Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Στο Καλντερίμι (Νο35)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με τα πολιτικά και τα παραπολιτικά  σχόλια


@ Ξεκινώ σήμερα με ένα γεγονός πουν τις τελευταίες ώρες –κυριολεκτικά- διαρρέεται από τις Βρυξέλες,αναφορικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το επεξεργάζεται ο Όλι Ρεν κι είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει την απόλυτη συγκατάθεση της Γερμανίας.
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή το αποκαλεί «αμοιβαιοποίηση χρέους».
Δηλαδή θα πρόκειται για ευρωομόλογο που θ’ αφορά όλες τις χώρες σαν την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά τη μεγαλύτερη σημασία θα έχει για τη χώρα μας.
Θα προορίζεται για την αντικατάσταση μέρους του δημοσίου χρέους και την ανάπτυξη.
Κι είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται κάτι τέτοιο, που θα σημαίνει και τη δική της συμμετοχή σ’ αυτό.

@ Το σχέδιο για να ενταχθεί κάποια χώρα στον μηχανισμό του ευρωομολόγου έχει δυο προϋποθέσεις:
Η πρώτη είναι να έχει πρωτογενές πλεόνασμα (ίσως γι’ αυτό «φαγώνεται» ο Στουρνάρας για να το επιτύχει).
Η δεύτερη είναι η εποπτεία από το EFSF του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ο οποίος θα ελέγχει τις διαδικασίες και τον τρόπο που θα λειτουργεί (δηλαδή τέρμα θαλασσοδάνεια κι άλλες «πονηρές» διευθετήσεις).

@ Προσέξτε μια λεπτομέρεια του σχεδίου.
Απομακρύνεται το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα είναι στις διαδικασίες του ευρωομολόγου κι όλα θα συντονίζονται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κάθε Κράτος που θα εισέρχεται στη διαδικασία αμοιβαιοποίησης του χρέους του, θα παρέχει ως εγγύηση μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, δηλαδή είτε ακίνητα είτε χρυσό.
Μεγάλο μέρος του ευρωομολόγου θα προορίζεται για την ανάπτυξη κάθε Κράτους.

@ Διαρρέεται ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2014 και είναι εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης.

@ Την ίδια ώρα που η Ευρώπη σκέπτεται τους τρόπους να σώσει οριστικά την Ελλάδα, όλο και περισσότεροι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά του προτείνουν να τα «σπάσει» με την τρόικα σε περίπτωση που ζητηθούν κι άλλα μέτρα.
Εισηγούνται βασιζόμενοι στο επιχείρημα ότι η κοινωνία «βράζει» από την υπερφορολόγηση και πολλά άλλα, ότι, δεν μπορεί να περιμένει πολλά η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση εκλογών.
Συνεπώς, λένε, αν ο Σαμαράς αλλάξει στάση θα δείξει ότι μπορεί κι ανθίσταται…
Μόνο που δεν συμπληρώνουν το επιχείρημά τους με την απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί με το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει.
Πολύ περισσότερο αν διακοπεί η βοήθεια και γίνει της Κύπρου…

@ Λένε και κάτι ακόμη.
Η ρήξη με την τρόικα μπορεί να συσπειρώσει το αντιμνημονιακό κοινό της δεξιάς που σήμερα είναι φευγάτο προς αλώνια ψεκασμών ή άλλα μορφώματα.

@ Το τι έχει ακούσει τις τελευταίες ημέρες από συναδέλφους του στην Κ.Ο. ομάδα της Ν.Δ. ο υπουργός Παιδείας …δεν γράφεται.
Σας λέω μόνο ότι ο πλέον ανώδυνος χαρακτηρισμός είναι αυτός που έχει να κάνει με την πλέον αναγνωρίσιμη ελληνική λέξη.
Οι αιτίες είναι δυο.
Πρώτη, η πρόθεσή του να περικόψει – σταματήσει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε βουλευτικά γραφεία και την επιστροφή τους σε διδακτικό έργο στα σχολεία.
Δεύτερη, από το νέο καθεστώς των αποσπάσεων των καθηγητών στις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού αυτές αφαιρούνται πλέον από τις «αρμοδιότητες» των τοπικών βουλευτών και περνούν αποκλειστικά και μόνο στους επικεφαλής των διευθύνσεων.
Δηλαδή, ο Αρβανιτόπουλος θέλει να βάλει τέλος στα «πανηγύρια» - ρουσφέτια των βουλευτών κι εκείνοι χαλάνε τον κόσμο….

@ Δεν πληρώνει το Nova ο Μεϊμαράκης κι έτσι ποδόσφαιρο τέλος στο εντευκτήριο της Βουλής.
Το κλάμα του καφετζή που σε ώρες ποδοσφαιρικών αγώνων πούλαγε εκατοντάδες ουίσκι (μετά των απαραίτητων ξηροκαρπίων) δεν περιγράφεται…

@ Θα σας πω, τώρα, ένα γεγονός που κανένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης θεώρησε σημαντικό για να μεταδώσει.
Την προηγούμενη Δευτέρα αποφεύχθηκε στο παρά ένα –κυριολεκτικά- θερμό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες, επάνω από το ψευδοκράτος της Κύπρου.
Δυο βρετανικά eurofighter μπήκαν χωρίς άδεια στον λεγόμενο εναέριο χώρο του ψευδοκράτους, σε ύψος 40 χιλιάδων ποδιών και προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των Τούρκων, που «σήκωσαν» δυο F16 από την βάση Ιντσιρλίκ για να τα αναχαιτίσουν.
Λίγο πριν τα τουρκικά αεροσκάφη φτάσουν στην Κύπρο τα βρετανικά μαχητικά αποχώρησαν και προσγειώθηκαν και πάλι στη βάση του Ακρωτηρίου.

@ Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από την Κύπρο, αναφέρουν ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν «κάτι» σε βάσεις της Συρίας και ενημέρωσαν ενδιάμεσους σταθμούς, όπως αυτόν του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
Αυτό το «κάτι» δεν ήταν τίποτα άλλο από δυο βαλλιστικά αντικείμενα (προφανώς πύραυλοι) με κατεύθυνση το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου.
Αλλά, οι Τούρκοι παρ’ ότι αντιμάχονται τον Άσαντ, δεν θεώρησαν σωστό να αφήσουν τα αγγλικά αεροπλάνα επάνω από τα κατεχόμενα, φοβούμενοι –όπως ισχυρίζονται διπλωματικοί κύκλοι- την διαιώνιση τετελεσμένων.

@ Χαμός έγινε με όσα είπε η Ρεπούση για την κατάργηση των θρησκευτικών όπως γίνονται σήμερα.
Είπε η γυναίκα το αυτονόητο και ξεσηκώθηκαν οι θιγμένοι χριστιανοταλιμπάν να τη φάνε.
«Στην πυρά, στην πυρά» φώναζε ένας απαστράπτων φιλοξενούμενος τηλεοπτικού παραθύρου.
«Είναι γραικύλα. Είναι βάρβαρη και δυστυχισμένη, έτσι θα πεθάνει», φώναζε ωρυόμενος έτερος ρασοφόρος, ενώ στο ρεπορτάζ ακούστηκε κι η κυρία Χαραλαμπία από την Ανθούπολη που υποστήριζε μετά βδελυγμίας ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ «είναι μάγισσα»!

@ Στο «Ιράν» της Ευρώπης, που δεν μπορούν να ορκιστούν κυβερνήσεις χωρίς το θυμιατό και το λιβάνι, που η κρατική τηλεόραση μεταδίδει επί ώρες τη λειτουργία, που τα μεγάφωνα των εκκλησιών στη διαπασών αναμεταδίδουν προσευχές και αναθέματα (προς αλλοθρήσκους), που ακόμη και στο άνοιγμα ενός καταστήματος που πουλάει ξύλα «απαιτείται» η ευλογία του ιερωμένου, δεν θα μπορούσαν οι απόψεις της Ρεπούση –και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να μην λιθοβοληθούν….
Ραπίστε, λοιπόν, τη Ρεπούση.
Ανάψτε και καυσόξυλα στο Σύνταγμα για να καεί ως μάγισσα, ως Βελεζεβούλ, ως άνθρωπος του Σιωνισμού κι εκείνων που μας ψεκάζουν…
Άλλωστε οι ταλιμπάν δεν συζητούν.
Πυροβολούν!

@ Όμως η θέση της, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είναι λογική, είναι ελεύθερη.
Είναι κι ο περιβόητος φιλελευθερισμός κι όχι με την πολιτική έννοια του όρου.
Επιτέλους δεν μπορεί να είναι ζήτημα μόνο της Αριστεράς η ελεύθερη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε ο αναχρονισμός που επιβάλλει η δική μας θρησκεία στο Κράτος και τον τρόπο σκέπτεσθαι κει ενεργείν των πολιτών.
Ας βγάλουμε τα ματογυάλια της υποκρισίας.
Ας σκεφτούμε τον χαβαλέ που κάναμε όλοι μας στο ανούσιο μάθημα των θρησκευτικών.
Ας σκεφτούμε ότι περιμέναμε την ώρα των θρησκευτικών για να διαβάσουμε όσα άλλα μαθήματα δεν είχαμε διαβάσει από το σπίτι μας.
Ας σκεφτούμε ότι με λιβάνια κι αγιαστούρες ουδείς λαός συνάντησε την πρόοδο, την εξέλιξη, την επιστήμη, το πνεύμα.
Ας σκεφτούμε ότι αντί θρησκευτικά και κατήχησης (που μπορεί η εκκλησία να την κάνει μόνη της κι όχι με το ζόρι στα σχολεία) θα μπορούσαμε να μαθαίνουμε περισσότερη ιστορία, περισσότερη πληροφορική, περισσότερα εποικοδομητικά πράγματα.
Ας σκεφτούμε ότι γνωρίζοντας ένας άνθρωπος τις προσευχές ποτέ δεν έγινε καλύτερος. Ούτε η γνώση των δέκα εντολών έγιναν σημεία αναφοράς της ζωής του.
Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα πολιτισμού.

@ Ας σκεφτούμε ότι σε μια χώρα – κοινωνία, που της έχει γίνει συνείδηση το ψέμα του κρυφού σχολειού, οι απόψεις μιας επιστήμονος είναι για πολλούς ότι οι απόχεις μιας έκλυτης γυναίκας στην Τεχεράνη…
Κι όπως εκεί ραπίζουν την έκλυτη, έτσι και στην χώρα μας ραπίζουν τις απόψεις και τις θέσεις της.
Μεσαίωνας!

@ Μια κουμπαριά είναι αυτή που ενώνει –προς το παρόν- την Άννα Διαμαντοπούλου με τη ΔΗΜΑΡ.
Άλλωστε, οι κουμπαριές δεν είναι προνόμιο μόνο των κυβερνώντων κομμάτων.
Η κουμπαριά και οι στενές σχέσεις της πρώην υπουργού με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και πρώην του ΠαΣοΚ Βασίλη Οικονόμου, είναι τα στοιχεία που έχουν ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας της με τον Φώτη Κουβέλη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι υπέρμαχος της άποψης για κοινή κάθοδο ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ γελάνε και τα …μουστάκια της όταν γίνεται λόγος για την τοποθέτηση της ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Κουβέλη.

@ Και μια που αναφέρθηκα στη ΔΗΜΑΡ, να σας πω ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους Κουβέλη και Λυκούδη διάγουν περίοδο παγετώνων.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. μαθαίνει πλέον όσα συμβαίνουν από τα δελτία ειδήσεων.
Κρίμα.

@ Από τη Νέα Δημοκρατία μαθαίνω ότι το μόνο πρόσωπο της ευρωκοινοβουλευτικής της ομάδας που θεωρείται αμετακίνητο είναι η Μαριέττα Γιαννάκου. Ακούγονται κάτι περί Πτωχού, περί Λαζαρίδη, αλλά και μιας προσωπικότητας από τον χώρο του πνεύματος.

@ Κάποιοι στους καμένους προτείνουν στον πρόεδρο Πάνο να βάλει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον Κουίκ, για να αποκλείσουν την μετεγγραφή του στη Νέα Δημοκρατία.

@ Και κάποιοι που ξέρουν καλά τα του ΠαΣοΚ, ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται στις ευρωεκλογές να κινητοποιηθούν και να «παίξουν μπάλα» μαζί τους, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Αρίστος Δοξιάδης.
Σας λέω τι λένε… Όχι αν γίνει…

@ «Από τότε που η Μαρία Σαράφογλου εντάχθηκε στην ομάδα που παρουσιάζει τα δελτία ειδήσεων του MEGA, μειώθηκε αισθητά η προβολή της ΔΗΜΑΡ».
Αυτό θεωρούν στην Αγίου Κωνσταντίνου κι αυτό μου μετέφερε φίλος της στήλης.
Πάντως, καλά θα κάνουν να σκέφτονται ότι την προβολή την «απολάμβαναν» κυρίως ως κυβερνητικοί εταίροι που είχε πάντα ενδιαφέρον οι απόψεις και σκέψεις τους για τα ζητήματα διακυβέρνησης.
Καλό θα είναι να κάνουν και μια επανάληψη στις ελληνικές παροιμίες.
Μια απ’ αυτές λέει τι κάνει η αλεπού για όσα δεν φτάνει…

@ Εκτιμώ ότι μια από τις αιτίες που δεν στηρίζει τον Καμίνη το ΠαΣοΚ για τον δήμο της Αθήνας, ακούει στο όνομα Ραγκούσης.
Μη ξεχνάτε ότι ο νυν δήμαρχος ήταν προσωπική επιλογή του τέως παντοδύναμου υπουργού του ΓΑΠ και μέγιστου εσωκομματικού εχθρού του Βενιζέλου.

@ Όλο και πιο πολύ ακούγεται το όνομα του Γιώργου Βερνίκου στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ως υποψηφίου δημάρχου Πειραιά.
Κι όλο και μεγαλώνουν οι ανησυχίες του Βασίλη Μιχαλολιάκου.
Όπως ακούγεται και το όνομα του Κώστα Μπλιάτκα –τ. γενικός διευθυντής της ΕΤ3- για τη Νάουσα….

@ Μου λένε ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και στενός φίλος –συνεργάτης του Σαμαρά, θεωρεί ως ιδανικές λύσεις για τη Θεσσαλονίκη τους Τζιτζικώστα και Καράογλου.
Προσέξτε τη λεπτομέρεια:
Θεωρεί ως ιδανική λύση για τον δήμο τον νυν περιφερειάρχη!
Λέτε να γίνει μπαρουτάδικο η συμπρωτεύουσα;

@ Σοβαρό το θέμα που κυκλοφορεί εντόνως κι έγινε και πρωτοσέλιδο στα «Νέα».
Ότι, δηλαδή, η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για ενδεχόμενο σοβαρό τρομοκρατικό κτύπημα.
Σας αποκαλύπτω ότι πιθανοί στόχοι, με τη σειρά που αναφέρονται, θεωρούνται:
  1. Κυριάκος Μητσοτάκης
  2. Γιάννης Στουρνάρας
  3. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

@ Σας λέω και κάτι ακόμη: Ότι εντός των ημερών –ίσως και ωρών- θα δημοσιευθεί συνέντευξη του Δένδια που θα τιτλοφορείται «Υφίσταται ακόμη τρομοκρατική απειλή».

@ Δεν είδα την Μπιρμπίλη και τον Γερουλάνο στην επετειακή ημερίδα του ΠαΣοΚ και η στενοχώρια μου κτύπησε κόκκινο…

@ Είδα τις αγκαλιές Σκανδαλίδη και Βενιζέλου, διάβασα και τα σχόλια αβροφροσύνης τους κι επιβεβαίωσα την άποψή μου για το πόσο ανθεί η υποκρισία στην πολιτική…

@ Για το ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα στραβά είναι περισσότερα από τα ίσια δεν είχα αμφιβολία.
Το επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά, όταν έμαθα ότι το Πανεπιστήμιο, με τον γνωστό πολυτάλαντο ηθοποιό στον ρόλο του πρύτανη, τίμησε με το βραβείο «Homo Hellenicus» τον –πέρασα και δεν είδα- πρώην υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα!
Για την προσφορά και το ήθος του, λέει, στην πολιτική και ιδίως για το ότι μερίμνησε προσωπικώς να αναβαθμιστεί ο ελληνικός πολιτισμός.
Λεπτομέρεια: Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο Νικολά Σαρκοζί κι ο Βλαδίμηρος Πούτιν!

@  Εγώ σας το λέω και αμαρτία ουκ έχω.
Σας λέω, λοιπόν, ότι στον «902» που μετονομάζεται σε «Ε» θα στελεχώσουν πρόσωπα με έντονο τηλεοπτικό παρελθόν που χάνεται στα βάθη δεκαετιών.
Ακούστε:
Αυτός που θα λύνει και θα δένει θα είναι ο Μάκης Γιομπαζολιάς. Φιλαράκι καρδιακό του νέου ιδιοκτήτη.
Μαζί του θα είναι ο Γιώργος Τράγκας, που σε καθημερινή βάση θα έχει εκπομπή (τρέμετε Μέρκελ και λοιποί δοσίλογοι) πριν το δελτίο ειδήσεων που θα παρουσιάζει ο Άκης Παυλόπουλος.
Πρωταγωνιστής θα είναι και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με δυο εκπομπές –προς το παρόν- την εβδομάδα.
Συζητάνε και μάλλον συμφωνούν η Σεμίνα Διγενή, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ενώ εξακολουθεί κι ακούγεται το όνομα της Έλλης Στάη.
Που θα παίξουν μπάλα οι μαύροι;
Μη βιάζεστε, όλα θα γίνουν.
Αγάλι αγάλι λέει ο λαός μας….
Προς το παρόν διαψεύδουν την εμπλοκή τους στον σταθμό που αποκαλύψαμε στο προηγούμενο «Καλντερίμι».

@ Μην αποκλείετε να δείτε ακόμη και τον Τράγκα επικεφαλής Επικρατείας ή Ευρωβουλής σε ψεκασμένο ψηφοδέλτιο.

@ Ο οποίος Τράγκας αφού απομακρύνθηκε από τον Σκάι, άρχισε τα γνωστά.
«Επειδή», είπε, «είμαι νοσηρός, μπήκα σε σκέψεις όταν είδα μια επίθεση κατά της NOVA που έκανε ο Παναθηναϊκός. Γνωρίζοντας ότι ο Σκάι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Deutche Telekom, κατάλαβα ότι δεν πήγαινε να βγω παραμονές γερμανικών εκλογών στο Φάληρο»…
Είπατε κάτι για αμετροέπεια;
Δηλαδή, παραμονές των γερμανικών εκλογών ο Τράγκας πιστεύει ότι τον φοβήθηκαν η Μέρκελ κι ο Σόιμπλε και κινητοποίησαν την  Deutche Telekom να…κινητοποιήσει τον ΟΤΕ…να κινητοποιηθεί στον Αλαφούζο για να …ενεργοποιηθεί η απομάκρυνση του θείου Γιώργου…

@ Είπε κι άλλα ο θείος.
«Η γερμανική πρεσβεία ενδεχομένως θέλει να με εξοντώσει, θέλει τον θάνατό μου…».
Από εκείνη τη στιγμή έχω μια τραμουντάνα στο κεφάλι….

@ Όλο και περισσότερο συζητείται η ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, του αρχισυνδικαλιστή της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου.
Εκείνος το διαψεύδει.
Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του.

@ Ομάδα «καρικατούρα» χαρακτήρισε την ομάδα που προπονεί, δηλαδή την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ο Φερνάντο Σάντος.
Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για τις δικές του ευθύνες, ούτε για το ποιους επέλεξε να αντιμετωπίσουν τους …χιονοδρόμους του Λιχτενστάιν ….
Με κάποιους Κονέ και Ταχτσίδη κατέβασε την εθνική ομάδα, αλλά και δυο αμυντικά χαφ απέναντι στην….ποδοσφαιρική υπερδύναμη του κεντροευρωπαϊκού κρατιδίου. Κι ένα αριστερό μπακ που σιγά σιγά τον πετάει έξω από την ομάδα του ο γαύρος.

@ Όταν λοιπόν, ως προπονητής έχεις 4-5 λανθασμένες επιλογές στην ενδεκάδα, η εξήγηση της καρικατούρας είναι εύκολη…

@ Αυτά τα ολίγα και σήμερα.
Νεότερα το επόμενο Σάββατο.

@ Να είστε καλά και να προσέχετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Και τα παιδιά που ξεκινούν σχολείο…
Καλή δύναμη!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου