Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα

Η απόφαση των εντεταλμένων δικαστικών αρχών για τη μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών που κατηγορούνται για βαρύτατα ποινικά αδικήματα, ασφαλώς μούδιασε την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Και την κοινή γνώμη.
Από την άλλη πλευρά, η προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου και του Λαγού, αλλά και του πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη, δείχνει ένα σκεπτικό των δικαστικών.
 Δείχνει προς την κατεύθυνση στην οποία κινήθηκαν, που δεν είναι κάτι περισσότερο από την εστίαση στη δολοφονία του Φύσσα.
Επιπλέον, μπορεί η απόφαση των δικαστικών αρχών να προκαλεί ερωτηματικά ως τη μη προφυλάκιση των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος και να βλέπουμε το δέντρο.
Η μη προφυλάκιση των τριών δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι δεν ένοχοι.
Η δεν προφυλάκιση των υπολοίπων δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι.
Όλοι θα κριθούν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.
Συνεπώς, δεν μπορώ να κατανοήσω το «άσπρο» ή το «μαύρο» που επικρατεί σε πολλές δημόσιες συζητήσεις.

Η ουσία είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της νοήμονος κοινής γνώμης έχει κατανοήσει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελούσαν μια οργάνωση στηριγμένη σε παραστρατιωτική νοοτροπία και πρακτική, που εκβίαζε, απειλούσε, μαχαίρωνε, έφτυνε, έβριζε όσους έβαζε στο στόχαστρό της.
Η συμπεριφορά και οι τραμπουκισμοί των μη προφυλακισθέντων, αλλά πλέον με περιοριστική ελευθερία βουλευτών της, μετά την έξοδό τους από τα εισαγγελικά γραφεία, δεν αποτελούσε τίποτα περισσότερο από αυτό που είναι.
Άνθρωποι πλήρεις βίας.
Θα ξαναγράψω αυτό που έχω επανειλημμένως γράψει.
Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, πέραν της συνέχειας των ερευνών της Δικαιοσύνης και της πλήρους –κατά το δυνατό- διαλεύκανσης των ποινικών υποθέσεων, πρέπει να γίνει στη βάση ενημέρωσης της κοινής γνώμης αναφορικά με το τι σημαίνει ναζισμός. Τι σημαίνει βία και τρομοκρατία.
Μόνο με την Παιδεία, την ενημέρωση και τη γνώση θα καταδειχθεί η ιδεολογική και ηθική της φτώχεια.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου