Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Δημοσκοπήσεις και exit pollς

Λίγες ημέρες πριν την απαγόρευση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, η εταιρεία Public Issue ανακοίνωσε τη δική της έρευνα, συμφώνως με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 31,5% έναντι 25,5% της Νέας Δημοκρατίας.
Η έρευνα «τάραξε τα ύδατα» και δημιούργησε αίσθηση. Πολύ περισσότερο αφού οι υπόλοιπες εταιρείες έδιναν
προβάδισμα 2-3 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία. Ακολούθησαν συζητήσεις επί συζητήσεων, ακόμη και προστριβές μεταξύ των δημοσκόπων, οι περισσότερες των οποίων έμειναν πίσω από τις κουρτίνες των γραφείων τους.
Το βράδυ των εκλογών, τα exit poll έδειξαν να δικαιώνουν την Public Issue.
Όμως, η επίσημη ροή αποτελεσμάτων που ανακοίνωνε το υπουργείο Εσωτερικών, έδειχνε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Έδειχνε τη Νέα Δημοκρατία να έχει καθαρό προβάδισμα, το οποίο ήταν παντελώς αντικρουόμενο με το ντέρμπι που προέβλεπαν οι δημοσκόποι.
Στην αρχή, θεωρήθηκε ότι αυτό το προβάδισμα οφειλόταν σε μικρά εκλογικά τμήματα της περιφέρειας κι ότι η εικόνα θα άλλαζε μόλις ενσωματώνονταν αποτελέσματα από μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμη κι όταν αυτό έγινε, πάλι η εικόνα ήταν ίδια.
Οι δημοσκόποι είχαν χάσει το παιγνίδι. Αναγκάστηκαν να ανασκευάσουν τα exit poll. Ισχυρίστηκαν μάλιστα, ότι η ροή ψηφοφόρων μετά τις 18.30, άλλαξε τα δεδομένα.
Η ουσία είναι, ότι με την αστοχία τους μπέρδεψαν μια ολόκληρη χώρα και δημιούργησαν άλλη εικόνα από την πραγματική.
Το σωστό θα ήταν σήμερα κιόλας να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στην αξιοπιστία, αλλά δεν αναμένεται τέτοια ευαισθησία.
Το φυσιολογικό επακόλουθο των λανθασμένων ανακοινώσεών τους θα ήταν σήμερα κιόλας τα ΜΜΕ και τα κόμματα που συνεργάστηκαν μαζί τους, να έχουν σταματήσει κάθε συνεργασία. Δεν ξέρουμε αν συνέβη ή θα συμβεί.
Εκείνο που οφείλεται από μέρους των εταιρειών να συμβεί, είναι η ανακοίνωση – έστω και σήμερα –  της μεθοδολογίας τους στις έρευνες και τα ποσοτικά στοιχεία αυτών (μεγέθη δειγμάτων, ημερομηνίες δειγμάτων, ηχογραφημένες απαντήσεις) και τα πρωτογενή αποτελέσματα.
Λέγεται στο παρασκήνιο, ότι κάποιες από αυτές δεν υποβάλλουν καν τους φακέλους των δημοσκοπήσεων στο συνδικαλιστικό τους όργανο.
Μετά από τέτοιες αστοχίες, οφείλονται πειστικές εξηγήσεις.
Όχι μόνο επειδή μια χώρα σύρθηκε προεκλογικά και το βράδυ των εκλογών από τις δικές τους αστοχίες, αλλά και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά και επειδή το επιτάσσει η αξιοπιστία τους εν όψει εγγύς και απώτερου μέλλοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου