Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο εμπαιγμός Στουρνάρα στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες

Ακούστε τι συμβαίνει με τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες και πόσο εμπαίζονται στην περίφημη υπόθεση των μικρών βοηθημάτων που τάχα παρέχει το Κράτος.
Πριν από λίγο καιρό, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, αφού είδαν κι αποείδαν με την γιγάντωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα και τα χιλιάδες λουκέτα σε καταστήματα κι επιχειρήσεις, θέσπισαν την χορήγηση ενός μικρού βοηθήματος στους
άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δηλαδή, σ’ εκείνους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και δεν καταγράφονται πουθενά και σε κανένα στατιστικό στοιχείο ως άνεργοι.
Μέχρι εδώ, όλα καλά.
Μάλιστα, μπορεί κάποιος να δώσει τα εύσημα στους δυο υπουργούς για την απόφασή τους, που στις ημέρες μας μπορεί να αποτελεί μια ένεση, ένα πιάτο φαγητό, ένα γιαούρτι για κάποιους συμπατριώτες μας.

Τα προβλήματα, όμως, ξεκινούν από εδώ κι μετά και εστιάζονται στις προϋποθέσεις που οφείλει να έχει κάποιος για να λάβει το μικρό βοήθημα.
Ο Στουρνάρας κι οι συν αυτώ, έχουν θεσπίσει τέτοια κριτήρια, από τα οποία η απόφασή του καθίσταται ανενεργή.
Απόφαση κοροϊδία.
Σε σημείο που να προβληματίζεται κάποιος αν ο σημερινός Στουρνάρας είναι το ίδιο πρόσωπο μ’ εκείνο που εμφανιζόταν λάβρο εναντίον των πολλών κι απίστευτων προσκομμάτων που θέτει η δημόσια διοίκηση και δη το υπουργείο Οικονομικών.

Συμφώνως, λοιπόν, με την απόφαση, δικαίωμα στο μικρό βοήθημα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που:
  1. Έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και τα φορολογικά τους στοιχεία.
      Σωστό.
  1. Δεν χρωστούν στο Κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία.
      Σωστό.
  1. Δεν έχουν μισθωτή εργασία.
      Σωστό.
  1. Δεν έχουν μεταβιβάσει σε σύζυγο ή σε συγγενή πρώτου βαθμού την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σ’ αυτή ή τις μετοχές τους.
      Σωστό.
  1. Δεν λαμβάνουν σύνταξη από κανέναν φορέα κύριας ασφάλισης.
      Σωστό.
Ποιο είναι το παράλογο, το οποίο μάλιστα είναι εκείνο το στοιχείο που δεν επιτρέπει παρά σε ελάχιστους την παροχή του μικρού βοηθήματος;
Ότι δεν πρέπει τα δυο τελευταία χρόνια, ο αιτούμενος το βοήθημα να υπερβαίνει σε δηλωθέν εισόδημα τις 20 χιλιάδες ευρώ.
Επαναλαμβάνουμε, όχι σε φορολογητέο (τεκμαρτό) εισόδημα, αλλά σε δηλωθέν.
Δηλαδή, μπορεί κάποιος να δήλωσε 10 χιλιάδες ευρώ το 2011 και 10,1 χιλιάδες το 2012.
Απ’ αυτά τα χρήματα, που υπερβαίνουν κατά τι τις 20 χιλιάδες, δεν αφαιρούν τα πραγματικά έξοδα, όπως εκείνα τα υπέρογκα της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.
Αν αφαιρούντο αυτά τα χρήματα, κάτι πολύ φυσιολογικό, ο άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορούσε να λάβει το μικρό βοήθημα.
Όμως, ο Στουρνάρας κι οι γραφειοκράτες του, έτρεξαν να βγάλουν ερμηνευτική εγκύκλιο –απόφαση που ουσιαστικά κοροϊδεύει εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση….
Για να μην αμφιβάλλει κάποιος, ιδού: Υ.Α. 80000/8285/2013, παρ. 2, στοιχείο β΄).
Στους δε κατά τόπους ΟΑΕΔ όπου γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία (αιτήσεις και λοιπή γραφειοκρατία), ο υπουργός Οικονομικών έχει την… τιμητική του.
Με φρασεολογία που συναντούσε κάποιος …μόνο στην παλιά Τρούμπα…

Κατά τα άλλα, συνεχίζεται… ο σάλος από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων…
Και το δούλεμα πηγαίνει σύννεφο….
Βλέπετε, οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λεηλατούν την Αθήνα, δεν πλακώνουν στο ξύλο υπουργούς και δημάρχους, δεν απειλούν, δεν κλείνουν δρόμους, δεν έχουν νταβατζήδες συνδικαλιστές…..
Άραγε, μπορεί κάποιος να δώσει μια ανάσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους ή όλοι είναι απασχολημένοι στην προστασία της … «ιερής αγελάδας»;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου