Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Προς ακύρωση η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ για τα «μάτια» του Κόκκαλη!

Όπως εδώ και πολύ καιρό έχει αναφέρει το grpost, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ βαίνει ολοταχώς προς ναυάγιο.
Αιτία η επιμονή της προσωρινής διοίκησης του Οργανισμού και του ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσουν στην σύμβαση της διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων από τον ΟΠΑΠ με την κοινοπραξία που αποτελείται από τον ΟΠΑΠ (67%), τη Scientific Games (16,5%) και την Ιντραλότ (16,5%).
Η επιμονή αυτή φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος την εταιρεία που
 κέρδισε τον διαγωνισμό, την
Emma Delta αφού την υποχρεώνει να συνεργάζεται και να καθίσταται «όμηρος» άλλων εταιρειών επί μακρό χρονικό διάστημα και δη 12 έτη!
Η Emma Delta ισχυρίζεται ότι πριν τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, δεν υπήρχε στον σχετικό φάκελο το παραμικρό για τα Κρατικά Λαχεία και τους διαγωνισμούς που «έτρεχε» ήδη ο Οργανισμός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και της Emma Delta, δημιουργήθηκε τεράστια ένταση με την νέα ιδιοκτήτρια(;) του ΟΠΑΠ, να απαντά με ευθείες αιχμές περί αποχώρησης.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει έντονο παρασκήνιο, με τις διαδικασίες του διαγωνισμού
για τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων όσο και στον αντίστοιχο για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έχουν παγώσει.
Πριν από λίγες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε την κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία να υπογράψει τη σχετική σύμβαση έως τις 4 Ιουλίου, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί.
Η πρόσκληση, μάλιστα του ΤΑΙΠΕΔ, πήρε τη μορφή τελεσιγράφου με δεδομένο ότι στελέχη του ταμείου δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι στις 31 Ιουλίου εκπίπτει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η κοινοπραξία.

Η Emma Data (O Τσέχος Γιούρι Σμέιτς, o Δ.. Μελισσανίδης, η Lottomatica κι ο Ομιλος Κοπελούζου), ζητά την τροποποίηση της σύμβασης με τα Κρατικά Λαχεία και την εταιρεία που ανέλαβε την υποστήριξή τους, υποστηρίζοντας ότι πριν από τον διαγωνισμό ενημερώθηκε για όρους διαφορετικούς από αυτούς που τελικά καλείται ο ΟΠΑΠ να υπογράψει.

Από την άλλη πλευρά, αν τροποποιηθεί η σύμβαση, όπως ζητά η Εmma Delta, απειλεί με αποχώρηση από την κοινοπραξία διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, η
αμερικανική Scientific Games που κατέχει το 16,5% της κοινοπραξίας η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για τα Λαχεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος της κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό για τα Λαχεία υπήρξε και η Lottomatica (εταίρος της Emma Delta και ανταγωνίστρια εταιρεία της Intralot) η οποία, όμως, αποχώρησε στο παρά πέντε της ανάδειξης του πλειοδότη.
Η Lottomatica είχε διαφωνήσει στην αύξηση της αρχικής προσφοράς που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ (η Lottomatica είχε θέσει πλαφόν προσφοράς τα 150 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα ήταν να μεταβιβάσει το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ ο οποίος κατέληξε να κατέχει το 67% στην κοινοπραξία.
Η αύξηση όμως της συμμετοχής του ΟΠΑΠ στην εν λόγω κοινοπραξία ενίσχυσε το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Emma Delta.
Για την ολοκλήρωση μάλιστα της απόκτησης των Λαχείων, με βάση το ποσοστό 67%, ο ΟΠΑΠ θα κληθεί να καταβάλει πάνω από 127 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον οργανισμό σε νέο δανεισμό, που θα επιβαρύνει τη νέα εταιρεία διαχείρισής του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε μέγιστο βαθμό κι οι απειλές αποχώρησης είναι οι πλέον απλές όσων συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο.
Η επί δεκαετίες «ομηρία» του ΟΠΑΠ από εταιρείες συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη, σε συνδυασμό με τη διείσδυση του στο πολιτικό γίγνεσθαι, έχουν δημιουργήσει τεράστια ζητήματα.
Πολύ περισσότερο, όταν λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ επέλεξαν δική του εταιρεία για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου