Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μονόδρομος

Οι χθεσινές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σε συνδυασμό με την απόφαση του Σ.τ.Ε (που πάντως επιδέχεται πολλές ερμηνείες), ερμηνεύονται από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές ως σχετική εξομάλυνση των σχέσεων των κυβερνητικών εταίρων.
Το βέβαιο είναι η ρήξη που πολλοί ανέμεναν, έχει προς το παρόν αποφευχθεί.
Όμως δεν έχει αποφευχθεί
 ο βαρύτατος τραυματισμός των σχέσεων των εταίρων.
Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για τηνΕΡΤ, δείχνει να είναι σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση.
Κι εδώ, όμως, οι απόψεις διίστανται.
Κάθε κόμμα την ερμηνεύει κατά το δοκούν και δημιουργούνται νέες εντάσεις.
Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι η απόφαση δεν προβλέπει αναβίωση της ΕΡΤ, αλλά μόνο την υποχρέωση του νέου ιδιοκτήτη –διαχειριστή, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, να παράσχει ραδιοτηλεοπτικές και διαδικτυακές υπηρεσίες.
Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ την ερμηνεύουν ως διαταγή άμεσης επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, όπως εξέπεμπε.
Άρα, το ενδεχόμενο της ρήξης είναι ακόμη υπαρκτό.
Όπως υπαρκτή είναι και η προοπτική της πολιτικής αστάθειας. Την οποία διαβλέπουμε, ακόμη κι αν όλα κυλήσουν σ’ αυτή τη φάση ομαλά.
Πολύ περισσότερο, αφού όλα δείχνουν ότι από εδώ και στο εξής, ο μεν Σαμαράς ακόμη και με το «άνοιγμά» του προς τους εταίρους του θα θεωρεί ότι τον «μπλοκάρουν» σε όσα θέλει και πρέπει να κάνει, οι δε Βενιζέλος και Κουβέλης θα θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ως «οι φτωχοί συγγενείς»

Εκτιμούμε ότι όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις μετά τη νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, αύριο Τετάρτη, το κορυφαίο ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει η φορεσιά της κυβέρνησης, αλλά να υπάρξει επιτέλους σοβαρό σχέδιο αναδιάταξης της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Να υπάρξει σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και κομματισμούς.
Ούτε η Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται ως ο «επιβήτορας» του κυβερνητικού σχήματος, ούτε ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ να εμφανίζονται ως ευκαιριακοί –χαλαροί εταίροι της κυβέρνησης, που πολλές φορές φρενάρουν τις εξελίξεις.
Η συνεννόηση είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου