Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Στο Καλντερίμι (Νο 68)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με τα πολιτικά, παραπολιτικά, αθλητικά σχόλια και τις τυπολογίες

@ Χαιρετώ σας συντρόφια.
Μία και καμία για το πρώτο βόλι κι έχουμε πολλά να πούμε.
Με δεδομένο ότι πάμε πρώτα στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι σκόπιμο να ξεκινήσουμε καλντερίμι μ’ αυτές.
Πάμε λοιπόν.

@ Αν δεν το μάθατε η «Δημιουργία Ξανά» έκανε
μια βαρυσήμαντη παρέμβαση στα πειραϊκά δρώμενα.
Ανακοίνωσε ότι στηρίζει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωσήφ Βουράκη, ισχυριζόμενη ότι το πράττει επειδή «κομματική γάγγραινα έχει εισχωρήσει παντού, ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση»….

@ «Θεωρούμε ότι τα κόμματα δεν έχουν καμιά δουλειά στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ξέρουν ποιοι πολίτες είναι άξιοι και σε ποιους μπορούν να εμπιστευθούν την διαχείριση των κοινών. Είμαστε λοιπόν ένα κόμμα που πολεμάει την κομματοκρατία, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, με δεδομένο το φαύλο ελληνικό πολιτικό σύστημα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΔΗΞΑ.

@ Κι αφού είπαν αυτά που είπαν, οι Πειραιώτες ανακουφίστηκαν.
Τους έφυγε ένα βάρος κι απελευθερώθηκαν από το δίλημμα αν θα ψηφίσουν ή όχι τον Σήφη…
Οι καμπάνες της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου, του Αη Βασίλη άρχισαν να κτυπούν χαρμόσυνα. Πλήθη νέων κατηφόρισαν στο Πασαλιμάνι και τη Φρεαττύδα να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους...Η ΔΗΞΑ έδειξε τον δρόμο της απελευθέρωσης. Πυροτεχνήματα χρωμάτισαν πολύχρωμο τον πειραϊκό ουρανό, τα πλοία στο λιμάνι άρχισαν να σφυρίζουν δημιουργώντας ένα πανδαιμόνιο χαράς.
Ζήτω του Θάνου του μάγκα του καραμπουζουκλή!
 

@ Για να σοβαρευτούμε, όμως, μου φαίνεται ότι όχι μόνο δεν γνωρίζουν τα πειραϊκά δρώμενα, αλλά έχουν χάσει κιόλας τη μπάλα, προφανώς από τον πυρετό που προκαλεί η υποψηφιότητα του Θάνου στην περιφέρεια Αττικής.
Δηλαδή ρε παλικάρια, ο Βουράκης δεν ανήκει στην αποκαλούμενη «κομματική γάγγραινα»;
Από παρθενογένεση προέκυψε;
Δεν ήταν κι είναι εκ των μελών του βαθέως ΠαΣοΚ της «κομματοκρατίας»;
Δεν είναι γόνος ενός εκ των σημαντικότερων μελών, επί δεκαετίες, του βαθέως ΠαΣοΚ στον Πειραιά; Του μακαρίτη Βασίλη Βουράκη;  

@ Μη τρελαθούμε τελείως ρε μάγκες…Μη τρελαθούμε!

@ Και μια που σας μίλησα για το χωριό μου, τον Πειραιά ή άλλως Μανιατούπολη, να σας πω και που βρίσκονταν δημοσκοπικά τα πράγματα την προηγούμενη Τετάρτη 14 Μαΐου.
Σε δημοσκόπηση, λοιπόν, που έγινε για λογαριασμό του συνδυασμού Μώραλη – Μαρινάκη, ο Μιχαλολιάκος είναι μπροστά τους με πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Κάτι που θεωρούν επιτυχία για τον συνδυασμό τους, δεδομένου ότι στις αρχές Απριλίου που ανακοινώθηκε η κάθοδός του, η διαφορά ήταν τεράστια (Μιχαλολιάκος 40% - Μώραλης 12%).

@ Πάμε λοιπόν για μονομαχία Μιχαλολιάκου – Μώραλη στον δεύτερο γύρο.
Σας το έχω γράψει από την αρχή, αφού ο φουκαράς ο Δρίτσας είναι μικρού πολιτικού διαμετρήματος για την πόλη.
Πολλοί, μάλιστα θυμόντουσαν προχθές σ’ ένα πολιτικοδημιοσιογραφικό στέκι της πλατείας Κοραή, την εποχή που με δεμένο χέρι κρεμασμένο από ένα κορδόνι στον ώμο, γυρνούσε τις γειτονιές του Πειραιά, μετά από τα επεισόδια που είχαν γίνει στη Γένοβα στην διαδήλωση εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

@ Ποιος θα επικρατήσει;
Σας το έχω πει από την πρώτη στιγμή.
Όποιος δώσει περισσότερα ανταλλάγματα στους Μανιάτες.
Τουτέστιν καρέκλες και δουλίτσες στο λιμάνι.

@ Να σας πω και κάτι ακόμη, το οποίο έχει σημειολογικό αλλά κι ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Ο Γιάννης Μώραλης, μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται «ανεξάρτητος» αλλά έχει κινητοποιήσει πλήρως τους δεσμούς του με το παλαιό ΠαΣοΚ, επιφανές μέλος του οποίου ήταν ο πατέρας του Πέτρος, που ανήκε στην περίφημη ομάδα του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά.
Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά κατέβηκε στον Πειραιά και μαζί με άλλους πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠαΣοΚ, συνέφαγαν σε γνωστή ταβέρνα με τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης.
Δήλωσε, μάλιστα, ότι «στηρίζουμε Μώραλη για τον Πειραιά και Σγουρό για την περιφέρεια Αττικής».

@ Στην ταβέρνα ήταν παρόντες –κι όχι διαψεύσεις παρακαλώ- ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ και πρώην βουλευτής της πόλης Δημήτρης Καρύδης, οι πρώην βουλευτές κι υπουργοί Δημήτρης Διαμαντίδης, Γρηγόρης Νιώτης και Δημήτρης Λιντζέρης, αλλά κι ο πρώην νομάρχης Πειραιά Χρήστος Φωτίου.
Ήταν ακόμη πολλά παλιά στελέχη του ΠαΣοΚ στην πόλη, καθώς κι η παιδίατρος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίτσα Βλασσοπούλου, χήρα του τ. βουλευτή και «αγίου» ανθρώπου της πόλης Βαγγέλη Βλασσόπουλου.

@ Πάμε παρακάτω.
Στην Κέρκυρα, βρέθηκε το αντίπαλο δέος στην εκθαμβωτική ομορφιά της φίλης μου της Άντζελας.
Ονομάζεται Μερόπη Υδραίου, πιπίνι ολκής, δικηγόρος, εκλεκτή της Νέας Δημοκρατίας.

@ Σας έχω πει να ψηφίσετε πιπίνια.
Το πιο πιπίνι απ’ όσα κυκλοφορούν σε όλα τα ψηφοδέλτια που έψαξα, βρίσκεται στον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου στην περιφέρεια Αττικής.
Μοντέλο το κορίτσι. Κι αρχαιολόγος παρακαλώ.
Θαυμάστρια του γέρο Καραμανλή και της Θάτσερ.
Έλλη Παπαγγελή, τ’ ονοματάκι της.
Κανονίστε ρεμάλια που θα βάλετε τον ένα σταυρουδάκο σας αν ψηφίσετε Κουμουτσάκο.

@ Είχατε ακούσει ποτέ για αντάρτικα στο ΚΚΕ;
Δεν εννοώ τα γνωστά αντάρτικα του εμφυλίου, αλλά των υποψηφίων για αξιώματα συντρόφων.
Κι όμως, υπάρχει ένα σε εξέλιξη.
Στη Σπάρτη.
Όπου ο εκλεκτός του Περισσού στις προηγούμενες εκλογές, Βαγγέλης Βολιώτης, δεν πήρε αυτή τη φορά το χρίσμα, που δόθηκε από τον Κουτσούμπα στον Δήμο Λεβεντάκη.
Ο Βολιώτης, δεν έχασε χρόνο, έφτιαξε άλλον συνδυασμό και κατεβαίνει μόνος του.
Ο δε Περισσός ισχυρίζεται ότι δεν υπερασπίζεται τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα.
Που υπερασπιζόταν, όμως, πριν τέσσερα χρόνια.
Άβυσσος το μυαλό των κομμουνιστών.

@ Τι διάβολο; Και η MRB «βλέπει» Κασιδιάρη;

@ Σκηνικό συντριβής για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Να τα πούμε με διευθύνσεις κι ονόματα.
Στην Αθήνα, ο εκλεκτός του προέδρου Τσίπρα Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δύσκολα θα βρεθεί ακόμη και στον δεύτερο γύρο. Κι αν ακόμη αυτό συμβεί εις βάρος του Σπηλιωτόπουλου, θα οφείλεται στον παράγοντα «Κακλαμάνη» κι όχι στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον Πειραιά, το ίδιο συμβαίνει με τον Δρίτσα. Μόνο ως τεράστια έκπληξη θα είναι η είσοδός του στον δεύτερο γύρο.
Στη Θεσσαλονίκη, το δίδυμο του δευτέρου γύρου είναι γνωστό εδώ και καιρό και σ’ αυτό δεν χωράει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

@ Στην Πάτρα, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, δεν μπορεί να περάσει καν στον δεύτερο γύρο, ενώ ο δήμος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει στα χέρια του ΚΚΕ.
Στο Περιστέρι, μια από τα ίδια, στο Ηράκλειο της Κρήτης δύσκολα χάνει ο Κουράκης, στον Βόλο αλωνίζει ο Μπέος και στη Λάρισα το γαλάζιο χρώμα είναι κυρίαρχο.
Είναι, λοιπόν, ή δεν είναι σκηνικό συντριβής, κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση να μη μπορεί να παίξει ρόλο ούτε σε έναν μεγάλο δήμο της χώρας;

@ Ψηφίζω Μερόπη στην Κέρκυρα…
Ψηφίζω Έλλη στην Αττική…
Ψηφίζω κάθε πιπίνι που ομορφαίνει τη ζωή…

@ Ερώτηση:
Τη Ρένα τη στηρίζει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ;

@ Θα φάνε καλά οι εφορευτικές επιτροπές κι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι των εκλογικών κέντρων του δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Όπως είναι αναρτημένο στη «Διαύγεια», ο δήμος με απ’ ευθείας ανάθεση φρόντισε να έχουν λουκούλλεια γεύματα αξίας 14.856 ευρώ.
Ο βήχας κι ο παράς δεν κρύβονται.

@ Αντιθέτως, στους γειτονικούς δήμους οι άρχοντες είναι, προφανώς, καρμίρηδες.
Ο δήμος Αγίας Παρασκευής διέθεσε ποσό αξίας 9 χιλιάδων ευρώ για τα γεύματα, το Χαλάνδρι 5,5 χιλιάδες ευρώ, τα Βριλήσσια 4,5 χιλιάδες ευρώ, ενώ ολόκληρο Περιστέρι θα καλυφτεί με 12,5 χιλιάδες ευρώπουλα.
Είπαμε, αρχοντιά σε Παπάγου –Χολαργό.

@ Πάμε λίγο και στις περιφερειακές εκλογές και να δούμε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί.
Στην Αττική, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να οδηγηθούμε σε μονομαχία Σγουρού –Δούρου στον δεύτερο γύρο.
Στην Κεντρική Μακεδονία, το δίδυμο του δευτέρου γύρου έχει «κλειδώσει».
Ιωαννίδης εναντίον του αντάρτη Τζιτζικώστα, με τον δεύτερο να έχει ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα για την κατάκτηση της εκλογικής νίκης.
Στη Δυτική Ελλάδα, πάμε για μονομαχία δευτέρου γύρου με Απόστολο Κατσιφάρα (ΠαΣοΚ) και Βασίλη Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ), με τα προγνωστικά για την τελική επικράτηση να είναι υπέρ του πρώτου.

@ Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά φάουλ με την μουσουλμανική μειονότητα και δεν φαίνεται να έχει τύχη.
Στη μάχη του δευτέρου γύρου μάλλον θα κονταροχτυπηθούν ο νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης (ΠαΣοΚ) κι ο Γιώργος Παυλίδης (Ν.Δ.), με τον πρώτο να έχει τον…πρώτο λόγο.
Στη Στερεά Ελλάδα, ο Κώστας Μπακογιάννης θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο αν δεν υπήρχε ο αντάρτης πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος. Θα εκλεγεί μάλλον εύκολα στον δεύτερο γύρο, με αντίπαλο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου.

@ Στο Βόρειο Αιγαίο, ο νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής (ΠαΣοΚ), θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο.
Αντίπαλός του θα είναι είτε η Χριστιάννα Καλογήρου (Ν.Δ.) είτε η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να εξαργυρώσει τα «εύσημα» που κατέκτησε στον πειρατικό σταθμό που εξέπεμπε όταν έκλεισε η ΕΡΤ.
Στον δεύτερο γύρο, αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Νάσος Γιακαλής, κυρίως λόγω των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το ΚΚΕ.
Στο Νότιο Αιγαίο, η μάχη είναι αμφίρροπη.
Στον δεύτερο γύρο αναμένεται ν’ αναμετρηθούν ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρρίδης (ΠαΣοΚ) κι ο Γιώργος Χατζημάρκος (Ν.Δ), με τον δεύτερο να διατηρεί δημοσκοπική πρωτοπορία για τον θώκο.

@ Στη Δυτική Μακεδονία σίγουρα θα είναι στον δεύτερο γύρο ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής. Πιθανότερος αντίπαλός του θα είναι ο Θεόδωρος Καρυπίδης που αρχικά στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά από διάφορες αποκαλύψεις για σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή, τον έκοψαν.
Το δημοσκοπικό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο είναι στην πλευρά του νυν περιφρειάρχη, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Καρυπίδη.
Στην Θεσσαλία παίζει μπάλα μόνος του ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αφού η αντίπαλός του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, δεν δείχνει αισθητή δυναμική.

@ Στην Ήπειρο, παίζει μονότερμα ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης (Ν.Δ.), αφού η αντίπαλός του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη δεν αποδεικνύεται κι ο ισχυρότερος αντίπαλος.
Στα Ιόνια νησιά, όλα είναι ανοικτά. Το σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται στέλνει στον δεύτερο γύρο τον νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου (Ν.Δ.) με πιθανότερο αντίπαλο τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Άντζελα Γκερέκου τρέχει μα είναι δύσκολο να προλάβει, ενώ ο αντάρτης του ΠαΣοΚ Γιώργος Καλούδης, το μόνο που φαίνεται ότι καταφέρνει είναι να «σπρώξει» στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Γκερέκου.

@ Στην Πελοπόννησο ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, θα χρειαστεί οριακά τον δεύτερο γύρο για να εκλεγεί πάλι. Αν τελικά υπάρξει δεύτερος γύρος, μάλλον θα έχει αντιμέτωπους τους Τατούλη και Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ), με τον πρώτο να αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί.
Τέλος, στην Κρήτη, μάλλον έχει κριθεί ποιος θα είναι ο πρώτος του διδύμου των μονομάχων στον δεύτερο γύρο. Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης (ΠαΣοΚ).
Για το ποιος θα είναι αντίπαλός του γίνεται μάχη μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Σεραφείμ Τσόκα.
Πάντως, όποιον αντίπαλο κι αν έχει ο Αρναουτάκης στον δεύτερο γύρο, είναι το ξεκάθαρο φαβορί.

@ Πάμε παρακάτω.
Στην προσπάθειά μου να καθαρίσω το αρχείο μου, έπεσα επάνω στην υπόθεση με τις παράνομες νομιμοποιήσεις γεννήσεων, λευκών γάμων και βαφτίσεων, που είχε στηθεί στο ληξιαρχείο της Αθήνας.
Θυμήθηκα ότι ο δήμαρχος Καμίνης είχε αντικαταστήσει τότε την ληξίαρχο κι η υπόθεση πήγε για τα περαιτέρω στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Δεν άκουσα τίποτα για το θέμα, παρ’ ότι έχει περάσει τόσος καιρός.
Μήπως μου διέφυγε ή δεν έχει φτάσει ακόμη το μαχαίρι στο…κόκκαλο;

Πολιτική –παραπολιτική
@ Θα ξεκινήσουμε μ’ ένα οικονομικό ζήτημα που έχει την δική του σημασία και στον πολιτικό χώρο.
 
@ Το τελευταίο κτύπημα του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, με την κάλυψη του ομολογιακού δανείου 250 εκ ευρώ της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρείται ένα απλό τραπεζικό deal αλλά μια πράξη με ευρύτερη σημασία για την οικονομία.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Πειραιώς θα καλύψει το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο της MIG κι έτσι θ’ αποκτήσει μετοχική θέση στον όμιλο του Βγενόπουλου.
Οι αριθμοί λένε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, η Πειραιώς θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG.

@ Κι όσοι αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό όταν υπάρχει το IRF με ποσοστό 17,48% και το Dubai group με ποσοστό 17,28%, τους λέω ότι μετά το ομολογιακό δάνειο, η συμμετοχή τους θα πέσει κάτω από το 16%.

@ Οικονομικοί αναλυτές μου λένε ότι η συμφωνία έγινε στην κατάλληλη στιγμή και για τις δυο εταιρείες.
Η MIG χρειαζόταν κεφάλαια για τις επόμενες κινήσεις της, μετά την πώληση της Ολυμπιακής και την αναδιάρθρωση των θετικών της δραστηριοτήτων στους τομείς των τροφίμων και της υγείας.
Πριν το deal με την Πειραιώς, η ανάκαμψή της ήταν ήδη ορατή στο χρηματιστήριο, αφού η μετοχή της από τα χαμηλά του Απριλίου του 2013 (0,175 ευρώ) έχει φτάσει στα 0,5 ευρώ, με άνοδο της τάξης του 150%.
Επιπλέον, οι ενοποιημένες πωλήσεις της έφτασαν το 2013 στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 62 εκ. ευρώ, στο σύνολο των θυγατρικών της. Δηλαδή, μιλάμε για αύξηση 113%, συγκριτικά με το 2012, που τα ίδια κέρδη ήταν 29 εκ ευρώ.

@ Από την άλλη πλευρά η Πειραιώς, επενδύει μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της.
Με τη στήριξή της είναι ευνόητο ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις κι ασφάλεια στις επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της MIG.
Σήμερα, στο χαρτοφυλάκιο της βρίσκoνται:
  1. Η Vivartia με δραστηριότητα στα γαλακτομικά (ΔΕΛΤΑ), τα τρόφιμα (Μπάρμπα Στάθης) και τα καταστήματα εστίασης Everest, Goodys και Flocafe.
  2. Η Attica Group στην ναυτιλία
  3. Η Singular Logic στην πληροφορική
  4. Ο όμιλος Υγεία στην περίθαλψη.
  5. Η Skyserv στην εξυπηρέτηση αεροσκαφών στα ελληνικά αεροδρόμια
  6. Η Flight Ambulance, στην αερομεταφορά ασθενών
  7. Η Sunce, η μεγαλύτερη εταιρεία τουρισμού στην Κροατία
  8. Η Robne, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορικών ακινήτων στην Σερβία.

@ Κάτι ακόμη.
Λίγες ημέρες πριν το deal, ανακοινώθηκε η συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ με τη ΜΕΒΓΑΛ. Η πρώτη ανήκει στη MIG κι η δεύτερη είχε δανειοδοτηθεί από την Πειραιώς.
Έτσι, είναι σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος για άλλες τέτοιες συγχωνεύσεις.
Κι όσοι ξέρουν την πιάτσα, ισχυρίζονται ότι δεν θ’ αργήσουν τέτοιες, τόσο στον χώρο της Υγείας, όσο και στη Ναυτιλία.
Για μεγάλες, ασφαλείς κι ανταγωνιστικές εταιρείες.

@ Κι αφού βρήκα τον άνθρωπό που βρίσκεται κοντά στα deal και μου αναλύει τα δεδομένα που σας γράφω, να σας πω τι μου είπε και για την Εθνική Τράπεζα.
Μου είπε, λοιπόν, ότι η καταστατική μειοψηφία (τουτέστιν περισσότερο από το 33,5%) κι το 57,2% του ΤΧΣ, βρίσκεται πλέον στα χέρια ιδιωτών.
Κι αυτό λύνει τα χέρια του Τουρκολιά, ο οποίος αφού κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα ν’ αντλήσει κεφάλαια 3,25 δις ευρώ, προχωρά στο επόμενο σχέδιό του με στόχο έσοδα περισσότερα από 1 δις.

@ Στο σχέδιο Τουρκολιά, προβλέπεται η πώληση ποσοστού που δεν θα ξεπεράσει το 40% της τουρκικής θυγατρικής τράπεζας Finasbank.
Ακούγεται ότι η πώληση θα γίνει με πολύ προσεκτικές κινήσεις και το 40% θα το πουλήσει διαιρώντας το στη μέση. Δηλαδή θα κάνει δυο πωλήσεις από 20% κάθε φορά, επιδιώκοντας περισσότερα έσοδα από την μονομιάς πώληση του.

@ Να υπενθυμίσω ότι η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 3 δις ευρώ κι αν πωληθεί το 40% με έσοδα άνω του 1 δις θα πρόκειται περί σημαντικής επιτυχίας, αφού και ρευστότητα θα κερδίσει, ενώ δεν θα χάσει ούτε το έλεγχό της, ούτε τα κέρδη που παράγονται ετησίως.

@ Έμαθα κι άλλα για την Εθνική.
Στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, μπήκαν πολύ μεγάλα ξένα ασφαλιστικά ταμεία κι όχι απλώς κάποια hedge funds με βραχυπρόθεσμους ορίζοντες.
Στο μετοχολόγιο της Εθνικής υπάρχουν πλέον:
-         Το ασφαλιστικό ταμείο των Αμερικανών εκπαιδευτικών, γνωστό παγκοσμίως ως Teachers Ins & Annuity Association- College Retirement Eguities Fund
-         Η Deutsche Bank
-         Η Fidelity
-         H Norges Bank
-         H Vanguard Group
-         H Black Rock
-         H Alico κλπ κλπ

@ Πάμε παρακάτω.
Προβλήματα οσονούπω με τον ΤΑΡ, τον αγωγό του φυσικού αερίου.
Είμαστε τόσο ζώα που όλα απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα.
Οι τοπικές κοινωνίες από τα μέρη που θα περάσει ο αγωγός (δηλαδή καμιά δεκαριά άτομα σε κάθε πόλη γνωστοί ως οικολόγοι ή λοιποί αριστερίζοντες γνωστών συνιστωσών), βγαίνουν στους δρόμους εναντίον του έργου.
Αυτό συνέβη προ ημερών στις Σέρρες, όπου διοργανώθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κρονίου, με φωνές εναντίον της όδευσης του αγωγού από την περιοχή, αλλά κι εναντίον της δημιουργίας σταθμού αποσυμπίεσης του φυσικού αερίου.

@ Οι κραυγές κι ο ξεσηκωμός των τοπικών κοινωνιών από τους γνωστούς λίγους, ίσως επιφέρουν αλλαγές στην όδευση του αγωγού, με αυτονόητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στις αδειοδοτήσεις των επιμέρους έργων (το συνολικό project προβλέπει «σπάσιμο» του έργου σε 16 μικρότερα έργα).
Οι καθυστερήσεις αυτές δεν επιτρέπουν να «βγει» το επιχειρηματικό σχέδιο κι ίσως κριθεί ασύμφορο από μέλη της κοινοπραξίας.
Μαθαίνω ότι ήδη η γαλλική κοινοπραξία κάνει σκέψεις για να πουλήσει τη συμμετοχή της, ενώ κι οι Νορβηγοί μειώνουν σταθερά τα ποσοστά τους.
Περαστικά μας….

@Αλλάζω θέμα.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στους σκεπτόμενους πολίτες η ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσαν 29 –όχι κατασκευαστές πλυντηρίων- αλλά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν να διοριστούν παπάδες, με χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι κύριοι κι οι κυρίες της …Δεξιάς του κυρίου, δεν νοιάστηκαν ούτε για πρόσληψη δασκάλων, ούτε για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά για …παπάδες!
Εκατομμύρια οι άνεργοι, χιλιάδες τα κλειστά μαγαζιά κι οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις, αλλά οι άνθρωποι αυτοί νοιάζονται για τους παπάδες και τα κύριε ελέησον.

@ Γνήσιοι απόγονοι των θλιβερών σκοταδιστών εναντίον του διαφωτισμού και του ορθολογισμού, φιλούν κατουρημένα ράσα για ένα σταυρό.
Έχουμε άδικο όταν λέμε ότι με τον σταυρό στο χέρι μόνο οι παπάδες κάνουν λεφτά κι οι πολιτικάντηδες καριέρες;
Οι χριστιανοταλιμπάν του 21ου αιώνα στην Ελλάδα της βαθειάς Ανατολίας είναι:
Δ. Κυριαζίδης, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Γ. Γεωργαντάς, Μ. Αντωνίου, Ν. Υψηλάντης, Γ. Καρασμάνης, Γ. Στύλιος, Ευστ. Κωνσταντινίδης, Μ. Βλάχβεης, Μ. Κόνσολας, Κ. Τασούλας, Π. Βογιατζής, Στ. Καρμαντζής, Άννα Μάνη –Παπαδημητρίου, Απ. Βεσυρόπουλος, Αλ. Κοντός, Χρ. Κέλλας, Ελένη Μακρή –Θεοδώρου, Δ. Σταμενίτης, Γ. Καλαντζής, Ηλίας Βλαχογιάννης, Γ. Μπατσαρά, Ευθ. Καρανάσιος, Γ. Παχαλίδης, Τ. Κοψαχείλης, Δ. Χριστογιάννης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιορδάνης Τζαμτζής…
Και  γαμώ τους φιλελεύθερους οι τύποι...

@ Ξέρω πολλούς που σημείωσαν τα ονόματά τους.
Κι αν δουν σταυρουδάκι από αυτούς, τότε να…μας χέσουν…
Κι ας ψάχνουν στους καντηλανάφτες και στις γριούλες…

@ Βρέθηκα στη Νομική Σχολή τις ώρες επεξεργασίας των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών.
Κι έμεινα ενεός, που λένε.
Από το σύνθημα που φώναζαν οι κνίτες.
«Ζήτω ο Λένιν, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω ο κόκκινος στρατός, ζήτω ο Ζαχαριάδης ο μεγάλος αρχηγός»….
Ακόμη κι ο γέρο Γλέζος, μου φάνηκε πιο σύγχρονος.

@ Πώς το λένε το κίνημα;
ΠΑΝΓΚ!
Πανελλήνιο Κίνημα Γκάου…

@ Σας έχω φρέσκα νέα από τις δημοσκοπήσεις που γίνονται για τα πρόσωπα που προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων εν όψει ευρωεκλογών.
Ιδού:
Από την «Ελιά» μακράν ο Καψής.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γλέζος, ο Παπαδημούλης, η Σακοράφα, η Κούνεβα κι ο Κούλογλου.
Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κύρτσος, η Βέζεμπεργκ, ο Κεφαλογιάννης, η Σπυράκη, ο Ζαγοράκης κι η Τζαβέλλα.

@ Πάμε και στο Ποτάμι.
Άνθρωποι που βρίσκονται παρά τω πλευρώ του Σταύρου, μου λένε ότι βάσει των δημοσκοπήσεων, στη δεξαμενή των αναποφασίστων, το Ποτάμι έλκει ηλικιακές δυνάμεις στις ηλικίες μέχρι 55 ετών και έχει τεράστια «τρύπα» στις ηλικίες επάνω από αυτά.
Σε συσκέψεις που γίνονται το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες διαθέτουν «σοβαρότερη» πείρα πολιτικής, δεν εμπιστεύονται εύκολα εναλλακτικές προτάσεις, ενώ τις προβληματίζει το γεγονός της μη σαφούς τοποθέτησης του κόμματος, αναφορικά σε ποια πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα τοποθετηθεί.

@ Ταυτοχρόνως, στελέχη του Ποταμιού, προβληματίζονται από το γεγονός ότι το κόμμα αποφάσισε να μη στείλει εκλογικούς αντιπροσώπους (προφανώς λόγω έλλειψης κομματικού στρατού) στα εκλογικά τμήματα. Φοβούνται τα γνωστά….

@ Παρ’ όλα αυτά, ο πίνακας με τ’ αποτυπώματα της κιμωλίας που κάθε ημέρα σβήνεται ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές, παραμένει στο επιτελείο του Σταύρου.
Την Παρασκευή έγραψαν «οκτώ και σήμερα», υπονοώντας ότι έρχεται η επόμενη ημέρα του τόπου.
Πάντως, ούτε το Ποτάμι απέφυγε τα διλήμματα που έβαλαν τ’ άλλα κόμματα.
«Αν όχι τώρα πότε;» αναφέρει η αφίσα που κυκλοφόρησε με το πρόσωπο του αρχηγού.

@ Να σας πω και κάτι ακόμη.
Μου είπαν ότι στη συγκέντρωση που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη, στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη θα εμφανιστεί ο Γιάννης Μπουτάρης, στον οποίο το κόμμα κλείνει καθαρά το μάτι.
Όπως γίνεται και με τον Καμίνη στην Αθήνα.

Παρα - τυπίες

@ Εγώ σας το γράφω κι ας υπάρξουν πολλοί που θα πουν ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Μαθαίνω ότι στο συγκρότημα Λαμπράκη επεξεργάζονται σχέδιο με το οποίο θα συγχωνευθούν οι δυο εφημερίδες, Τα Νέα και το Βήμα.
Επί της ουσίας, θα συγχωνευθούν τα τμήματα των δυο εφημερίδων σε ενιαίο News Room, από το οποίο θα τροφοδοτούνται.
Μου λένε ότι η αρχή θα γίνει με την συγχώνευση των δυο sites των εφημερίδων.
Κι ύστερα θ’ ακολουθήσει των εφημερίδων.

@ Μου φαίνεται ότι εκεί στο Φάληρο έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις.
Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι ο Μαλέλης θέλει να κόψει από το πρωινό της επόμενης περιόδου τους Λυριτζή και Οικονόμου για να βάλει στη θέση τους την Ελεονώρα Μελέτη!
Θα του το επιτρέψουν;

@ Μου λείπουν αφάνταστα οι εκπομπές της Βίκυς Φλέσσα στην πάλαι ποτέ ΕΡΤ.
Όπως μου έλειπαν κι οι εκπομπές της Έλενας Κατρίτση, μιας δημοσιογράφου που αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι συνεντεύξεις έχουν στόχο τον δημόσιο διάλογο κι όχι τα εξώφυλλα ή το ξεκατίνιασμα.

@ Δεν μου λείπει διόλου ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Που το έπαιζε ποιοτικός με τα δικά μου λεφτά να πηγαίνουν πλουσιοπάροχα στις τσέπες του.
Τώρα, στον ιδιωτικό τομέα, άρχισε τους συμβιβασμούς και τις εκπτώσεις στην …ποιότητα.
Αλλά, ουδόλως με νοιάζει, άλλος τον πληρώνει.

@ Αλήθεια είδατε την τελευταία εκπομπή του Λαζόπουλου;
Εγώ έπεσα επάνω σε zapping.
Τη στιγμή που παραλλήλοζε το ναυάγιο στην Κορέα με τον θάνατο εκατοντάδων νέων παιδιών, με το «ναυάγιο» της Ελλάδας.
Εμετική, φτηνή προπαγάνδα του αισχίστου είδους και λαϊκίστικοι εξυπνακισμοί.
Zapping και πάλι μεγάλε…

@ Σπουδαία η εκπομπή του Παύλου Τσίμα στο Mega, που είχε ως θέμα «Η Χρυσή Αυγή ανάμεσα στις κάλπες και το εδώλιο».
Πήγε στη Λακωνία και στο Πέραμα, στις περιοχές που η Χρυσή Αυγή σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά της στις εκλογές του 2012, μίλησε με κόσμο και κοσμάκη, κατέγραψε αντιδράσεις.
«Δίδαξε» τι σημαίνει κανονική τηλεόραση.

 Αθλητικά

@ Η πρόσκληση για τον θρησκευτικό γάμο είναι για τις 5 Ιουλίου.
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κι η Βερίνα Χιώτη, μετά τον πολιτικό τους γάμο και τη γέννηση της κόρης τους, θ’ ανέβουν και τα σκαλιά της εκκλησίας.
Κι ύστερα δεξίωση στο Πεντελικό.
Πολλά ευχαριστώ Μητσάρα.

@ Εγώ θα σας το γράψω κι ας λένε ότι θέλουν όποιοι θέλουν.
Σας λέω ότι πολύ ψηλά στη λίστα του Μίτσελ για το κέντρο του γαύρου την επόμενη περίοδο, είναι ένας παίκτης που έχει φορέσει την πράσινη φανέλα.
Είναι ο Μοζαμβικανός Σιμάο.
Ναι αυτό το «σκυλί» αντοχής, που τρέχει, τρέχει, τρέχει, ξανατρέχει και μαρκάρει.
Κι ύστερα ξανατρέχει και μαρκάρει ακόμη και στον ύπνο του…
Αν μπορούσε να δώσει τη μπάλα σε απόσταση μεγαλύτερη των δυο μέτρων, θα άφηνε εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Αλλά ο γαύρος έχει άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά ή θα πάρει άλλους…

@ Ο Σιμάο αρέσει πολύ στον Μίτσελ, τόσο από τη θητεία στη Πανάθα, όσο κυρίως από τη φετινή παρουσία του στη Λεβάντε στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Στα δε ηγετικά κλιμάκια του γαύρου, αρέσει κι η ιδέα ότι αν γίνει η μεταγραφή θα είναι μια τεράστια ταβανόπροκα εναντίον του αιώνιου αντιπάλου.
Αυτό το τελευταίο δεν το συμμερίζομαι, αλλά αν έτσι νομίζουν δεν μπορώ να κάνω κάτι…

@ Ποιον θ’ αντικαταστήσει ο Σιμάο αν αποκτηθεί;
Μα τον Εντιγκά. Ο οποίος είναι δανεικός από τη Μονακό και μαζί με την ομάδα του κάνουν διάφορα τσαλιμάκια.
Εκτός αν ο Σιμάο αποτελεί το φόβητρο για τον Εντιγκά και την ομάδα του….
Πάντως, ξαναλέω, ο Μίτσελ έχει τον Μοζαμβικανό ψηλά στη λίστα του.
Κι ας με διαψεύσουν όσοι θέλουν.

@ Επί του πιεστηρίου, που λένε.
Λίγο πριν κλείσω το σημερινό «Καλντερίμι» ένα πουλάκι από την Ιταλία μου ψιθύρισε κάτι για «κόκκινο» ενδιαφέρον για τον Λάζαρο.
Τον τέως μπαοκτσή και τ. της Πανάθας, που παρά το μεγάλο του ταλέντο πέρασε και δεν ακούμπησε.
Να πιστέψω το πουλάκι;
Μπορεί για μια καλή τσόντα.

@ Δυο… μεγάλα ονόματα θα πάρει ο γαύρος.
Το ένα μου λένε ότι θα είναι μονοσύλλαβο και το άλλο τρισύλλαβο.

@ Θα σας πω κι άλλο για τον γαύρο.
Αυτή τη φορά τον μπασκετικό.
Έμαθα από φίλο μου που δουλεύει στην Τουρκία, ότι η Ανατολού Εφές καλοβλέπει τον Περπέρογλου.
Το συμβόλαιό του λήγει και τα μπικικίνια που θα επιχειρήσουν –αν δεν το έχουν κάνει ήδη- θα είναι πολλά.
Θ’ ακολουθήσουν οι Αγγελόπουλοι; Ή δεν έχει υπερβάσεις αφού τα πολλά τα παίρνει ο Σπανούλης;

@ Έχω νέα κι από την Κούλα.
Τελείωσε οριστικά κι αμετάκλητα το ενδεχόμενο να είναι νέος προπονητής της ο Σάκης Τσιώλης. Οι δυο πλευρές δεν τα βρήκαν ούτε στο οικονομικό ούτε στα πρόσωπα που ήθελε ο Καρδιτσιώτης προπονητής να στελεχώσουν την προπονητική του ομάδα.


@ Μη μου πείτε ότι το φάιναλ φορ του μπάσκετ δεν είναι μαλακία χωρίς ελληνικές ομάδες; Όλο με το μπάσκετ ασχολούνται κι οι αστυνομικοί κοντεύουν να πάθουν κατάθλιψη,
Αίσχος! 

@ Τελειώνω οσονούπω.

@ Μαρία μου σου έχω πει ότι το μαύρο χρώμα είναι κλασικός συνδυασμός κι επιλογή.
Όταν, όμως, το συνδυάζεις με κόκκινο το μόνο που καταφέρνεις είναι να μοιάζεις με ρουλέτα…
Συνεννοηθήκαμε;

@ Η Μαίρη Συνατσάκη πρωταγωνιστεί στην καμπάνια εταιρείας ενδυμάτων.
Κρίμα!
Την φανταζόμουν όπως ο Πάγκαλος τη Δούρου.

@ Γέρασε κι Γκουίνεθ Πάλτρου.
Έσβησε, 42 κεράκια!
Την καημένη, μεγάλη γυναίκα πια.

@ Τελειώνω σας λέω…

@  Με πήρε τηλέφωνο μια φίλη μου από τον Πειραιά για να μου πει ότι είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές.
Είχαμε να μιλήσουμε χρόνια.
Τι κάνεις μωρή; τη ρώτησα.
Άστα, έχω τρελαθεί με το τρέξιμο…αλλά κατάφερα να γραφτώ στο γυμναστήριο γιατί έρχεται καλοκαίρι, μου απάντησε.
Εγώ τι να πω;
Άντε και το φθινόπωρο… σε σχολή ρόκας κι αργαλειού!

@ Ψηφίζω Μερόπη στην Κέρκυρα…
Ψηφίζω Έλλη στην Αττική…
Ψηφίζω κάθε πιπίνι που ομορφαίνει τη ζωή…

@ Λοιπόν, τέλος.
Να προσέχετε όσους αγαπάτε και μη ξεχνάτε ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν λένε πάντα την αλήθεια.
Νέα μας συνάντηση την επόμενη Κυριακή πρωί πρωί.
Καλό βόλι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου