Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η Σούπερ Λίγκα κ η λογοκρισία της

Η απόφαση που έλαβε το όργανο των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων υπό τον προεδρία του τέως υπαλλήλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη, συμφώνως με την οποία ΠΑΕ μέλος του συνεταιρισμού ή πρόσωπο συνδεόμενο με αυτή καθ’ οιοδήποτε τρόπο προβαίνει δημόσια σε δυσφημιστική ή απαξιωτική πράξη σε βάρος της Λίγκας ή του πρωταθλήματος, είτε ακόμη σε βάρος προσώπων με τις οποίες ο συνεταιρισμός έχει συνάψει συμβάσεις για τα δικαιώματα ή για την διαφημιστική προβολή, τότε θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο από δέκα έως 300 χιλιάδες ευρώ.

Δηλαδή, αν ένας δημοσιογράφος εργάζεται σε κάποιο μέσο του οποίου ο ιδιοκτήτης εμπλέκεται και με κάποια ΠΑΕ κι εκφράσει υποτιμητικά ή δυσφημιστικά σχόλια είτε για το πρωτάθλημα είτε για τους χορηγούς του (ουσιαστικά ΟΠΑΠ και ΝOVA), τότε θα τιμωρείται με εξοντωτικά πρόστιμα η…ΠΑΕ!
Απόφαση που μόνο σε στυγνά φασιστικά καθεστώτα θα μπορούσε να περάσει.
Απόφαση χωρίς προηγούμενο.
Ούτε στον χώρο του αθλητισμού, ούτε πολύ περισσότερο σε καμιά δημοκρατική κι ευνομούμενη χώρα.
Αποτελεί ευθεία επιχείρηση φίμωτρου, μια στυγνή κι αντισυνταγματική επιχείρηση λογοκρισίας σε όσους έχουν διαφορετική γνώμη κι άποψη κι ασφαλώς δεν πρόκειται να σταθεί δευτερόλεπτο σε κανένα δικαστήριο, που θα την σκίσει ως αντισυνταγματική.
Κι όχι μόνο αυτό.
Αποτελεί σαφής απόφαση που αντιβαίνει τον νόμο περί ίσης μεταχείρισης των τηλεοπτικών σταθμών, με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται κάθε κριτική στο πρωτάθλημα που διοργανώνει η Σούπερ Λίγκα και στους χορηγούς του.

Η απόφαση, είναι σαφής και φωτογραφική.
Ουσιαστικά αφορά τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Skai, αφού όσοι άλλοι εκ των ιδιοκτητών ΠΑΕ έχουν σχέση και με ΜΜΕ,  έχουν φροντίσει να λειτουργούν τα δεύτερα με πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους και δεν «φαίνονται» ότι έχουν σχέση μ’ αυτά.
Ο ισχυρισμός του συνεταιρισμού των ΠΑΕ, είναι όπως λένε να …προστατέψουν το «εμπόρευμά» τους, το γωνιακό μαγαζί του ποδοσφαίρου.
Ω ποία διπροσωπία.
Ουδείς εξ αυτών ενοχλήθηκε ή θεώρησε ότι δυσφημείται το «μαγαζί» τους όταν προ ημερών ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΜΜΕ προσκείμενα σ’ αυτόν, επετέθη εναντίον του ΟΠΑΠ με αφορμή τη διαμάχη του με τον νέο μέτοχο Δημήτρη Μελισσανίδη.
Η επίθεση στον ΟΠΑΠ που είναι και βασικός χορηγός του πρωταθλήματος δεν δυσφήμησε το «μαγαζί»;
Ουδείς εξ αυτών ενοχλήθηκε ή θεώρησε ότι δυσφημείται το «μαγαζί» τους, όταν από συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, έβγαινε γνωστός οπαδός και καθημερινά επί ώρες έβριζε τους αντιπάλους της ομάδας του, τους λοιδορούσε και γενικά εξέφραζε όσα ήθελε να «περάσει» η ιδιοκτησία και του καναλιού και της ομάδας του.

Όμως, για ποια προστασία του ποδοσφαίρου μιλάμε;
Αυτού του ποδοσφαίρου που στο ίδιο το επαγγελματικό συνδικαλιστικό όργανο (ΕΠΑΕ), μετέχουν πρόσωπα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη για το γνωστό θέμα των χειραγωγημένων αγώνων;
Αυτού του ποδοσφαίρου που οι πελάτες μαχαιρώνονται σε σκοτώνονται σε «ραντεβού θανάτου»;
Αυτού του ποδοσφαίρου που «καίει» πόλεις και καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του;
Αυτού του ποδοσφαίρου που ακόμη και οι εταίροι στην ΕΠΑΕ βρίζονται ολημερίς κι ολονυκτίς μεταξύ τους από εφημερίδες και ιστοτόπους προσκείμενους σε αυτούς;
Αυτού του ποδοσφαίρου που ο φίλαθλος αδυνατεί να πάει στο γήπεδο μαζί με το παιδί του, λόγω του βόθρου που έχει καταλάβει τις εξέδρες;
Αυτού του ποδοσφαίρου που συντήρησε επί δεκαετίες «παράγκες» και κάθε μορφής αυθαιρεσία;
Αυτού του ποδοσφαίρου που μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γηραιός Σάββας Θεοδωρίδης, δήλωσε ότι «βρωμάνε τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού» κι απάντησαν «πράσινοι» κύκλοι, τρίγωνα και τετράγωνα αναφορικά με παραρτήματα και ελέγχου του μισού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό;

Είναι σαφές ότι η απόφαση της ΕΠΑΕ είναι διάτρητη κι αντισυνταγματική.
Πάνω απ’ όλα, όμως, στερείται ηθικών ερεισμάτων.
Άλλωστε υπάρχουν νόμοι, όποιος θιγόμενος θέλει μπορεί να καταφεύγει σ’ αυτούς και να προστατευθεί τόσο ο ίδιος όσο και το προϊόν που εκπροσωπεί.
Όλα τα άλλα, είναι ρυθμίσεις που δεν έχουν καμιά τύχη.
Τι θα κάνει, δηλαδή, η ΕΠΑΕ και με ποιο Νομικό έρεισμα (Νόμο) σε αυτόν που θα επιβάλλει πρόστιμο και αυτό δεν πληρωθεί;
Απολύτως τίποτα.
Άρα, για ποιον λόγο όλη αυτή η ιστορία και μάλιστα παραμονές ενός ντέρμπι;
Δηλαδή, η ίδια η ΕΠΑΕ θεωρεί ότι με παρόμοιες ρυθμίσεις προστατεύει το προϊόν της. Θα ήμουν ιδιαιτέρως περίεργος για την απάντηση κάποιων εκ των σοβαρών ανθρώπων του συνεταιρισμού.
Κυρίως, στο ερώτημα ποιος και με ποιο κριτήριο θα είναι εκείνος που θα κρίνει αν μια άποψη είναι δυσφημιστική για το προϊόν που υποτίθεται επιθυμούν να προστατέψουν.

Πέραν, όμως, της ακατανόητης απόφασης (βρέθηκαν 13 άνθρωποι που ψήφισαν «ναι» στο φίμωτρο των δημοσιογράφων και στην έκφραση γνώμης κι άποψης), είναι και άκρως επικίνδυνη.
Σκεφτείτε αύριο να συνεδριάσει η ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ και να αποφασίσει ότι για να προστατέψει την εταιρεία, θα προβαίνει σε κυρώσεις εναντίον όποιου κάνει κριτική στις πράξεις κι ενέργειές της. Ποιος ξέρει, μπορεί να του κόβουν το ρεύμα….
Σκεφτείτε αύριο να συνεδριάσουν οι γιατροί και να αποφασίσουν ότι όποιος λέει η γράφει ότι λαμβάνουν φακελάκι, θα υφίσταται κυρώσεις. Ποιος ξέρει, μπορεί να τον αφήνουν να παλεύει με την ασθένειά του…

Το περίεργο είναι η απόλυτη σιωπή των Ενώσεων Συντακτών.
Ελήφθη μια απόφαση που επιβάλλει λογοκρισία στην άποψη και την γνώμη κι η ΕΣΗΕΑ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…
Για μια ακόμη φορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου