Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογές

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η κρίση στην ΕΡΤ με την, ομολογουμένως –και πέραν συναισθηματισμών- σωστή απόφαση του πρωθυπουργού για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και δημιουργία νέου οργανισμού, πιο ευέλικτου και παραγωγικού, μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις ανυπολόγιστου κόστους στην χώρα και στην κυβέρνηση.
Το καταρρέον ΠαΣοΚ και η αδύναμη στη λήψη αποφάσεων ΔΗΜΑΡ, δείχνουν να πορεύονται σε έναν καταστροφικό δρόμο.
Ενώ δεν είπαν κουβέντα, επί τόσο
 χρονικό διάστημα, για τους χιλίους (1.000) εργαζομένους  του ιδιωτικού τομέα που καθημερινά προστίθενται στον δυσθεώρητο αριθμό των ανέργων, χαλάνε τον κόσμο και διακυβεύουν τα συμφέροντα της χώρας, επειδή έκλεισε η ΕΡΤ και χάνουν τη δουλειά τους εκείνοι που προσελήφθησαν με τα πλέον αδιαφανή κριτήρια.
Ενώ έκαναν το παν με τις διάφορες «κόκκινες» και «πράσινες» γραμμές, ούτως ώστε να μην προχωρά τίποτα και να βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις χωρίς ουσία, επαναστατούν τώρα που έκλεισε ο οργανισμός που θεωρούνταν ορισμός της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Η κίνηση Σαμαρά δείχνει να έχει «κολλήσει» στον τοίχο τους δυο υποστηρικτές της κυβέρνησής του.
Θα προχωρήσουν σε ρήξη αναλαμβάνοντας το κόστος της ενέργειάς τους;
Θα συμβιβαστούν και θα αποκομίσει τη δόξα ο εταίρος τους;
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα γι’ αυτούς.
Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μάλλον φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους Βενιζέλο και Κουβέλη.
Κι αν συμβεί αυτό, τότε τα επικρατέστερα σενάρια, συμφώνως με την λογική, είναι τρία:
  1. Να λάβει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης, αφού προηγουμένως έχουν προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό οι προετοιμασίες για την σε σύντομο χρονικό διάστημα επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
  2. Να δοθεί ψήφος ανοχής στον πρωθυπουργό για την αποφυγή ακυβερνησίας, με ταυτόχρονη απόσυρση από την κυβέρνηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ (Μανιτάκης, Ρουπακιώτης) και τη μη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στον επόμενο ανασχηματισμό.
  3. Να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Σαμαράς, να πέσει η κυβέρνησή του και να οδηγηθούμε αμέσως σε σχηματισμό άλλης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
 Σε κάθε περίπτωση, η συνοχή της κυβέρνησης (αν ποτέ υπήρχε) ανήκει στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποιο από τα ανωτέρω σενάρια επικρατήσουν, ο δρόμος για τις εκλογές μόλις στρώθηκε…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου