίοι Δεξιοί της Εθνικής Παράταξης και να σχηματίζουν εντός της Νέας Δημοκρατίας την περιβόητη Λαϊκή Δεξιά.
Μια τάση –έκφανση δήθεν φιλελεύθερων ψηφοφόρων και βουλευτών, μ’ έντονη ροπή στον κρατισμό και όλα όσα σχετίζονται μ’ αυτόν.

@ Η άνοδος του φιλελεύθερου και μετριοπαθούς Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τους σχηματοποίησε ακόμη περισσότερο και πολλές φορές κατέστησαν τεράστια βαρίδια στην ουσιαστική φιλελευθεροποίηση του κόμματος.
Συν τω χρόνω δε, σε συνδυασμό με τον λαϊκισμό που εξέπεμπαν, βάδισαν στα χνάρια του ΠαΣοΚ.
Η διαφορά τους ήταν πως το μαντρί τους είχε γαλάζια χρώματα και παρέμεναν σ’ αυτό λόγω της αναμονής για τον διαμοιρασμό των ιματίων της εξουσίας.
Κι όταν την κατέλαβαν άρχισαν να παίζουν τα ίδια όργανα που έπαιζαν στο κράτος κι επί ΠαΣοΚ.
Ίδια οργάνωση, συνδικαλισμός του αισχίστου είδους, υποσχεσιολογία, ρουσφετολογία και πάει λέγοντας…

@ Μέχρι το 1996, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι εκφραστές της Λαϊκής Δεξιάς ήταν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι μακαρίτες Αβέρωφ και Έβερτ.
Όμως, από την εμφάνιση του ΛΑΟΣ το 2000, ο Καρατζαφέρης επιχείρησε να εκφράσει εκείνος τη Λαϊκή Δεξιά.
Το δε ΛΑΟΣ δεν προέκυψε από κάποια ιδεολογική διαφοροποίηση του δημιουργού του, αλλά μετά τη διαγραφή του από τον Κώστα Καραμανλή, εξ αιτίας διαφόρων υπονοουμένων που είχε διατυπώσει με ανείπωτη χυδαιότητα.

@ Θυμάμαι από εκείνη την περίοδο, ότι οι πολιτικοί παρατηρητές εξέφραζαν την άποψη πως ο Καρατζαφέρης επιδίωξε τη διαγραφή του.
Η δε δημιουργία του ΛΑΟΣ,  εκ των πραγμάτων αποδυνάμωσε τη Νέα Δημοκρατία κι εξυπηρέτησε την διαιώνιση του ΠαΣοΚ στην εξουσία για ακόμη τέσσερα χρόνια.
Στα οποία ο Άκης δρούσε ανεξέλεγκτος….
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι την περίοδο εκείνη, είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό του προέδρου του ΛΑΟΣ σε offshore εταιρεία 1,65 εκατομμύρια ευρώ!

@ Να θυμηθούμε και κάτι ακόμη.
Η δημιουργία του ΛΑΟΣ ως έκφανση της ακραίας Δεξιάς και μέρους της Λαϊκής Δεξιάς, με τη στήριξη ή έστω έμμεση βοήθεια του ΠαΣοΚ δεν ήταν καινοφανής ενέργεια.
Το είχε κάνει κι ο Μιτεράν στη Γαλλία, που είχε στηρίξει εμμέσως πλην σαφώς την δημιουργία κι ανάπτυξη του Εθνικού Μετώπου, του Λεπέν, με στόχο να υπονομεύσει τα κόμματα της γαλλικής Δεξιάς.

@ Έχω και συνέχεια.
Σε όλη την περίοδο της κοινοβουλευτικής δράσης του ΛΑΟΣ στην ελληνική πολιτική σκηνή, τόσο ο Καρατζαφέρης όσο κι η πλειοψηφία των βουλευτών του, άσκησαν την πιο λυσσαλέα αντιπολίτευση στον Κώστα Καραμανλή.
Διεκδικούσαν βλέπετε τον τίτλο των γνήσιων εκφραστών της Λαϊκής Δεξιάς, απέναντι σ’ έναν αρχηγό που έστρεφε το κόμμα του στον Μεσαίο –κεντρογενή χώρο.
Αλλά παρέβλεπαν ότι αυτή η Λαϊκή Δεξιά, μετά το 2004, ήταν καλά βολεμένη στον κρατικό μηχανισμό.
Έτσι, μοιραία ο ΛΑΟΣ έμεινε από καύσιμα κι εξαφανίστηκε στις τελευταίες εκλογές.

@ Τρία από τα στελέχη που ανέδειξε ο Καρατζαφέρης είναι σήμερα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σημαίνοντα στελέχη της.
Βορίδης. Γεωργιάδης, Πλεύρης.
Ανεξαρτήτως ιδεολογικών αποστάσεων κι άλλων οπτικών γωνιών που αντικρίζουμε τον φιλελευθερισμό, δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι η δράση τους στα υπουργεία που ανέλαβαν, δεν ήταν αποτυχημένη.
Κάθε άλλο μάλιστα, ειδικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο δε Βορίδης δεν υπήρξε ποτέ γραφικός, αλλά πάντα είχε μεστό κι εμπεριστατωμένο λόγο.

@ Όμως, μου ήταν ακατανόητη η επιμονή τους –κι όχι μόνο αυτών- στην επιστροφή του Καρατζαφέρη στη Νέα Δημοκρατία.
Τι πίστευαν άραγε ότι θα έφερνε στο νέο τους κόμμα η επάνοδος του πρώην αρχηγού τους, εν ονόματι, δήθεν, της επανίδρυσης της…Δεξιάς;
Δεν τους έφταναν τόσοι και τόσοι γραφικοί πολτικάντηδες που βρίσκονται εντός και πέριξ του κόμματός τους;
Κι όχι μόνο αυτά.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο όνομα της επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και των 40 χρόνων από την ίδρυσή της, έγιναν προσπάθειες επανεισόδου κι άλλων γραφικών και περιθωριακών τύπων που εκφράζουν την Λαϊκή Δεξιά.
Οι περισσότεροι με παραληρηματική συμπεριφορά κι εθισμό στον καταστροφικό κρατισμό…
Μέχρι και με τη Χρυσή Αυγή έγιναν προσπάθειες «κατανόησης κι εξευμενισμού» και κάτι περισσότερο ξέρει επί τούτου ο Μπαλτάκος…

@ Αλλά, κι ευτυχώς, δεν έγιναν καθόλου προσπάθειες ή έγιναν για τα μάτια του κόσμου, με τους πραγματικούς φιλελεύθερους που κάποτε ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία.
Προφανώς τους αρκούσαν οι Καρατζαφέρηδες, οι Πολύδωρες, οι Ζώηδες κι άλλοι γραφικοί που το μόνο που εκφράζουν είναι το βαθύ και στοιχειωμένο παρελθόν…

@ Πάμε Χαλκίδα;
Εκεί βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο μοιραίος Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα μας απείλησε ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα»…
Ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κεδίκογλου, ο οποίος μόλις βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, εγκατέλειψε τον Βενιζέλο κι έτρεξε να μπει στη σκιά του ΓΑΠ.

@ Έξω από την αίθουσα οι γνωστοί κλακαδόροι αποθέωναν τον μοιραίο πρωθυπουργό και του φώναζαν να πάρει πρωτοβουλίες…
Όλοι, μα όλοι, οι κλακαδόροι  είναι αμειβόμενοι από το …Δημόσιο, όπως ισχυρίζεται φίλος της στήλης που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.
Φυσικά δεν ήταν μόνο οι κλακαδόροι.
Ήταν κι ο μέγιστος πολιτικός άνδρας που ακούει στο όνομα Μιχάλης Καρχιμάκης.
Κι ο Σαχινίδης κι ο Μωραϊτης κι ο Παντελής Οικονόμου κι η Αφροδίτη Παπαθανάση.

@ Ο δε μοιραίος Γιώργος, ακούγεται ότι εκτός όλων των άλλων σκέπτεται να κάνει και παρέμβαση για τα εθνικά θέματα, όπου θέλει να «καρφώσει» -ποιον άλλο;- τον Βενιζέλο.
Μου λένε, μάλιστα, ότι οι διάφοροι παρατρεχάμενοί του τον έχουν πείσει ότι το κόμμα που θα φτιάξει θα πάρει τουλάχιστον 8% κι ότι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός!

@ Ο λαός πάντως το έχει πει εδώ και πολλά χρόνια:
«Πίσω να πάει ντρέπεται, μπροστά να πάει φοβάται»…

@ Πάντως θα τολμήσω να το γράψω, με την ελπίδα ότι ούτε εδώ θα διαψευστώ.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ενδεχόμενο να μείνει ο μοιραίος Γιώργος εκτός ψηφοδελτίων του ΠαΣοΚ ή όπως αλλιώς θα λέγεται στο εγγύς μέλλον είναι πιο πιθανό από το να φτιάξει κόμμα.
Και δη με τη θέλησή του.

@ Αλλάζουμε ρότα.
Καλά πληροφορημένοι κύκλοι της Κουμουνδούρου, μου λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφια βουλευτής η Λούκα Κατσέλη.
Ισχυρίζονται ότι έχει συμφωνήσει με τον Τσίπρα να χρησιμοποιηθεί στην κυβέρνησή του, ως εξωκοινοβουλευτική.

@ Αντιθέτως, ο επίσης προερχόμενος από το παλιό ΠαΣοΚ Μάρκος Μπόλαρης, μάλλον έκλεισε θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξ ου και η δήλωσή του ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παραμένει να διευκρινιστεί αν θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης ή των Σερρών.

@ Μου είπε καλή φίλη της στήλης ότι η «αντισυστημική» τσάντα που κρατούσε η Γιάννα Αγγελοπούλου όταν επισκέφτηκε τον πρόεδρο Αλέξη στη Βουλή, κοστίζει όσο επτά (7) μικρά διαμερίσματα στην Κυψέλη!
Είκοσι (20) χιλιάρικα!

@ Δεν ξέρω για την τσάντα, αλλά πλέον οι γκαρσονιέρες στην Κυψέλη πωλούνται 3 χιλιάρικα η μια!

@ Η «αντισυστημική» Γιάννα, θέλησε να δώσει θεσμικό ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία της με τον Μπιλ Κλίντον.
Αυτή την εκδοχή χρησιμοποίησε για να συναντήσει τον Σαμαρά, αυτή και για τον Τσίπρα.
Όμως, αν και βρέθηκε στη Βουλή, παρέλειψε να ενημερώσει θεσμικά τον πρόεδρό της.
Όχι ότι ο Μεϊμαράκης στενοχωρήθηκε, αλλά το επιχείρημά της μίκρυνε…

@ Πόσα εισπράττει ο Κλίντον για τις παραστάσεις του;

@ Για να ξέρετε σας λέω, ότι σοβαροί… συστημικοί παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής, μιλάνε για σοβαρό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ την επιχείρηση «ξεπλύματος» της Γιάννας και τη χρεώνουν σε δυο …Νίκους.
Στο δεξί χέρι του Τσίπρα, Νίκο Παππά, αλλά και στον διευθυντή της Αυγής, Νίκο Φίλη.

@ Σας λέω ακόμη, ότι ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου, υπάρχουν συντρόφια του στην Κουμουνδούρου που ισχυρίζονται ότι συγγενικά του πρόσωπα έχουν επαγγελματικές δοσοληψίες με την τέως «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών αγώνων.
Κι ότι ο ίδιος της προσέφερε τις υπηρεσίες του ως αρχισυντάκτης στον ραδιοσταθμό που είχε.
Τα κτυπήματα κάτω απ’ τη μέση φίλτατοι, υπάρχουν παντού, σ’ όλους τους χώρους.
Ειδικά στην Αριστερά και δη στην υποκριτική…και καλοβολεμένη.

@ Η διεύρυνση πάντως του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με βήμα σημειωτόν.
Η μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους γυρολόγους του παλιού ΠαΣοΚ κι όσους οσμίζονται εξουσία, βλέπουν φως και θέλουν να μπουν.
Οι αντιδράσεις προέρχονται από «καθεστωτικές» εσωτερικές δυνάμεις, παλιές συνιστώσες που βλέπουν ν’ αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κόμματος στο όνομα της εξουσίας, αλλά κι από την Αριστερή Πρωτοβουλία του Λαφαζάνη.
Στην πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση της Κ.Ο. ο Τσίπρας επικαλέστηκε τσιτάτο του Λένιν για να υπερασπιστεί την πολιτική των συμμαχιών.

@ «Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί κι αποφασισμένοι ν’ αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος», είχε πει ο Λένιν κι επανέλαβε ο πρόεδρος Αλέξης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
Εγώ πάντως αναρωτιέμαι αν ο Λένιν θα έκανε σύμμαχο την «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών αγώνων.
Αναρωτιέμαι αν ο Λένιν θα έκανε σύμμαχο τον Ντράγκι, όπως ο πρόεδρος Αλέξης.
Αναρωτιέμαι αν ο Λένιν θα έκανε σύμμαχο τον ΣΕΒ και θα επικαλείτο την εθνική ευθύνη των βιομηχάνων, όπως έκανε ο πρόεδρος Αλέξης.
Αναρωτιέμαι αν ο Λένιν θα έκανε συμμάχους εκείνους που ισχυρίζονται ότι η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αλέξης.

@ Προσωπικά εκτιμώ ότι καλά κάνει ο πρόεδρος Αλέξης.
Πλέον όμως, είναι σαφές ότι δουλεύει ψιλό γαζί και τους ίδιους τους συντρόφους του…

@ Την Άννα Διαματοπούλου την εκτιμώ για έναν λόγο τον οποίο θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό.
Τον νόμο που είχε φτιάξει για την Παιδεία, που υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της Βουλής, αλλά λίγο μετά…άλλαξε και δεν εφαρμόστηκε.
Μαθαίνω λοιπόν, ότι αποστασιοποιημένη εδώ και καιρό από το ΠαΣοΚ, έχει γίνει αυτοκόλλητη με τον πρώην υπουργό Γιώργο Φλωρίδη.
Μου έκανε δε εντύπωση και σας το καταθέτω, ότι οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Λυκούδης, Τατσόπουλος, Βασ. Οικονόμου, Ψαριανός κι Αηδόνης) ζήτησαν από την κυβέρνηση την αξιοποίηση του «Δικτύου» της Διαμαντοπούλου για το χρέος.
Λέτε να έχουμε συμπόρευση που θα μπορούσε να δοκιμαστεί και σ’ εκλογές;

@ Για να ξέρετε τι παιγνίδια παίζονται, σας λέω ότι η νέα ΚΕΔΕ που εξελέγη μ’ επικεφαλής τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, τακίμιασε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΕ εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων και την αξιολόγηση.
Κι άλλα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

@ Αλλάζω θέμα.
Διαβάστε (ακούστε) μια ακόμη απόδειξη του τι μπουρδέλο δημόσιο τομέα έχουμε φτιάξει κι οι περισσότεροι δεν θέλουν ν’ αλλάξει.
Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι οι συμψηφισμοί ΦΠΑ θα γίνονταν μέσα σε τρεις ημέρες, μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Έγιναν, μάλιστα κι οι απαραίτητες τυμπανοκρουσίες.
Έλα μου όμως, που το Κράτος είναι και μπουρδέλο και ανίκανο;

@ Έτσι οι επιστροφές του ΦΠΑ είναι «παγωμένες», επειδή στο υπουργείο Εργασίας δεν μπορούν να φτιάξουν μια δισκέτα που θα περιέχει τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων προς το ασφαλιστικό σύστημα!
Την ανικανότητα την πληρώνουν φυσικά οι επιχειρήσεις.
Όταν δε γίνεται κουβέντα για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ή μεταρρυθμίσεις, σηκώνεται ο αχός της αγανάκτησης τους…

@ Υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος ο μπάρμπα Φώτης;
Ποτέ μη λέτε ποτέ…
Ακόμη και σήμερα που άλλα φαίνονται στο φως της ημέρας κι ακούγονται στα υψηλά πατώματα της Κουμουνδούρου.

@ Σας το έχω πει κι επιμένω.
Σήμερα που μιλάμε, ο αριθμός παίζει μεταξύ 175 κι 177…


2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Σας έχω νεότερα από το έντυπο που θα κυκλοφορήσει προσεχώς κι αναμένεται να κάνει τη Μέρκελ, τους δοσίλογους και λοιπούς μικρούς να τρέμουν.
Ο θείος Γιώργος, μετά το μικρόφωνο του Real, μετά το Crash, δεν πρόκειται να υποταχθεί στους κατακτητές.
Βγάζει εφημερίδα που θα έχει τίτλο «Ελεύθερος Σκοπευτής»!
Προς το παρόν θα είναι κυριακάτικη, με αμιγή  (ακρο)Δεξιά χαρακτηριστικά.

@ Οι παρακμιακοί ξεφουσκώνουν και γεμίζουν προβληματισμούς τους ιθύνοντες του Mega και του ANT1.
Την κατιούσα έχουν πάρει οι τηλεθεάσεις των εκπομπών του Σεφερλή στο Mega αλλά και του Αρναούτογλου στον ANT1.
Επιτέλους!
Τώρα ψάχνουν ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση μ’ ασπιρίνες, όπως είναι η ένταξη κι άλλων ενοτήτων στις συγκεκριμένες εκπομπές…
Άντε στους λιαγκοσκορδάδες!

@ Μιας και καταπιαστήκαμε με τηλεθεάσεις, να σας πω ότι ο «Εκατομμυριούχος» του Ζουγανέλη στον Skai, έχει υψηλότερα ποσοστά από το δελτίο της Σίας που τον ακολουθεί!
Κάποιοι, λοιπόν, μ’ αφορμή αυτό το γεγονός, θέτουν στο τραπέζι ζητήματα αλλαγών στο δελτίο ειδήσεων.
Να γίνει βρε αδερφέ πιο τσακπίνικο, πιο αλανιάρικο…
Να βλέπουμε και λίγο Μύκονο και λίγη Αράχωβα και γυμνούλικα κοριτσάκια…

@ Άσε μας ρε Μαλέλη.
Δεν ασχολείσαι καλύτερα με τη ΔΗΜΑΡ;

@ Να ρίξω μια ιδέα στην πιάτσα;
Ξέρετε σε ποιον σταθμό ταιριάζει ο Μαλέλης;
Νομίζω στο «Ε» του Φίλιππου Βρυώνη.
Ας το σκεφτούν, μη τυχόν και γλιτώσει ο Skai

@ Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, στην απέλπιδα προσπάθειά του να ξαναβγεί βουλευτής, ξεκινά εκπομπές στο Kontra  του Γιώργου Κουρή.
Άντε και στο Art…

@ Τώρα που είπα (έγραψα) Art, να σας πω ότι ακούγεται μετ’ επιτάσεως πως Καρατζαφέρης του έβαλε πωλητήριο.
Μέχρι όμως να γίνει –κι αν γίνει-  αυτό, πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν  από το ΕΣΡ, για προβολή τυχερών παιγνιδιών.
30 χιλιάρικα.
Σιγά τα ωά.
Λεφτά υπάρχουν για τον Γιώργο.

@ 15 και σήμερα για την έκδοση.
«Οι μύθοι και το παραμύθι» έρχονται από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

3η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Εντάξει, ήταν κάκιστη η επιλογή του Ρανιέρι για την εθνική μας ομάδα και μπορούμε να λέμε τα μύρια όσα εις βάρος του.
Αλλά, μεταξύ μας, θέλαμε προπονητή για να νικήσουμε τους ψαράδες των νήσων Φερόε;
Αν έπαιζα εγώ σέντερ φορ, με τερματοφύλακα τον Πορτοσάλτε, και τους Τσίμα, Πρετεντέρη, Μπογδάνο στα χαφ και σέντερ μπακ τον Αυτιά που δεν ξέρει αν η μπάλα είναι στρογγυλή ή τετράγωνη, θα είχαμε τσιμπήσει τους τρεις βαθμουλάκους.

@ Αυτή η ομάδα δεν υπάρχει.
Με παίκτες χωρίς το παραμικρό ίχνος προσωπικότητας και μια διοίκηση επικίνδυνων παραγόντων με μπροστάρη τον Σαρρή, που είδε φως και μπήκε επειδή έτσι άρεσε σε κάποιους ευτραφείς κυρίους.
Αυτή η ομάδα δεν υπάρχει.
Κι αν νομίζουμε ότι φταίει ο Ρανιέρι, τότε μιλάμε ως άσχετοι και γινόμαστε επικίνδυνοι.

@ Δεν θα κάνω την παραμικρή κριτική στον τουρίστα Ρανιέρι.
Την έχω κάνει όσο ήταν «ζωντανός» κι όρθιος.
Άλλωστε, κριτική κάνουμε σε κάτι που υπάρχει και ξαναλέω ότι αυτή η εθνική ομάδα
δεν υπάρχει.
Για σκεφτείτε όμως.
Στην ενδεκάδα του παιγνιδιού με τα νησιά Φερόε, ήρθε από το πουθενά ο Φάνης Γκέκας, που είναι 35 ετών…
Κι όταν κουράστηκε στο ημίχρονο, αντικαταστάθηκε από τον Αθανασιάδη, που για να βάλει γκολ με την Εθνική πρέπει να κάνει δέηση ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο Άνθιμος.

@ Για σκεφτείτε.
Αφού ο Ρανιέρι πειραματίστηκε με την κλήση 6 (!!!) αριστερών μπακ σε διάστημα τριών μηνών, έκανε ντεμπούτο στην Εθνική ο…Καράμπελας σε ηλικία 30 ετών!
Ο δε Σάμαρης, από την μεταγραφή του στη Μπενφίκα κι ύστερα, παίζει λες και τον βαραίνουν τα –πράγματι υπέρογκα- χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Αφήστε που δεν υπήρξε ποτέ ποδοσφαιρική προσωπικότητα.
Καλός και φιλότιμος ο Καρέλλης, αλλά μέχρι εκεί.
Για δε την περίπτωση του Μάνταλου, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε.
Ίσως και για την περίπτωση του Μαυρία.
Κι ας μη ξεχνάμε ότι ο Τοροσίδης μοιάζει με βετεράνο, ο Χριστοδουλόπουλος εξακολουθεί να ζει στην εποχή που τον θεωρούσαν το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ έπαιξε κι ο Μόρας που δεν μπορεί να σταθεί σε καμιά ελληνική ομάδα της πρώτης πεντάδας του πρωταθλήματος.

@ Για σκεφτείτε.
Ηγέτες αυτής της ομάδας έχουν βαφτιστεί ο Κονέ κι ο Μανιάτης!
Ο ένας μέχρι πριν δυο τρία χρόνια ήταν αναπληρωματικός στον γηραιό της Θεσσαλονίκης στην απόλυτη παρακμή του.
Ο άλλος τρέχει τρέχει τρέχει, αλλά κλωτσάει με το καλάμι.
Ποιοι μένουν;
Ο Ντίνας που είναι αναπληρωματικός στον Παναθηναϊκό, ένας Μπακάκης που ανακαλύφτηκε στο ρόστερ της ΑΕΚ στη Β’ Εθνική κι ένας άλλος αριστερός μπακ από τον Πανιώνιο, που είναι από τους πρώτους υποψηφίους να υποβιβαστεί.
Κι ο Καρνέζης που έσωσε και δυο τρία γκολ σε κτυπητές ευκαιρίες των ψαράδων…

@ Θα το πω λοιπόν ευθέως και με το θάρρος της γνώμης μου.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει σοβαρά σε προσωπικότητα, ειδικά μετά την απόσυρση από την Εθνική ομάδα των Καραγκούνη και Κατσουράνη.
Προσπαθούμε να κάνουμε δουλειά με παίκτες - εργαλεία δεύτερων ρόλων.
Έτσι δεν γίνεται προκοπή.
Είναι και κάτι άλλο.
Ίσως το πιο σημαντικό.
Όλες οι αρρώστιες του ελληνικού ποδοσφαίρου, όλες οι παθογένειες, όλες οι αντιπαλότητες, έχουν μεταφερθεί στην Εθνική ομάδα.
Κι όποιος θέλει το ακούει.

@ Πάμε σ’ άλλο θέμα.
Όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα βλέπουν οι Αλαφούζος και Σαββίδης και παθαίνουν κολούμπρα.
Όχι ότι οι συγκεκριμένοι είναι αγιόπαιδα, αλλά μπροστά σε Μαρινάκη και Μελισσανίδη μοιάζουν με μαθητές της μητέρας Τερέζας.

@ Τα μαχαίρια των δυο Πειραιωτών έχουν βγει για τα καλά από τα θηκάρια.
Και δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικά τα ζητήματα που τους χωρίζουν, λένε όσοι γνωρίζουν περισσότερα.
Σας το λέω ευθέως ότι εκεί που τσακώνονται οι ελέφαντες δεν πλησιάζω…

@ Κι οι δυο πάντως είναι φουλ κυβερνητικοί κι αυτό προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου και στη Συγγρού.
Πολύ περισσότερο αφού αναλογίζονται ότι κι οι άλλοι δυο, οι της μητέρας Τερέζας που λέγαμε, δεν λογίζονται κι ως ξένοι…

@ Ερώτηση:
Η ένταση κι όλα αυτά που βλέπουμε ή δεν βλέπουμε αλλά ψιλοακούμε, έχουν σχέση με το περιβόητο πόρισμα των δικαστικών αρχών για την τύχη του κυκλώματος των στημένων;

@ Ερώτηση:
Ο Ζωγράφος δεν ήταν μια ζωή κακός διαιτητής κι όλως συμπτωματικώς πολλές κακές διαιτησίες του ευνοούσαν τον γαύρο;
Πώς διάβολο βρέθηκε αντιπρόεδρος στον ορισμό διαιτητών;

@ Για τη λύση της συνεργασίας της Πανάθας με τον Νίκο Νταμπίζα, τα ξέρετε.
Εκείνο που δεν ξέρετε, είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση άργησε πολύ να υλοποιηθεί, αφού ήταν ειλημμένη από το καλοκαίρι.
Οι λόγοι του διαζυγίου πολλοί.
Θα σας τους πω:
1. Ο Νταμπίζας ουδέποτε έγινε αποδεκτός από τον «πράσινο» κόσμο.
Ήταν το πέρασμα του, βλέπετε, από τον γαύρο.
Κι οι φανατικοί Πανάθες τρελαινόντουσαν όταν έβλεπαν τον…Τσουκαλά να βάζει δηλώσεις του στην εκπομπή της Θύρας 7, συμφώνως με τις οποίες ο Νταμπίζας έλεγε ότι «πιο πολύ από Ολυμπιακός είμαι αντιπαναθηναϊκός»!
2. Οι χειρισμοί του στην υπόθεση του Καραγκούνη, ήταν επιεικώς απαράδεκτοι σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του παίκτη και την ιστορία του στην ομάδα.
Από τους χειρισμούς του Νταμπίζα έμεινε εκτεθειμένος ο Αλαφούζος, ο οποίος είχε τη μικρότερη ευθύνη του ναυαγίου της μεταγραφής.
3. Ο Νταμπίζας αρνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι τη μεταγραφή του Νίνη, αφού εκτιμούσε –μεταξύ μας μάλλον δικαίως- ότι ο παίκτης υστερούσε σε ετοιμότητα που χρειαζόταν η ομάδα.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίνης ανακοινώθηκε ως νέα μεταγραφή του επόμενου Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το διαζύγιο της Πανάθας με τον Νταμπίζα.
4. Η υπεροψία κι η φλυαρία του Νταμπίζα δεν είχε προηγούμενο.
Όλοι όσοι έχουν σχέση με την ομάδα και πλείστοι άλλοι, τον άκουγαν καθημερινά να λέει δεξιά κι αριστερά ότι…δεν μπορεί να κάνει άλλα φροντιστήρια και να μαθαίνει στους Παναθηναϊκούς ποδόσφαιρο…
5. Ο Αλαφούζος τα είχε πάρει μαζί του στο κρανίο και μάλιστα σ’ έντονο βαθμό, αφού του χάλασε τη στενή του σχέση με τον Κούγια, από τον οποίο μάθαινε πολλά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου.
Τη σχέση Αλαφούζου – Κούγια τη χάλασε ο Νταμπίζας όταν πήγε να πάρει από την Παναχαϊκή τον Πλέγκα εντελώς τσάμπα…
6. Είναι κι η ιστορία με τους ανέργους της Εθνικής, τους Φύσσα και Βόκολο που εκτιμήθηκε ότι πρέπει να έρθουν στην Πανάθα και ν’ αναλάβουν ρόλους.

@ Για τον Νταμπίζα πρέπει να πω ότι στα δυο χρόνια (τρεις μεταγραφικές περιόδους) που ήταν στην Πανάθα, είχε καλές και κακές επιλογές.
Να τις δούμε αναλυτικά.
Πέρυσι το καλοκαίρι (2013), ο Νταμπίζας εισηγήθηκε την απόκτηση του Νάνο.
Ο Αναστασίου δέχθηκε.
Το ίδιο έγινε και με τον Αμπέιντ, που ήταν η μεγάλη καψούρα του.
Εισήγησή του ήταν κι οι Ατζαγκούν, Κλωναρίδης, Σίλντεφελντ και Κουτρουμπής.
Τον Ιανουάριο, εισηγήθηκε την απόκτηση του Πέτριτς, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε έφερε τον τερματοφύλακα, τον Στιλ και τον πιτσιρικά, τον Μπερίσα που παίζει στους νέους και τον Μπούρμπο.
Αυτές είναι όλες οι κινήσεις του αναφορικά με το «πάρε».

@ Πάμε, τώρα, στα «δώσε» του Νταμπίζα.
Συνολικά η Πανάθα έβαλε στα ταμεία της γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώπουλα.
Κάτι παραπάνω από 3 εκ, πωλήθηκε ο Μαυρίας στη Σάντερλαντ.
Κάτι παραπάνω από 2,2 εκ. πωλήθηκε ο Καπίνο στη Μάιντζ κι 700 χιλιάρικα ο Καρνέζης στην Ουντινέζε.
Εκεί, πάντως, που έκανε εξαιρετικούς χειρισμούς, ήταν η πώληση του Φιγκερόα στην Μαλαισία, με κάτι λιγότερο από 1 εκατομμυριάκι!
Στην περίπτωση αυτή, ο Νταμπίζας άφησε τον παίκτη να συμφωνήσει χωρίς να έχει συμφωνήσει η Πανάθα.
Κι όταν οι Μαλαισιανοί ανακοίνωσαν την απόκτησή του χωρίς τη συγκατάθεση του τριφυλλιού, τους ανάγκασε να σκάσουν χοντρά μπικικίνια.

@ Όλες οι άλλες μεταγραφές της Πανάθας εδώ κι ενάμιση χρόνο, έχουν γίνει με υπόδειξη κι επιμονή του Αναστασίου.
Ποιες είναι αυτές;
Πρώτη και καλύτερη του Μάρκους Μπέργκ, πολύ περισσότερο αφού η ομάδα δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ.
Ακολούθως ήταν ο Μέντες, ο Πράνιτς, ο Καρέλης, ο Μπαϊράμι κι ο Φιγκερόα.
Εφέτος δε, επέμενε μέχρι τέλους για την απόκτηση του Μπούι.

@ Κι είτε μας αρέσει, είτε όχι, μπορεί ο Νταμπίζας να έφυγε από την Πανάθα, αλλά κάθε άλλο παρά αποτυχημένο ήταν το πέρασμά του.
Κάτι τελευταίο.
Ήμουν εξ εκείνων που καυτηρίαζαν την επιμονή του στον Αμπέιντ και τον χαμένο χρόνο της άκαρπης –όπως αποδείχτηκε- αναμονής του καλοκαιριού.
Αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι, εκτός αυτού, σε όλα ή σχεδόν σ’ όλα τ’ άλλα  είχε εύστοχες επιλογές, πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε τι προϋπολογισμό είχε για να κινείται.

@ Ας μην είναι κανένας σίγουρος ότι ο Αναστασίου θα μείνει στην Πανάθα…
Δεν εννοώ τώρα.
Ας προσέξουν κάποιοι.
-----

@ Πάμε για το τέλος.
Γίδα βραστή έχει το μενού για το μεσημεράκι.
Βράζει από τα πρωί, σιγά σιγά…
Για να καταβροχθιστεί αστραπιαία.

@ Εν τω μεταξύ δεν σας κρύβω ότι είμαι συγκλονισμένος με την είδηση που κάνει τον γύρο των κουτσομπολίστικών εκπομπών της τηλεόρασης, ότι στον γάμο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτσικώστα, η νύφη δεν του πάτησε το πόδι…
Τέτοια κατάντια πια στην ελληνική κοινωνία;
Ούτε οι πιο συντηρητικοί δεν κρατούν πια τις παραδόσεις.
Ντροπή κι όνειδος!

@ Αμ την άλλη είδηση τη διαβάσατε; Την ακούσατε;
Υπάρχει, λέει, μια αοιδός που τη λένε Κοκκίνου.
Κακό του κεφαλιού της. Αν την έλεγαν Πρασίνου, μπορεί να τη γνώριζα.
Η είδηση είναι ότι η αοιδός άλλαξε σπίτι αλλά δεν άλλαξε σύντροφο!
Έλα *&^%&* στον τόπο σου…

@ Νιώθω συγκλονισμένος και με την ερώτηση που υπέβαλλε ο Οικονομέας στον Τασούλα, αναφορικά με τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης.
«Υπουργέ μου δεν είμαστε βέβαιοι ποιος είναι» είπε. Και συνέχισε: «Μπορούμε όμως, να έχουμε μια λίστα με αυτούς που ξέρουμε σίγουρα ότι δεν είναι;».
Ο Τασούλας δεν απάντησε.
Μπορούσε να του πει ότι σίγουρα δεν είναι ο Μάρκος Βαβακάρης.
Ο Χατζηδάκης.
Έστω η Σαπφώ Νοταρά ή ο Τσιτσάνης.
Κρίμα. Σιώπησε.

@ Αυτά.
Πιο πολλά την επόμενη Κυριακή.
Δεν θα κουραστώ να σας λέω ευχαριστώ για την παρεούλα και για το πόσο ισχυρό κάνετε όλοι εσείς το κυριακάτικο καλντερίμι μας.

@ Σας χαιρετώ με την υπόμνηση να προσέχετε όσους αγαπάτε και να μη ξεχνάτε ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν λένε πάντα την αλήθεια.
Φιλούρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου