Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τι λένε Λυκουρέντζος και Βουδούρης για τους "αρνητές" υπηρεσιών γιατρούς;

Περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ «μπαίνει μέσα» ετησίως ό Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, αφού το 45% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 300 χιλιάδες οφειλέτες, εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 28 χιλιάδες, ενώ οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η κατάσταση του ταμείου είναι απελπιστική.
Αναζητούνται 220 εκατομμύρια για την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου.

Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι συνεπείς ασφαλισμένοι.
Εκείνοι που με θυσίες και «αίμα» καταφέρνουν

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τα πολιτικά καραγκιοζιλίκια του Κουίκ


Το να αναφερθούμε από αυτή τη μικρή διαδικτυακή γωνιά στις κατά καιρούς δηλώσεις του βουλευτή (!!!) πλέον Τέρενς Κουίκ, το θεωρούσαμε υποτιμητικό. Όμως, ο άνθρωπος που κάποτε μιλούσε από την κρατική τηλεόραση για το ΠαΣοΚ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στη…Νέα Δημοκρατία, που έγινε μετά…Νέα Δημοκρατία,  ο άνθρωπος του Ciao Antenna, ο συνοδοιπόρος των καλλιστείων αλλά και των ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές στα περιθωριακά κανάλια που μετά τις ειδήσεις  δείχνουν τσόντα, φαίνεται να ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής φαιδρότητας.
Βουλευτής και δεξί χέρι του γνωστού Καμένου, προέβη σε μια «βρωμερή» δήλωση με αφορμή

Το πνεύμα των παρανόμων

Γράφει
ο Πάσχος Μανδραβέλης

Η αλήθεια είναι ότι και οι νόμοι περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής έχουν πολλά «λειτουργικά προβλήματα».
Το βασικότερο είναι ότι οι φοροφυγάδες αρνούνται να συνεργαστούν.
Ενώ ο νόμος προβλέπει να κόβουν αποδείξεις, η πλειονότητα των καταστηματαρχών πιστεύει ότι κάτι τέτοιο προσθέτει γραφειοκρατία στην αναπτυξιακή διαδικασία και απλώς ενθυλακώνουν τον ΦΠΑ.
Έτσι, κάθε λίγο και λιγάκι, οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν

Να μη μείνουν πάλι οι αποκρατικοποιήσεις στα σχέδια


Αν επιχειρήσουμε να «παντρέψουμε» το ρεπορτάζ από τη σύνοδο κορυφής με τα δεδομένα της χώρας μας, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το κλίμα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικό για την Ελλάδα.
Μπορεί ο ευρωπαϊκός νότος να «νίκησε» στα σημεία τον άξονα της Μέρκελ και των Βορείων, αλλά αυτό δεν αμβλύνει την μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Το κύριο βαρίδι είναι η συντεχνιακή δομή της κοινωνίας

Το  Μνημόνιο, είναι για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας, το μεγάλο πρόβλημα για όσα χάθηκαν από την ψεύτικη βολή της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όντως το «επάρατο» Μνημόνιο στερείται αναπτυξιακών διεξόδων και αποτελεί μόνο εργαλείο δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Όμως, αν στρέψουμε διεισδυτικά το βλέμμα μας προς την κοινωνία, δεν θα αργήσουμε να αντιληφθούμε ότι δεν είναι αυτό το βαρίδι για την ομαλή πορεία της Ελλάδας στο μέλλον της και την αναδιάρθρωσή της.
Το κύριο βαρίδι είναι η

Ας αρχίσουμε κι ας τελειώνουμε...

Τον προηγούμενο Μάιο, 14 εταιρείες του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, η οποία μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή τους, τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
• Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
• Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
• Το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
• Το 34,03% της ΕΥΔΑΠ.
• Το 34,01% της ΕΥΑΘ.
• Το 98,44% του

Σοβαρότης μηδέν!

Υπουργός, πριν ακόμη ορκιστεί, παραιτείται προβάλλοντας λόγους υγείας, αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι το έπραξε επειδή δεν θα είχε μαζί του τον Στουρνάρα…. ο οποίος τελικά τον αντικατέστησε.
Άλλος παραιτείται επειδή ουδείς φρόντισε να διερευνήσει αν είχε ή όχι τυπικό νομικό κώλυμα.
Δυο άλλοι υπουργοί φημολογείται ότι έχουν σοβαρότατα νομικά κωλύματα που δεν θα αργήσουν να δουν το φως της δημοσιότητας.
Ο Φωτόπουλος που

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι τοκογλύφοι φταίνε….Κι η Μέρκελ…


Οι αποκαλύψεις για τις λαμογιές των Ελλήνων εις βάρος του κράτους και των συνανθρώπων τους δεν έχουν τελειωμό.
Προχθές συνελήφθη τυχαία, οδηγός νταλίκας που, κατά τα άλλα, λάμβανε επίδομα τυφλού!
Συνελήφθη κι άλλος, επίσης «τυφλός», που είχε εισπράξει περισσότερα από 75.000 τα τελευταία τρία χρόνια από επιδόματα, την ώρα που έδινε ρέστα σε πελάτη κάποιας

Κυκλοφόρησε ο «Πορφυρός Κώδικας» του Μένιου!



Τον άγγιξε ο Ιουστινιανός, τον προσκύνησαν αυτοκράτορες και βασιλιάδες, τον σεβάστηκε ακόμα και ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής. Άντεξε χίλια πεντακόσια χρόνια.
Και τώρα, κρυμμένος στην ιερή γη της Πάτμου, στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Πορφυρός Κώδικας ―μια παμπάλαια περγαμηνή γραμμένη με φτερό αετού― αφουγκράζεται τη σιωπή του και μετράει στο σκοτάδι τη δόξα του.
Προσκυνητής και συντηρητής του ο Χριστόδουλος Παυλίδης, που αφιέρωσε την ασκητική του ζωή στη φύλαξη των ιερών κειμηλίων τα οποία

Ας ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τους πρυτάνεις ο νέος υπουργός Παιδείας


Μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, μέσα στη συνεχή και καθημερινή αβεβαιότητα, λίγοι έχουν πάρει χαμπάρι ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη η σύνοδος των πρυτανικών αρχών.
Αυτών των αρχών που στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το νόμο για την παιδεία, παρ’ ότι ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της βουλής.
Αυτών των αρχών που έχουν

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Κι άλλη βόμβα! Παραίτηση Βερνίκου από το ΥΕΝ


Μετά τον Βασίλη Ράπανο, άλλο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος πριν ακόμη η κυβέρνησή του καταθέσει στη βουλή τις προγραμματικές της δηλώσεις, αντιμετωπίζει ήδη δυο εξόδους υπουργών.
Συγκεκριμένα, υπέβαλλε την παραίτησή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος, εξ αιτίας νομικού προβλήματος που ουσιαστικά δεν επέτρεπε εξ αρχής την υπουργοποίησή του, δηλαδή τη συμμετοχή του off shore εταιρία.
Το πρόβλημα, το οποίο δεν είχε αντιληφθεί ο προτείνων την υφυπουργοποίηση του Γιώργου Βερνίκου, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήρθε στη δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με  ανακοίνωση του επισήμανε ότι ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) απαγορεύει ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες.
Επίσης ανέφερε για τον Βερνίκο, ότι

Γιάννης Στουρνάρας ο νέος τσάρος



Ένας χαρακτηρισμένος μεταρρυθμιστής θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα ο νέος τσάρος της Οικονομίας, αφού στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται να λύνεται ο γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί μετά την παραίτηση Ράπανου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι μέχρι τώρα πρόεδρος του ΙΟΒΕ και θεωρείται εκ των υπέρμαχων της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.  Υπήρξε εκ των βασικών πρωτεργατών της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και προσφάτως διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εφέρετο

….Γερμανοτσολιάς ο Χριστόφιας;

Την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης με την υπογραφή μνημονίου ζήτησε επισήμως η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρός της Δημήτρης Χριστόφιας αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.
Η εξέλιξη αυτή, απόρροια της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα «κουρεμένα» ελληνικά ομόλογα, έρχεται φυσιολογικά μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να εξασφαλίσουν δάνειο από την Ρωσία και την Κίνα.
Αποδεικνύει δε σε ποια εικονική πραγματικότητα ζει και αναπνέει μια μερίδα Ελλήνων πολιτικών που ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού στις

Οι διεργασίες και η ονοματολογία για το νέο τσάρο

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απρόσμενη παραίτηση του Βασίλη Ράπανου, που επικαλέστηκε λόγους υγείας.
Στη σημερινή συνάντηση που θα γίνει στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά με την παρουσία των Ευ. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, μάλλον θα βγει ο πολυπόθητος

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Χαιρέτα μου τον Ράπανο


Παραιτήθηκε τελικά πριν ορκιστεί ο Βασίλης Ράπανος, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ίσως και υπό το βάρος της έντονης φημολογίας, έστειλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος την έκανε αποδεκτή.
Όπως αναφέρουμε και στην προηγούμενη δημοσίευσή μας με τίτλο («Χορεύουν» οι φήμες για τον Βασίλη Ράπανο), πληροφορίες και ακατάσχετη φημολογία ανέφεραν ότι Βασίλης Ράπανος ήταν δυσαρεστημένος από την απουσία συγκεκριμένων προσώπων από την κυβέρνηση, όπως του είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πάντως, ο Βασίλης Ράπανος, μάλλον

«Χορεύουν» οι φήμες για τον Βασίλη Ράπανο

Μετά τη ματαίωση της αναχώρησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής και την τελική εκπροσώπηση της χώρας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (αφού στη σύσκεψη συμμετέχουν αρχηγοί κρατών), ένα άλλο πρόβλημα δείχνει να μεγεθύνεται και να προκαλεί έντονες ανησυχίες τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Το πρόβλημα αφορά τον Βασίλη Ράπανο, ο οποίος

Η επικράτηση της Αριστεράς

Γράφει
ο Θάνος Βερέμης

Πιστεύω ότι αν η Δεξιά στην Ελλάδα κέρδισε στο πεδίο της μάχης, η Αριστερά κέρδισε τελικά στην ειρήνη.
Μια παράλληλη αριστερή πραγματικότητα δημιουργήθηκε σταδιακά στα ΑΕΙ, αλλά και γενικότερα στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
Γιατί, ιδιαίτερα μετά τη νίκη του φιλελεύθερου Κέντρου κυριάρχησαν εκπατρισμένοι διανοούμενοι της Αριστεράς όπως ο Σβορώνος, ο Καστοριάδης και πιο πρόσφατα ο Κονδύλης;
Οι λόγοι είναι πολλοί:
1. Η κακή συνείδηση γόνων της αστικής τάξης για τις

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Εκτός και αν....

Γράφει
ο Βασίλης Δεληγκάρης

Δεν υπάρχει ούτε ο ελάχιστος χρόνος για να συνεχίσουμε στο μοτίβο της δίμηνης προεκλογικής περιόδου που πέρασε.
Μιας περιόδου όπου κυριάρχησαν αντιπαραθέσεις που βγήκαν από τη ναφθαλίνη, για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά σχέδια κυρίως των αυτοαποκαλούμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων!…
Οι οποίες, τελικά, το μόνο που κατάφεραν, διά της εκφοράς ενός ακραίου και ανερμάτιστου πολιτικού λόγου, ήταν να διαλύσουν περαιτέρω ότι είχε απομείνει από την εθνική οικονομία και την

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης

Γράφει
ο Παντελής Καψής

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις με νέα άφθαρτα πρόσωπα που έχουν πετυχημένη πορεία στον δημόσιο βίο.
Η συγκρότησή της ωστόσο γεννά και ερωτήματα για τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν θα συμμετάσχουν «προβεβλημένα» στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Δικαίως, καθώς θυμίζει μονοκομματική κυβέρνηση μάλλον παρά

Νταήδες και καουμπόηδες το μέλλον μας αν αποτύχει η κυβέρνηση

Γράφει
ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος


 Την ώρα που γράφονται αυτά σίγουρη είναι μόνο η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει άνω κάτω την χώρα αν δεν κινηθούν όλοι πάνω στις δικές του πολιτικές προδιαγραφές καθώς και η βούληση των Ευρωπαίων να απαλλαγούν από την ενοχλητική πλέον παρουσία μας αν συνεχίσουμε την   τακτική να εισπράττουμε γκρινιάζοντας, βρίζοντας και

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο "κόκκινος" Πάνος η βόμβα και...οι βόμβες!

Ο «κόκκινος» Πάνος πάντα είχε έφεση στις…βόμβες!
Και στα βλήματα!
8 Μαΐου 1992, ή πούσαι νιότη μου που μούλεγες πως θα γινόμουν άλλος...

Δεν πετάμε και τη σκούφια μας

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ασφαλώς δεν μας έκανε να πετάξουμε τη σκούφια μας από χαρά, αφού είναι κατώτερη των προσδοκιών που δημιούργησε η διαρροή ονοματολογίας από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.
Ακούγαμε για Στουρνάρα μα Στουρνάρα δεν είδαμε.
Ακούγαμε για Γιαννίτση μα Γιαννίτση δεν είδαμε.
Ακούγαμε για Στεφανάδη στο Υγείας μα προέκυψε ο άκρως κομματικός Λυκουρέντζος.
Ακούγαμε για Αθανασίου στο Δικαιοσύνης μα Αθανασίου δεν είδαμε εκεί, παρά

Τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη κρίση

Γράφει
ο Πρωτεσίλαος Σταύρου *

Τους τελευταίους μήνες όλοι γίναμε μάρτυρες μίας άγονης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών παραγόντων του τόπου, στην οποία κάθε κόμμα προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα των προγραμματικών του θέσεων. Αν εξαιρέσουμε κάποια πραγματικά χρήσιμα και θετικά στοιχεία, οι περισσότερες ρητορείες ήταν είτε ελαφρά εκτός πραγματικότητας, είτε αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι κεκαλυμμένων καιροσκοπικών προσπαθειών.
Ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων και επιλογών, η ουσία των τελευταίων δύο ετών, από την ημέρα που
 αφετέρου.

Ο λόγος είναι πολύ σαφής και συγκεκριμένος: όλοι οι πολιτικοί παράγοντες έπεσαν στη παγίδα της κατανόησης της κρίσης ως αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, οι λύσεις του οποίου θα ήταν ουσιαστικά ενδογενείς.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Υπομονή και άσκηση στον ρεαλισμό

Γράφει ο Χάρης Βλάδος *

Η κάλπη έπαιξε τον ρόλο της, κραυγάζοντας: «Δεν υπάρχουν θαύματα»...
Το μνημόνιο δαιμονοποιήθηκε, για να το δούμε να αποδεικνύεται μετεκλογικά ως η μόνη ρεαλιστική πρόταση...
Οι αντιμνημονιακές κορώνες, μέρα την μέρα, θα παίρνουν τον δρόμο που τους αξίζει: κατευθείαν

Τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος;



Εδώ και μια εβδομάδα, πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου μένουν επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εξ αιτίας διακοπών από τη ΔΕΗ.
Η Ηλιούπολη, η Νέα Πεντέλη, τα Μελίσσια είναι μερικές εξ αυτών.
Και μάλιστα την ίδια ώρα καθημερινώς.
Δίωρες διακοπές ρεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στη Νέα Πεντέλη από τις 13.30 μέχρι τις 15.30.
Στην Ηλιούπολη

Γιατί δεν επαναλήφθηκε το ‘81

Γράφει
ο Πάσχος Μανδραβέλης

Και το ΠΑΣΟΚ είχε ριζοσπαστική ρητορεία πριν αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας το 1981.
Ήταν ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην τότε ΕΟΚ, ακόμη και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, την οποία θεωρούσε κάτι σαν όργανο του... διεθνούς καπιταλισμού.
Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το 1977, που διπλασίασε τα ποσοστά του κι έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, ξεκίνησε μια αργή και δύσκολη στροφή. Αυτή ολοκληρώθηκε όταν ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε

Ο Ράπανος κι οι….Αρμαγεδδώνες


Οι περίεργοι τύποι της δραχμολαγνείας, της επιπολαιότητας και του τυχοδιωκτισμού, πριν ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση, πριν καν οριστούν οι νέοι υπουργοί, έβγαλαν ανακοινώσεις και πήραν σβάρνα τα φιλόξενα σε κάθε νοσούντα μαλάκα ΜΜΕ, καταγγέλλοντάς την. Δικαίωμα τους να αυτογελοιοποιούνται. Και δικαίωμα των λογικών να κατανοούν από τι κυκεώνα πέρασαν σύριζα. Σήμερα, μετά τη σίγουρη υπουργοποίηση του Βασίλη Ράπανου στον οικονομικό τομέα, ξεκίνησαν

Επανεκκίνηση στην Υγεία

Γράφει
ο Λυκούργος Λιαρόπουλος

Η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει, μέσα σε όλα τα άλλα, και το χάος στον τομέα της Υγείας.
Κυκεώνας χρεών, κλειστά φαρμακεία, ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία και φαρμάκων για σοβαρές αρρώστιες. Μία εκρηκτική κατάσταση, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κακοδιοίκηση και όχι στην έλλειψη χρημάτων.
Σύμφωνα με αδρούς υπολογισμούς μας, κατά τη 10ετία 2000-2009, η Υγεία κόστισε στην Οικονομία περίπου 50 δις € σε σπατάλη, διαφθορά και παραοικονομία.
Κατά … σύμπτωση, τόσο περίπου ήταν και το

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πριν αλέκτωρ λαλείσαι άρχισαν τα όργανα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα πέρασε …σύριζα από την καταστροφή της στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί οσονούπω από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, αναλαμβάνει το δυσκολότερο έργο που ανέλαβε ελληνική κυβέρνηση από το βράδυ της πτώσης της χούντας.
Στην προσπάθεια αυτή, τι το πιο φυσικό και πατριωτικό να συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Όμως, στην Ελλάδα το παράλογο είναι εκείνο που τις

Πίστευε ότι απευθυνόταν σε νοήμονες!


Η παραίτηση του Στέφανου Μάνου από την προεδρία της Δράσης, αποτελεί μνημείο πολιτικής ανδρείας και εντιμότητας.
Πολλοί θα πείτε ότι οι χαρακτηρισμοί είναι υπερβολικοί, αφού τόσοι και τόσοι πολιτικοί άνδρες έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μετά από ατυχή πολιτικά τους εγχειρήματα.
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια παραίτηση που δεν συνοδεύθηκε ούτε από εκφράσεις πικρίας, ούτε από καταγγελτικό λόγο, ούτε κατηγορίες προς άλλους.
Θα τολμήσω να γράψω ότι ο Στέφανος Μάνος έκανε

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ώρα για σοβαρούς ανθρώπους

Οι πληροφορίες λένε ότι είναι θέμα χρόνου ο σχηματισμός κυβέρνησης. Σ’ αυτή, συμφώνως με όλες τις ενδείξεις και τα δεδομένα, θα συμμετάσχουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για ονόματα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι. Κι εδώ βρίσκεται ένα λεπτό σημείο το οποίο μπορεί να κρίνει τα πάντα. Πολύ περισσότερο όταν τα οικονομικά του τόπου βρίσκονται υπό κατάρρευση, τα νοσοκομεία λειτουργούν

Δημοσκοπήσεις και exit pollς

Λίγες ημέρες πριν την απαγόρευση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, η εταιρεία Public Issue ανακοίνωσε τη δική της έρευνα, συμφώνως με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 31,5% έναντι 25,5% της Νέας Δημοκρατίας.
Η έρευνα «τάραξε τα ύδατα» και δημιούργησε αίσθηση. Πολύ περισσότερο αφού οι υπόλοιπες εταιρείες έδιναν

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Θα απαντήσει κάποιος;



Τα ερωτήματα από τον απόλυτο καταποντισμό του Συνασπισμού «Δημιουργίας Ξανά – Δράσης», ασφαλώς είναι πολλά.
Πολύ περισσότερο αφού τα δυο κόμματα στις εκλογές της 6ης Μαϊου είχαν συγκεντρώσει την προτίμηση περισσοτέρων από 250 χιλιάδων ψηφοφόρων.
Τότε, 136 χιλιάδες άνθρωποι είχαν ψηφίσει το κόμμα του Θάνου Τζήμερου και 115 χιλιάδες άνθρωποι

Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και τα αδιάφορα σφυρίγματα του ΣΥΡΙΖΑ


Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορεί να έχουν διπλή ανάγνωση.
Το εκλογικό σώμα, παρά την μεγάλη αποχή (38%, που μάλλον θα πρέπει να προσμετρηθεί στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, αφού οι άλλες συσπειρώθηκαν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και των Καμένων Βούρλων), είτε επειδή φοβήθηκε την ευρωπαϊκή «εκτροπή», είτε επειδή έχει πειστεί ότι δεν

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

Οι βαθυστόχαστες αναλύσεις της Αριστεράς για την άνοδο και καθιέρωση της «Χρυσής Αυγής», μάλλον προκαλούν τη  νοημοσύνη.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Όσο, λοιπόν, είναι κατακριτέα και σαφώς αντιδημοκρατική η κατεύθυνση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, άλλο τόσο είναι και των σταλινιστών του ΚΚΕ.
Όσο αντιδημοκρατικές είναι οι θεωρίες του ενός άκρου, άλλο τόσο είναι και του άλλου, που ονειρεύεται επαναστάσεις… στο όνομα του λαού.
Όσο αντιδημοκρατικές είναι οι

Σκόρπιες σκέψεις περί εκλογών

«Θα αγωνιστούμε για να ξαναδώσουμε την εξουσία στον λαό μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Αλέξης Τσίπρας.
Ασφαλώς, άλλη μια κατάπτυστη και άκρως φασιστική δήλωση.
Δηλαδή ο λαός έχει την εξουσία μόνο αν δώσει πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ;
Και τώρα που την έδωσε σε άλλο κόμμα, δεν έχει εξουσία;
Τι στο διάβολο δημοκρατία είναι αυτή που πρεσβεύει ο μέγας λαϊκιστής;
Κατάληψη έκανε στο σχολείο του όταν διδάσκανε περί δημοκρατίας;

Και πως την εννοούν τη δημοκρατία και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν πάρει σβάρνα τα κανάλια κι

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ : Το ανέκδοτο που… αρέσει

Γράφει ο Αλέξης Καραγεωργίου

«Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο»
Αλέξης Τσίπρας
Και φαίνεται να αρέσει ακόμη πιο πολύ στον «μπιντέ».
Έτσι αποκαλούσε ο αείμνηστος Μάριος Χάκκας το λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Πάει καιρός που το ξεστόμισε αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
 Ήταν η περίοδος της λεκτικής ατάκας, του τονισμού της σημαίνουσας διαφοράς του από

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ελλάδα και Σοσιαλιστικός τρόπος Ζωής

Γράφει
ο Χρήστος Διαμαντόπουλος 

Τα τελευταία 30 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος κυριάρχησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα εκφράζοντας την ανάγκη των Ελλήνων για την δημιουργία μίας σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Η σοσιαλδημοκρατία είναι μία πολιτική ιδεολογία που τάσεται υπέρ της μετάβασης απο τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό μέσω συγκεκριμένων δημοκρατικών διαδικασιών με ήπιο τρόπο και χωρίς ολοκληρωτικές  και μαχητικές διαδικασίες.
Στην σοσιαλδημοκρατία ο πολιτικός αρχιτέκτονας προσπαθεί μέσω αυξανόμενης φορολογίας να δημιουργήσει ένα κράτος πρόνοιας με σκοπό την

Η Κουμουνδούρου και η Δούρου

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο παρανοϊκός Ζιζεκ κρατούσε μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ κι έτρεχε πανηγυρίζοντας την εκλογική του νίκη, γύρω από ένα σουβλατζίδικο στο Σύνταγμα.
Από πίσω του ο Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ αλάλαζε «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται»!
Κοντά τους ο Λαφαζάνης.
Έπαιζε μ’ έναν συνδικαλιστή.
Στριφογύριζε μια δραχμή στον αέρα και ρωτούσε: «κορώνα ή γράμματα»; Όποιος έλεγε

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τσίπρας: Ένας Γκόρτζος της Αριστεράς

Γράφει
ο Στέφανος Κασιμάτης

Ήταν αναπόφευκτο η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει με τα λάθη από τα οποία ξεκίνησε.
Τρομάζοντας, δηλαδή, μικροαστούς και ό,τι έχει απομείνει από τη μεσαία τάξη με την επιπολαιότητα των θέσεών του στο θεμελιώδες ερώτημα των εκλογών: ευρώ ή δραχμή.
Αναπόφευκτη η κατάληξη, διότι η αμάθεια δεν κρύβεται για πολύ.
«Δεν έχουμε κάποια αίσθηση (sic) ότι οι

Ελληνίδες, Έλληνες

Γράφει ο Γιώργος Ψάλτης

(Στο κείμενο αυτό, όλες οι φράσεις έχουν ειπωθεί από τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή).

Ελληνίδες, Έλληνες,
Ίσως η ευτυχία μιας χώρας να μη συνεπάγεται πάντα την ευτυχία όλων της των πολιτών· είναι όμως βέβαιο ότι

Γαμώ την ατυχία μου!

Στη δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της η Ελλάδα έχει τη μέγιστη των ατυχιών.
Να μη διαθέτει έναν ηγέτη που μέσα στην αβεβαιότητα, την απόγνωση, τον πανικό και την απέραντη σύγχυση να έχει τα κότσια να κρατήσει το πηδάλιο με στιβαρότητα και σιγουριά.
Γαμώ την ατυχία μου!
Αν κάποιος νηφάλιος πολίτης συνειδητοποιήσει ότι η επιλογή του σήμερα είναι Σαμαράς ή Τσίπρας, με ολίγη από Βενιζέλο (παρεμπιπτόντως ο αμετανόητος, χθες τάχθηκε

Η Μέρκελ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ;

Γράφει
ο Δημήτρης Καιρίδης*

Η επιμονή της Άγκελα Μέρκελ και του «ευρω-ιερατείου» για τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τη συνυπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, από τον Αντώνη Σαμαρά, συνέβαλε στην κατάρρευση του παραδοσιακού ελληνικού δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., και διοχέτευσε τη δυσαρέσκεια στα λαϊκιστικά άκρα του πολιτικού φάσματος, με κυριότερο ωφελημένο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς την παρέμβασή τους, δύσκολα

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σλ. Ζίζεκ! ««Το πρόβλημα με το Χίτλερ ήταν ότι δεν ήταν αρκετά βίαιος»….!

Πριν από λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ προσκάλεσε στην Ελλάδα για να μας δείξει τον σοσιαλιστικό παράδεισο τον «φιλόσοφο» Σλάβοϊ Ζίζεκ, αυτόν που στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες αποκαλούν παράφρονα τσαρλατάνο. Πλέον των θεωρητικών ασυναρτησιών που εξέφρασε, χαρακτήρισε τον συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα, ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Φυσικά, όσοι γνωρίζουν για την προσωπικότητα του Σλοβένου διασκεδαστή των φοιτητών που γράφει κείμενα όπως τα «εγχειρίδια για να κόψουμε τους όρχεις του καπιταλισμού», ασφαλώς

Οι μπαλαφάρες του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει
ο Στέφανος Κασιμάτης

Δεν ήταν «μπαμ» αυτό που ηκούσθη χθες το πρωί στον τηλεοπτικό αέρα.
Ήταν ο Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ, που ύψωσε το ανάστημά του και ως άλλος Μπαλαφάρας (σ.σ.: υπαρκτό πρόσωπο, ήταν μπουλουκτσής που έδωσε το όνομά του στο συγκεκριμένο ύφος) δήλωσε ότι απορρίπτει «τη λογική των ισοδύναμων μέτρων», για να προσθέσει: «Βάζουμε κόκκινες γραμμές».
Βέβαια, με την πονηριά που προσιδιάζει στο θεατρικό στυλ της μπαλαφάρας δεν μας είπε

Η λύση για τον Παναθηναϊκό είναι ο Ιτούδης


Λένε ότι οι μεγάλες κρίσεις στους γάμους έρχονται στις επταετίες. Στην προκειμένη περίπτωση, στον γάμο του Παναθηναϊκού με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η κρίση ήρθε λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη επταετία.
Δεκατρία χρόνια στην ίδια κλίνη, ήταν πράγματι πολλά. Δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε τους λόγους του διαζυγίου, αφού δεν το έκαναν ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο μεγάλος Σέρβος.
Ο χωρισμός άλλωστε ήταν τόσο πολιτισμένος, που δεν χρειάζονται πολλά λόγια.
Ας πούμε, λοιπόν, ότι επήλθε κορεσμός.
Ας πούμε ότι τέλειωσε ένας

Υπερπαραγωγή πολιτικής – ένδεια διοίκησης

Γράφει ο Λυκούργος Λιαρόπουλος
Στην Ελλάδα παράγουμε πολύ περισσότερη «πολιτική» από ότι μπορούμε να καταναλώσουμε. Βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά, γιατί μαζί με άλλες έννοιες έχουμε διαφθείρει και την έννοια της πολιτικής συγχέοντάς την με την εξουσία.
Κόμματα, κομματίδια, ρεύματα, γκρουπούσκουλα, κλαδικές και νομαρχιακές, δεν είναι παρά φορείς διαχείρισης εξουσίας που υποδύονται ιδεολογικές συνιστώσες εννοιών, καταξιωμένων στην παγκόσμια πολιτική ιστορία.
Δυστυχώς, σε εμάς υπάρχουν μόνο ω

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο καλός μου δημόσιος υπάλληλος…κι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ!

Όταν χρειάζεται να πάω για δουλειές σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ, νοιώθω ότι αναγκάζομαι να κάνω καταναγκαστικά έργα.
Είτε αρέσει σε πολλούς είτε όχι, το ελληνικό δημόσιο είναι ένα κάτεργο για όλη την κοινωνία.
 Εκτός φυσικά από εκείνους που απολαμβάνουν τη ραστώνη του και κυρίως τη μονιμότητα που προσφέρει.
Οι εμπειρίες μου –όπως εκτιμώ και πολλών άλλων – από

Η κλεψύδρα άρχισε την αντίστροφη μέτρηση


Τα πολιτικά άκρα και μεγάλη μερίδα της βολεμένης και κατά κόρον κρατικοδίαιτης κοινωνίας, με απίστευτες ιδεοληψίες και αγκυλώσεις έχουν χάσει κάθε επαφή με τον πολιτικό ρεαλισμό.
Η εμμονή τους στην μονομερή καταγγελία του Μνημονίου δεν μπορεί παρά να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Η άποψή τους ότι η Ευρώπη μπλοφάρει και δεν πρόκειται να μας

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Οι… μπάρες που πάμε στις εκλογές…Τράτζικ!

Η υπόθεση με τον «μπες – βγες» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Αμυρά, ο αχός που σηκώθηκε με τις τρομοκρατικές του απόψεις και τα κελεύσματά του στην κοινωνία… για ένοπλη βία, δείχνουν για μια ακόμη φορά πόσο μαλάκας λαός είμαστε.
Πόσο είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Πώς το λέει η Τασούλα στη διαφήμιση; Τράτζικ!

Σε μια περίοδο που ο τόπος «καίγεται», σε μια περίοδο που η ανασφάλεια της κοινωνίας βρίσκεται στο απώτερο στάδιό της, σε μια στιγμή που