Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι είναι αληθινόν!

Γράφει
ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Η ρήση του Διονυσίου Σολωμού δεν έχει πάψει να επιβεβαιώνεται, εδώ και 193 χρόνια, αλλά δεν την άκουσα σήμερα σε καμμία επίσημη δήλωση. Μόνον ο -κατά τα λοιπά αντιπαθής- Πέτρος Τατσόπουλος είχε το θάρρος να πει κάτι παρόμοιο σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο χρέος και στα δάνεια της επαναστάσεως. Τελικώς, η πικρή αλήθεια είναι ότι -και- το χρέος μας απελευθέρωσε...

Πριν τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, η επανάσταση έσβηνε, με δική μας ευθύνη. Μερικές σπίθες κρατούσαν αναμένες χάρη στη θυσία του -κατά τα λοιπά φαυλότατου- Παπαφλέσσα και στο ρεαλισμό του -μόλις αποφυλακισμένου- Κολοκοτρώνη, για τον οποίο ουκ ολίγα καταγγέλει η σύγχρονη αναθεωρητική ιστορική έρευνα. Τη σκληρή, αλλά ρεαλιστική, απόφαση του να επιτρέψει τη σφαγή της Τρίπολης, ήρθε να συμπληρώσει το "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους", πριν οι νενέκοι γίνουν πλειοψηφία.

Δεν έχει σημασία πόσο έντιμοι ή φαύλοι υπήρξαν οι πρωτεργάτες της Επαναστάσεως. Σημασία έχει πως το τελικό αποτέλεσμα τους δικαίωσε, μας αρέσει ή όχι σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία μας. Άλλωστε, τις επαναστάσεις τις κάνουν άνθρωποι με πάθη και ελαττώματα, όπως είμαστε όλοι! Άνθρωποι που, όπως και στην πολιτική, αγωνίζονται εκφράζοντας και τα δικά τους συμφέροντα.

Πιστεύει κανείς ότι χωρίς την συγκατάθεση, αν όχι προτροπή, των Βρετανών δανειστών μας, θα ναυμαχούσε ο Στόλος της Αυτής Μεγαλειότητος κατά του ενωμένου Οθωμανικού και Αιγυπτιακού Στόλου; Πολύ θα ήθελα να δω αν στα αρχεία της HAMBROS BANK (ναι, εβραίοι ήταν που μας δάνειζαν...) υπάρχει εγγραφή καταθέσεως στο όνομα του Ναυάρχου Κόδριγκτων, ο οποίος πέρασε ναυτοδικείο για την απόφασή του να ναυμαχήσει. Βεβαίως αθωώθηκε και μάλλον επρόκειτο για στημένη παράσταση, τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επέτρεπαν ολική ρήξη με την Υψηλή Πύλη!

Δεν έχει σημασία πόσο λιγότερο ή περισσότερο μας βοήθησαν οι σύμμαχοι, οι προστάτιδες δυνάμεις. Σημασία έχει ότι καταφέραμε με το δικό μας αγώνα, να μετατρέψουμε την απελευθέρωσή μας σε δικό τους συμφέρον, ή πιο σωστά, να εθυγραμμίσουμε την δικαίωσή μας με τα συμφέροντά τους. Ας μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι τα έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους, έχουν μόνο μόνιμα συμφέροντα, όπως ευφυώς διεκήρυξε ο Λόρδος Πάλμερστον λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας. Μεταξύ εθνών δεν υπάρχουν φιλίες και διεθνές δίκαιο, υπάρχουν μόνο συμμαχίες και συμφέροντα.

Δεν έχει σημασία πόσους μύθους έπλεξε η ελεύθερη Ελλάδα γύρω από την Επανάσταση. Αναμφιβητήτως είναι πολλοί, αλλά σε καιρούς δύσκολους βοήθησαν να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα, να σταθεροποιηθεί η χώρα και από μια επικράτεια κατσαπλιάδων, αργά αλλά σταθερά, με κόπο και αίμα, να γίνουμε ένα από τα 25 πιο αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη. Καθόλου άσχημα δεν τα καταφέραμε. Με 193 χρόνια ανεξαρτησίας είμαστε από τα παλαιότερα ελεύθερα έθνη της Ευρώπης και μια από τις παλαιότερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες του πλανήτη. Στο χέρι μας είναι να παραμείνουμε μια ελεύθερη δημοκρατία!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ


*   Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης είναι χρηματοπιστωτικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδρυτικό μέλος των Δημοκρατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου