Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ομπάμα – Σαμαράς

 Η ανακοίνωση της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση του grpost.
Την είχαμε προαναγγείλει στην παραπολιτική εβδομαδιαία στήλη «Στο Καλντερίμι», την ώρα η αντιπολίτευση εκτόξευε κορώνες περί απαξίωσης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, αφού
 δεχόταν –τότε- τον Ερντογάν κι όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνάντηση –και μάλιστα βιαστικά- θα πραγματοποιηθεί καταμεσής των καλοκαιρινών διακοπών του Ομπάμα και του Κογκρέσου, στις 8 Αυγούστου.
Επισήμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ατζέντα της συνάντησης.

Όμως, υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που μπορούν και πρέπει να τεθούν επί τάπητος.
Πολύ περισσότερο αφού οι ΗΠΑ κι ο πρόεδρός τους είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της Ελλάδος και διαμήνυαν τους κινδύνους που θα δημιουργούσε στη χώρα μας πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη.
Επιπλέον, όλα τα χρόνια της ελληνικής κρίσης, οι ΗΠΑ με δηλώσεις αξιωματούχων τους είχαν ταχθεί εναντίον του περιορισμού της αυστηρής λιτότητας, ενώ στήριζαν με διακριτικό τρόπο την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του ΔΝΤ, στο οποίο αποτελούν τον σημαντικότερο μέτοχο.
Αν συνυπολογίσουμε ότι διπλωματικά διαρρέεται από τις ΗΠΑ, πως η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ μιας επιπλέον απομείωσης του ελληνικού χρέους, είναι ευκόλως κατανοητή η σημασία της συνάντησης.

Είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί εκτενώς η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου προϊόντων από την Ασία προς της Δύση, που αυξάνει σημαντικά τον ρόλο της χώρας μας αναφορικά με τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί η σταδιακή είσοδος της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και δη χωρίς την ρωσική εμπλοκή, ενώ ίσως υπάρξει συζήτηση και για περαιτέρω σύσφιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Τέλος, σε μια εποχή που υπάρχει έντονη κινητικότητα για επαναφορά προτάσεων επίλυσης του κυπριακού, αλλά και της ονομασίας των Σκοπίων, δεν μπορεί παρά να γίνουν κι αυτά τα ζητήματα θέματα της συνάντησης.

Όλα τα ανωτέρω, αποτελούν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα συναντηθούν και θα συζητήσουν οι Ομπάμα και Σαμαράς, σε θετικό κλίμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου