Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ο Γρηγόρης, ο μπάρμπα Φώτης και τα δυο καρπούζια…

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Ο μπάρμπα Φώτης, έστω και σε ηλικία που αγγίζει πια τα βαθειά γεράματα, οφείλει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει.
Τα ήξεις αφίξεις και τα «παρών» τελείωσαν.
Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, οι περισσότεροι ψηφοφόροι της έχουν στεγαστεί στις όχθες του Ποταμιού κι η ίδια έχει απαξιωθεί πλήρως.
Οι αποφάσεις δεν μπορεί να περιμένουν συνέδρια και τα παιγνίδια της κομματικής καμαρίλας.
Πρέπει να ληφθούν και να δρομολογηθούν.

Κι όμως!
Στη ΔΗΜΑΡ αξίζουν εύσημα για τη συμμετοχή της, το 2012, στην τρικομματική κυβέρνηση που «ίσιωσε» λίγο τα πράγματα για τον τόπο, που βρισκόταν και με τα δυο πόδια στο κενό.
Ήταν μέγιστη η υπέρβαση του μικρού κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς, ανεξαρτήτως αν κάποια κυβερνητικά στελέχη της το μόνο που έκαναν ήταν να δημιουργούν προσκόμματα και στείρες δογματικές αντιπαραθέσεις.
Κι ανεξαρτήτως αν σ’ όλες τις μεγάλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες κι αποφάσεις η θέση της ΔΗΜΑΡ ήταν παρούσα δια του «παρών»!
Κι ανεξαρτήτως αν οι θέσεις των περισσοτέρων στελεχών της ήταν κάθε άλλο παρά ανανεωτικές ή μεταρρυθμιστικές.

Από τότε όμως, μεσολάβησαν πολλά.
Η αντιφατική στάση της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της ΕΡΤ που την οδήγησε στην έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό κι οι συνεχείς παλινωδίες, έφεραν το καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την απόλυτη συρρίκνωση του κόμματος.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου φαίνεται ότι δεν έλαβαν το μάθημά τους.
Ο μπάρμπα Φώτης παραιτήθηκε …μένοντας στην ηγεσία του κόμματος, τα ήξεις αφίξεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, η διαφορά απόψεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών βρίσκεται στο απόγειο της και το μέλλον σκοτεινό.
Ο μπάρμπα Φώτης επέλεξε την τακτική να κρατά δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
Σ’ άλλες εποχές μπορεί και να κατάφερνε.
Όχι πια.
Του «βρωμούσε» ο Βενιζέλος και τορπίλισε το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πριν τις ευρωεκλογές.
Τώρα του απευθύνει επιστολές για να το συζητήσουν και ταυτοχρόνως διαγράφει έναν βουλευτή του που είχε πρωτοστατήσει σ’ αυτό.
Πώς το χαρακτηρίζετε αυτό;

Παλινωδίας συνέχεια.
Από τη μια στέλνει επιστολές στο ΠαΣοΚ και στο Ποτάμι, καλώντας τους να ξεκινήσουν συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς κι από την άλλη καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν με …προοπτική (στόχο) τη διαμόρφωση της προοδευτικής διακυβέρνησης!

Κάπου εδώ, η μασχάλη δεν χωράει τα δυο καρπούζια που πέφτουν και διαλύονται θορυβωδώς.
Κι ο βαστάζος τους γίνεται ρεζίλι των σκυλιών!
Το κόμμα που έκανε την υπέρβαση το 2012, από δικά του και μόνο «εγκλήματα» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση.
Ο δε μπάρμπα Φώτης κι η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, δείχνουν μετανιωμένοι που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2010, εξ ου και η επιχείρηση τους να επιστρέψουν εκεί, που είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν το μέλλον τους δια της επανεκλογής τους.
Οφείλουν όμως ν’ αφήσουν τις ασκήσεις ισορροπίας και να πουν ξεκάθαρα τις σκέψεις τους.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλουν πράγματι την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μακριά από λαϊκισμούς και ήξεις αφίξεις, δεν έχουν παρά να συμβάλλουν σ’ αυτή, μιλώντας με το ΠαΣοΚ.
Φοβάμαι όμως, ότι για τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα αποτελούν πολυσύνθετες εξισώσεις.

Να πω κάτι ακόμη για την διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού.
Τυπικά έχει εξήγηση αφού ο βουλευτής δεν συμμετείχε εδώ και καιρό στις εσωκομματικές διεργασίες της ΔΗΜΑΡ κι είχε επιλέξει να συμμετέχει στις διεργασίες άλλου κόμματος (Ποτάμι).
Ουσιαστικά όμως, η διαγραφή του συνιστά πολιτικό παραλογισμό δεδομένου ότι δικαιολογήθηκε ως αιτία της η άρνησή του να συνυπογράψει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα.
Που είναι ο παραλογισμός;
Μα η δήλωση του ίδιου του μπάρμπα Φώτη, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμεί να συναθροιστούν οι ψήφοι της μ’ εκείνους της Χρυσής Αυγής.
Δηλαδή, ότι έλεγε ο Ψαριανός!
Είναι άραγε τυχαία η εκλογική κι ουσιαστική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου