Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ανοικτή επιστολή

Γράφει ο Γιώργος Μπιλίνης

Προς τους κυρίους:

Γρηγόριο Βαλλιανάτο, πρόεδρο πολιτικού κόμματος «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ».
Δημήτριο Μπουραντά, πρόεδρο πολιτικού κόμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ»
Θεόδωρο Πολυζωίδη, πρόεδρο πολιτικού κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ».
Θεόδωρο Σκυλακάκη, πρόεδρο πολιτικού κόμματος «ΔΡΑΣΗ».
Αθανάσιο-Γλαύκο Τζήμερο, πρόεδρο πολιτικού κόμματος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ».

Αγαπητοί κύριοι πρόεδροι
Όπως γνωρίζετε, το προσεχή Μάιο 2014 διεξάγονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και στη δική μας, οι εκλογές για την ανανέωση της θητείας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη παρούσα Σύνοδο η Alliance of Liberal and Democrats for Europe (ALDE), τρίτη δύναμη του ΕΚ, για πρώτη φορά διαθέτει στις τάξεις της εκπροσώπηση και από την Ελλάδα, αφού στο δυναμικό της ανήκει ο ευρωβουλευτής κος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης.
Ο μεταρρυθμιστικός φιλελεύθερος χώρος στην Ελλάδα είναι «πολύχρωμος» σε απόψεις, κατακερματισμένος, αλλά και κατασυκοφαντημένος από τους οπαδούς του πατερναλισμού. Συνεπώς εκλαμβάνεται ως αντικοινωνικός έως και εχθρικός από την αντίληψη των συμπολιτών μας. Ακόμη και αθροισμένος δύσκολα συγκεντρώνει ποσοστά προτίμησης ικανά να του προσφέρουν εκπροσώπηση σε ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πόσο μάλλον διαμοιρασμένος.
Είναι λοιπόν λογικό, ως μέλος της «Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», να με διακατέχει η αγωνία ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές η έδρα του κόμματος στη χώρα μας κινδυνεύει βασίμως να απολεσθεί.
Η ανησυχία αυτή με οδήγησε, μετά από ιδιαίτερο προβληματισμό και περίσκεψη, να απευθύνω σε σας τη παρούσα επιστολή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έκκληση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων σας. Και τούτο διότι οι φορείς, τους οποίους εκπροσωπείτε, κινούνται στον ίδιο περίπου πολιτικό χώρο, εκείνο του φιλελεύθερου κέντρου, και συμμερίζονται από κοινού τις παρακάτω θέσεις:
1. Θεωρούν και προτάσσουν ως βασικό και αναπόσπαστο πυλώνα της πολιτικής τους τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
2. Συναινούν για τη συμμετοχή της στη νομισματική ένωση.
3. Ασπάζονται την ιδέα του φεντεραλισμού και της περαιτέρω ενιαιοποίησης και εμβάθυνσης της ΕΕ.
4. Η ALDE είναι ο φυσικός χώρος, στον οποίο, υποθέτω βασίμως, θα εντασσόταν κάθε δυνητικά εκλεχθησόμενος ευρωβουλευτής καθενός από τα κόμματα σας.
Αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορές που πιθανά αναδεικνύονται από τις θέσεις και τα προγράμματα των κομμάτων σας σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και συνεπώς το βαθμό δυσκολίας μιας συνεργασίας σας με προοπτική εισόδου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εκτιμώ ότι δεν συμβαίνει το ίδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, απέναντι στα οποία η οπτική και οι θέσεις όλων είναι παρόμοιες ή συμπίπτουν τουλάχιστον στο τετράπτυχο που παρέθεσα πιο πάνω.
Επί πλέον, στις ευρωεκλογές απουσιάζουν οι προσωπικές στρατηγικές. Ο κος Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να επιδιώξει ανανέωση της θητείας του. Οι υπόλοιποι, εξ όσων έχετε αφήσει να διαφανεί ως τώρα, δεν θέτετε ως προτεραιότητα σας την εκλογή σας σε θέση ευρωβουλευτού.
Σας ζητώ λοιπόν να κάνετε την υπέρβαση και να ενώσετε τις δυνάμεις σας σε ένα κοινό «ευρωπαϊκό» ψηφοδέλτιο, προκειμένου να δοθεί στην ελληνική κοινωνία μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή για μια διαφορετική, καλύτερη, φεντεραλιστική ΕΕ. Και συνάμα να εξαντληθούν οι πιθανότητες να επανακλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Έλληνας «φιλελεύθερος» βουλευτής.
Όταν ο κοινός τόπος είναι εμφανής, ο μοναχικός δρόμος είναι αναιτιολόγητος.
Θα σας ήμουν ευγνώμων, εάν μου γνωστοποιούσατε τις δικές σας σκέψεις και απόψεις, τις σχετικές με τη παρούσα έκκληση μου.

Με εκτίμηση προς όλους
Ένας πολίτης αυτής της χώρας, που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος.

Σημείωση: Τα ονόματα των προέδρων έχουν παρατεθεί με αλφαβητική σειρά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου