Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κάτι καλό κυοφορείται στη ΝΕΡΙΤ

Η ιστορία με την κατάργηση της ΕΡΤ, που δημιούργησε κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα και οδήγησε στην έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση είναι γνωστή και πολυσυζητημένη.
Το ίδιο συμβαίνει και με όσα έγιναν ευρέως γνωστά για την αδιαφάνεια που επικρατούσε επί χρόνια στην Αγία Παρασκευή.
Οι Έλληνες πλήρωναν και συντηρούσαν έναν οργανισμό «τέρας», στον οποίο λειτουργούσαν 40 Διευθύνσεις (!!!) και μοιραζόντουσαν δεξιά κι αριστερά χρήματα με απλές αποφάσεις κάποιων διορισμένων από τις κυβερνήσεις.
Ακούγεται ότι από όλους εκείνους – κι είναι εκατοντάδες- που διεκδικούν χρήματα σήμερα από την παλιά ΕΡΤ, μόνο πέντε (5) εταιρείες παραγωγής διαθέτουν συμβόλαια που καταδεικνύουν τη σχέση τους και την εργασία τους.
Όλα αυτά, βεβαίως ανήκουν στο παρελθόν.
Η ουσία πλέον βρίσκεται στο μέλλον.
Δεν συμμεριζόμαστε ουδόλως τις κραυγές γνωστών κέντρων εξουσίας που αλώνιζαν στην ΕΡΤ στο παρελθόν, για την καθυστέρηση εφαρμογής του νέου εγχειρήματος της ΝΕΡΙΤ.
Πιστεύουμε ότι κάτι καλό κυοφορείται.
Όχι επειδή το θέλει η κυβέρνηση. Κάθε άλλο.
Αλλά επειδή τα ηνία της ΝΕΡΙΤ έχει αναλάβει ένας τεχνοκράτης που γνωρίζει τι του γίνεται και λόγω εμπειρίας στην αγορά διαθέτει και γνώση και μεγάλο στομάχι, ο Γιώργος Προκοπάκης.

Η νηφάλια εκτίμηση που μπορεί να γίνει, είναι ότι πρέπει να μπει για τα καλά το μαχαίρι στο σώμα του παλιού οργανισμού, ούτως ώστε ο νέος που κυοφορείται να μη κληρονομήσει τις ανίατες ασθένειες.
Η ΝΕΡΙΤ οφείλει να κτιστεί με νέα και σύγχρονα υλικά, μακριά από τον παλαιοκομματισμό και τα συναμαρτούντα του.
Τόσο σε οικονομικό, διοικητικό, όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο.
Για τα δυο πρώτα, δεν έχουν ακόμη διαφανεί προθέσεις.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφέρουν ότι πολλά πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση,  προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Για το τρίτο κομμάτι, το δημοσιογραφικό, οι πρώτες εκτιμήσεις με βάση αυτά που βλέπουμε καθημερινά, δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Αλλά, προς το παρόν, ας μην γκρινιάζουμε ούτε γι’ αυτό.

Πρέπει, όμως, να γκρινιάζουμε για το γεγονός ότι επί μήνες τώρα μια φούχτα συνδικαλιστών και κομματικών εγκαθέτων, συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής και το έχουν μετατρέψει σε νέα «βίλα Αμαλία».
Ουδείς συγκινείται, ουδείς φαίνεται να κάνει κάτι για την απελευθέρωση του κτιρίου και του εξοπλισμού που παρανόμως κάποιοι –και με κομματικές πλάτες- έχουν καταλάβει.
Κι εκτός των νομικών προβλημάτων που ίσως δημιουργούνται, πρέπει να τονίσουμε ότι η ΝΕΡΙΤ θα κληθεί να καλύψει όλα όσα αφορούν την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου.
Πώς θα γίνει αυτό με την Αγία Παρασκευή υπό κατάληψη;
Πώς θα φτάσουν όλα όσα θα διαδραματίζονται στην Αθήνα, σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης;
Πότε θα γίνουν οι προετοιμασίες;
Επαναλαμβάνουμε, τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Τέλος, να πούμε και κάτι ακόμη.
Αποτελεί σημαντική ενέργεια η κίνηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, να θέσει σε διαβούλευση τους σκοπούς και τις προτεραιότητες της.
Με κείμενό του που αναρτήθηκε στο opengov, καλεί σε διάλογο για την εξειδίκευση των στόχων και των προτεραιοτήτων της Νέας Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Στο κείμενό του αναφέρει:
«Θεωρώντας πως οι πολίτες, που χρηματοδοτούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δια του ανταποδοτικού τέλους, δεν μπορεί και δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται ως παθητικοί αποδέκτες, αλλά αντιθέτως πρέπει να αποτελέσουν συνδιαμορφωτές του νέου πλαισίου λειτουργίας της, αποφασίσαμε να θέσουμε σε δημόσια, ανοιχτή διαβούλευση την εξειδίκευση των σκοπών και των αντίστοιχων προτεραιοτήτων της ΝΕΡΙΤ.
Με τη συμμετοχή σας σε αυτή την ανοιχτή διαβούλευση, θα μας βοηθήσετε σημαντικά προς τούτο, ενδυναμώνοντας την προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα υπολογίζει τις ανάγκες, τις απόψεις και τη βούληση της κοινωνίας των πολιτών. Δεσμευόμενοι ότι τον ίδιο τρόπο – τη δημόσια διαβούλευση – θα ακολουθήσουμε και κατά τη διαμόρφωση όλων των παραμέτρων λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σας καλωσορίζουμε εδώ και προσβλέπουμε στη δημιουργική συμμετοχή σας».

Ξαναλέμε, ότι φαίνεται πως κυοφορείται κάτι καλό.
Κι ο στόχος, ο σκοπός της νέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί παρά να είναι συγκεκριμένος.
Να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση χωρίς ίχνος κομματισμού και υπεράσπισης συμφερόντων, να προαγάγει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να παρέχει ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση με βάση τον ελληνικό πολιτισμό.
Εννοείται, και με σημαντικές οικονομίες κλίμακος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου